Kereső toggle

Kit erősíthetnek a muszlim szavazók?

Alkupozícióban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint hárommilliós lélekszámával egy újabb jelentős szavazói csoport érdekeit kell figyelembe venniük az amerikai elnökválasztás jelöltjeinek. 2007-ben készített először felmérést az Egyesült Államokban élő muszlim lakosságról a Pew Research Center. Az akkori adatok szerint 2,35 milliós csoport létszáma elsősorban a bevándorlásnak köszönhetően mára 3,3 millióra nőtt, ezzel bőven megelőzik az Amerikában élő hindukat, és a Pew becslése szerint 2030-ra a zsidóságot is. Ami pedig a politikai hovatartozást illeti, egy 2011-es felmérés szerint hétszer annyian szavaznának közülük demokrata jelöltre, mint republikánusra.

Ami mégis érintheti viszont a republikánus oldalt, az az iszlámmal kapcsolatos retorikájuk megítélése a teljes társadalomban. Márpedig úgy tűnik, hogy igencsak népszerűvé vált az iszlamizmust, illetve tágabb értelemben a teljes vallást kritizáló, egyenes és szókimondó beszéd – a republikánus szavazók kétharmada részesíti ezt előnyben, és hasonló arányban tartják Amerika-ellenesnek a szavazók a muszlim populációt. A két fő esélyesnek számító republikánus induló, a dollármilliárdos Donald Trump, illetve Ted Cruz, Texas állam szenátora egyaránt kielégítően teljesít a Pew által végzett felmérések szerint. A kritikus tónusra is vevő szavazók egyértelmű többsége állítja, hogy mindketten „jó” vagy „csodálatos” elnökök lennének.
Bár az iszlámellenes felhangokat korábban is érezhették, most a cselekvésre is elszánták magukat az amerikai muszlimok.  A The Middle East Media Research Institute tett közzé egy videót Nihad Awadról, aki az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának (CAIR) alapítója és vezérigazgatója. A videón Awad az Amerikai Muszlim Társaság és az Észak-amerikai Iszlám Kör (ICNA) éves közös gyűlésén beszélt. A Muszlim Testvériséghez is közel álló szervezet vezetője felszólította az egyre növekvő amerikai muszlim közösséget, hogy használják ki a ritka lehetőséget, és éljenek szavazati jogukkal: „Amerika befolyást gyakorol a polgáraira és a világ minden népére, és ezért az, amit az amerikai muszlimok tesznek vagy nem tesznek, nem csupán az ő jövőjüket határozza meg, hanem Amerika jövőjét is – Amerika és a muszlim világ kapcsolatát.” Awad a muszlim közösség minden tagját vezetőnek nevezte, aki hozzájárulhat, hogy javuljon közössége alkupozíciója és lobbiereje. „Ha nem szeretitek az iszlamofóbiát, vagy amit Donald Trump és Ben Carson mondott, ne habozzatok szavazni 2016-ban!”
Ahhoz, hogy valós képet alkossunk befolyásukról, érdemes megjegyezni, hogy az amerikai választási rendszer tagállami szintre osztja fel a szavazást. A muszlim lakosság államonkénti megoszlása ezért újabb adalékot jelent szavazói befolyásuk megítélésében. A legtöbb tagállam történelmi tapasztalatok alapján borítékolhatóan az egyik vagy másik nagy párthoz húz, viszont minden választáson vannak úgynevezett „ingaállamok”. Ezek 2016-ban a Politico szerint Ohio, Colorado, Iowa, Nevada, New Hampshire, Virginia és Florida. Nihad Awad kifejezetten ezekre az államokra irányította a jelenlévők figyelmét, kiegészítve a sort Pennsylvaniával. Az említett államok közül Virginia, Florida és Pennsylvania jelentős városai mind szerepelnek a legjelentősebb muszlim kisebbséggel rendelkező amerikai nagyvárosok tízes toplistáján. Kiválóan illusztrálja a 2-3 százaléknyi szavazat súlyát, hogy Obama 2012-ben alig több, mint félmilliós szavazattöbbséggel vitte el az említett államok 62 elektorát. Ilyen befolyás pedig a CAIR-t is sokkal előnyösebb tárgyalási pozícióhoz juttatja a nagypolitika asztalánál.
A szervezet hat államra kiterjedő felmérése szerint a regisztrált iszlám vallású szavazók 73 százaléka tervez szavazni, és kétharmaduk a demokrata párt színeiben induló jelöltekre. Nem meglepő ezért, hogy Bernie Sanders és Hillary Clinton egyaránt megtesznek minden tőlük telhetőt, hogy elnyerjék szimpátiájukat.
A Pew fentebb idézett felmérése szerint a demokrata szavazók 70 százaléka fontosnak tartja, hogy az elnök óvatosan nyilatkozzon az iszlám radikalizmussal kapcsolatban, nehogy az egész vallásra nézve is sértő állítást fogalmazzon meg. Ezt a február 4-ei, New Hampshire-i demokrataelnökjelölt-vitán olyan sikeresen tették, hogy arra még alapvetően baloldali-liberális médiumok is felkapták a fejüket. Clinton emellett  továbbra is toronymagasan a legnépszerűbb jelölt a muszlimok között – a CAIR adatai alapján a muszlim szavazók fele őt fogja támogatni a választáson, míg Sanders csak bő ötödüket tudhatja maga mellett. Ami viszont meglepő, hogy a harmadik helyre 7 százalékkal az a Donald Trump futott be, aki a jelöltek közül talán a legmerészebb állításokat fogalmazza meg vallási kérdésekben (mint például a muszlimok ideiglenes kitiltása az Államokból). Az Amerikai-Iszlám Kapcsolatok Tanácsának kommunikációs igazgatója, Ibrahim Hooper is értetlenül áll a jelenség előtt – egy, a Voxnak adott interjújában a jelenséget Trump ismertségének tulajdonította, illetve a válaszadók humorérzékére gyanakszik.

Olvasson tovább: