Kereső toggle

Globális veszélyt jelent a Zika-vírus

Szúnyogcsípés

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nemzetközi válsághelyzet van kibontakozóban a WHO hétfőn közzétett jelentése szerint a Zika-vírus miatt, amely feltételezhetően súlyos születési rendellenességeket és kóros kisfejűséget okozhat terhes nők esetében.

Az egészségügyi szakértőkből álló tanácsadó testület a Zika-vírusfertőzés terjedését és a fejlődési rendellenességgel születő gyermekek számának megemelkedését vizsgálta az érintett országokban, különösen Brazíliában. Egyetértésben jelezték, hogy a terhesség alatti Zika-fertőzés és a kórosan kisfejű gyermekek születése között több mint gyanús az összefüggés, azonban direkt bizonyíték erre vonatkozóan még nincs. Mindenesetre sürgős nemzetközi összefogásra van szükség a felvetett ok-okozati összefüggés kivizsgálására, azonban a kapcsolat bizonyítására vagy kizárására minimum fél évet még várni kell.

Hasonló bejelentést az Egészségügyi Világszervezet legutóbb 2014 augusztusában tett az Ebola-járvány kapcsán, és azt megelőzően is mindössze két alkalommal. Akkor a jelenlegihez hasonló deklarációk mintegy S. O. S. jelzésként működtek: megnövelt anyagi támogatást és erőt szabadítottak fel a folyamat megállítására, és a betegség kezelését, valamint vakcinák előállítását elősegítő kutatásokat szponzoráltak.

A vírus nevét az ugandai Zika őserdőről kapta, ahol egy fertőzött majomban 1947-ben azonosították – azóta több afrikai és ázsiai országban okozott fertőzéseket. A fertőzés során kialakult betegség az esetek nagy részében enyhe lefolyású, tünetei nem kifejezetten súlyosak. Láz, bőrkiütés, kötőhártya-gyulladás, izom- és ízületi fájdalom, valamint fejfájás társul az általános rossz közérzethez. Nagyobb járványok esetén azonban, mint amilyen 2013-ban a Csendes-óceán közepén fekvő Francia Polinéziában történt, a helyi egészségügyi hatóságok felvetették, hogy a vírusfertőzés komplikációjaként egy izomsorvadással járó neurológiai betegség, úgynevezett Guillain-Barré tünetegyüttes alakul ki.

Brazíliában az első vírusfertőzést tavaly májusban fedezték fel, és a vírus valószínűleg a 2014-es futball-világbajnokság alatt érkezett. Az elmúlt évben az ország észak-keleti részén nagymértékben megnőtt a kóros kisfejűséggel, úgynevezett mikrokefáliával születő babák száma. Eddig csaknem 4000 gyanús esetet és 270 bizonyítottan kisfejű újszülöttet találtak, szemben a 2014-ben mindössze 147 regisztrált esettel. Bár a kicsi aggyal és szellemi visszamaradottsággal járó kisfejűséget egyebek mellett növényvédőszer és más toxinok, valamint az anya túlzott alkoholfogyasztása is okozhatja, a fejlődési rendellenesség kialakulása és a fertőzés időbeli és térbeli egybeesése figyelemre méltó. Ugyan Latin-Amerika más országaiban a fertőzés, valamint a kisfejű gyermekek születése nem olyan mértékű, mint Brazíliában, a terhes anyák félve mennek az időszakos terhességi kontrollokra. Tekintve, hogy az érintett országokban szigorú abortusztörvények szabályozzák a terhesség megszakítását, amelyek erre gyakorlatilag az anya életének veszélye és nemi erőszak esetén adnak csak engedélyt, az utóbbi időben egyre gyakrabban hallatják hangjukat az abortusz liberalizálásáért kampányolók. Ebbe kapcsolódott be az a holland civil szervezet, amely abortusztabletta ingyenes, online megrendelését kínálja Zika-fertőzött nőknek, kijátszva a konzervatív törvényeket, és azt állítva, hogy a legtöbb ország nem bünteti az állampolgárait, ha internetes rendelés eredményeként postán jutnak gyógyszerhez.

A WHO szerint a vírus terjedésének megakadályozására jelenleg egyetlen lehetőség a szúnyogcsípés megelőzése a test nagy részét takaró ruha viseletével.

A Latin-Amerikában vírust terjesztő aedes aegypti szúnyog ugyanis sok más szúnyogfajjal ellentétben nemcsak este és éjjel, hanem fényes nappal is csíp. Az éjszakát szúnyogvédő háló alatt ajánlatos tölteni, és kiemelten fontos a szúnyogpopuláció írtása, valamint az akár kóláskupaknyi állóvizeknek a felszámolása, melyekben a szúnyoglárvák kikelhetnek. Ezt a brazil hatóságok már nagy erőkkel meg is kezdték, hiszen a fertőzés megszüntetése azért is alapvető érdek, mert idén nyáron Brazília rendezi az olimpiai játékokat.

Ugyan a WHO közleménye nem tartalmaz kimondott utazási tilalmat a Zika-fertőzéstől érintett országokba, a Közel-Kelet legnagyobb légitársasága, az Emirates a repülőjegy visszatérítését vagy egy másik útvonalra való átfoglalását ajánlotta fel utasainak. A Lufthansa svájci leányvállalata, a Swiss közleményben javasolja minden családtervezésben érintett női utaskísérőnek, hogy kérjen tanácsot nőgyógyászától, mielőtt a Brazíliába tartó gépre száll, és teljesítik kérésüket, amennyiben nem szeretnének a São Paulóba tartó járaton szolgálatot teljesíteni. Az elővigyázatosság nem véletlen, Spanyolországban kedden a negyedik Zika-vírusfertőzést azonosították, az után, hogy a vírus Franciaországban és Németországban is megjelent. Az Egyesült Államokban kedden jelentették be, hogy a Zika-vírussal valószínűleg szexuális úton fertőződött személyt diagnosztizáltak. Az információt az amerikai járványügyi hivatal (CDC) is megerősítette.

Olvasson tovább: