Kereső toggle

Börtönreformmal a radikalizáció ellen?

Brit Alcatraz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egy „brit Alcatrazban” gyűjthetik össze az elítélt iszlamista terroristákat – legalábbis ezt fontolgatja David Cameron kormánya. A tervezett lépéssel a radikalizálódást akarják visszaszorítani a börtönökben – Franciaországhoz hasonlóan, ahol elkülönített börtönrészlegeket hoztak létre a terroristák számára. Sokan ugyanakkor hevesen ellenzik a szegregálást: szerintük ezzel megkönnyítik a dzsihádisták számára, hogy hatékony hálózatot építsenek ki a börtönben.

Börtönreformra készül Nagy-Britannia: a radikális iszlám terjedésének megakadályozására a büntetés-végrehajtási intézetekben. A felmérések szerint ugyanis jelenleg mintegy 1000 fogvatartottnál áll fenn a veszélye annak, hogy szélsőségessé válnak. David Cameron kijelentette: nem fogják tétlenül szemlélni, hogy emberek radikálizálódnak, miközben állami ellátásban részesülnek, hanem készek jelentős változtatásokat is megtenni a szélsősé-ges iszlám terjedésének visszaszorítására. Egyes értesülések szerint a brit vezetés konkrétan egy rendkívül biztonságos börtönegység létrehozását fontolgatja, amelyet a sajtó máris a „brit Alcatraznak” nevezett el a legendás börtönszi-getről, ahol 1934 és 1963 között az Egyesült Államok legveszélyesebb bűnözőit tartották egy fedél alatt. A „Szikla” néven is ismert börtönt bizonyos elítéltek elkülönítésére alakították ki, hogy ne tudják rossz magaviseletükkel a fogolytársaikat is negatív irányba befolyásolni. Az intézmény működését sikeresnek ítélték, ugyanakkor a költségek miatt végül bezárták.
A Downing Street figyelmét nem is az amerikai, hanem a francia példa keltette fel. Párizs a tavaly januári támadások után döntött úgy, hogy elszigetelt szárnyakba helyezi át az iszlamista terroristákat, hogy elejét vegye a rácsok mögött folyó toborzásnak. Először a fresnes-i börtönben kezdtek kísérletezni azzal, hogy elszeparálták a radikálisokat a többiektől. A „karantén programot”, amelynek alapján a Szíriából és az Irakból visszatért harcosokat is igyekeznek elkülöníteni, később kiterjesztették több, párizsi büntetés-végrehajtási intézetre is.
Nagy-Britanniában 50 év óta az a gyakorlat, hogy a legveszélyesebb foglyokat hat, maximális biztonságú börtönben osztják szét, és rendszeresen költöztetik őket egyik intézményből a másikba, hogy megakadályozzák a szoros kapcsolatok és hálózatok kialakítását. 1995-ben már felmerült egy, a legkorszerűbb biztonsági rendszerrel felszerelt börtön kialakításának gondolata, amikor is az egykor illegális terrorszervezetként számon tartott
Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) emberei megpróbáltak megszökni a Cambridgeshire megyében található Whitemoor börtön-ből. Az akkori vizsgálat azt javasolta, hogy egy amerikai típusú maximális biztonságú börtönben kellene tartani a veszélyes foglyokat, de végül ez nem történt meg.  
Bár az igazságügyi minisztérium tagadja, hogy konkrét tervvel rendelkezne egy ilyen intézmény felállítására, beszámolók szerint a kormány tagjai támogatnák a lépést. Az elkülönítést akár egy meglévő börtönön belül is meg tudnák valósítani, de elképzelhető egy teljesen új részleg kialakítása is. „Karanténba” kerülhetne többek között a jelenleg börtönben ülő Mohammed Rehman és Sana Ahmed Khan – a házaspár, akik több száz civilt akartak meggyilkolni a londoni Westfield bevásárlóközpont felrobbantásával vagy egy metróvonalon elkövetett merénylettel. Ugyancsak ez a sors várna Michael Adebolajóra és Michael Adebowale-re, akik Lee Rigbyvel végeztek brutális módon.
A „brit Alcatraz” ötletét ugyanakkor heves viták kísérik. Egyesek szerint szükséges a veszélyes foglyok elkülönítése, hogy ne tudják szélsőséges nézeteikkel megfertőzni a társaikat. Az iszlamista bebörtönzöttek ugyanis előszeretettel használják ki az intézményeket toborzásra és radikalizálásra.
Az ellenérvek szerint azonban, ha a terroristákat egy helyre zárják be, lehetőségük nyílik hálózatok és hatalmi rendszer kialakítására a börtönben. Peter Neumann professzor, aki terrorizmus-szakértő és 15 ország terrorista foglyainak bebörtönzését vizsgálta egy tanulmányában, óvatosságra inti David Cameront az elképzelés kapcsán. Szerinte az iszlamisták összezárása azzal is járhat, hogy azok a magányos elkövetők, akik eddig nem csatlakoztak vagy nem tudtak csatlakozni olyan szervezetekhez, mint például az Iszlám Állam, könnyebben kapcsolatba kerülhetnek ezeknek a terrorcsoportoknak a helyi vezetőivel és ideológusaival. Így pedig olyan hierarchikus terroristaszervezetek jöhetnek létre, amelyeket a börtönön kívül nem is tudnának az iszlamisták megvalósítani. Neumann úgy véli, a jelenlegi brit rendszer – vagyis hogy szétszórják és költöztetik a fenyegetést jelentő elítélteket – tűnik egyelőre a leghatékonyabbnak.

Olvasson tovább: