Kereső toggle

Merénylet Isztambulban

Hírzárlat és razziák a robbantás után

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Három, az Iszlám Állammal kapcsolatban álló orosz állampolgárt vettek őrizetbe a török hatóságok a keddi isztambuli merénylet nyomán. A letartóztatások tényét az isztambuli orosz nagykövetség is megerősítette. Mint ismert, kedden délelőtt egy vélhetőleg szaúdi állampolgárságú férfi felrobbantotta magát egy turistacsoport közé vegyülve Isztambul műemlékekkel, éttermekkel, üzletekkel teli Sultanahmed negyedében. A 12 halálos áldozat és a 13 sebesült majdnem mindegyike német.

A merényletet követően nagyszabású razziákra került sor, az oroszokon kívül 65 személyt tartóztattak le Ankarában, Izmirben, a szíriai határhoz közeli Kilisben, valamint Sanliurfában, Mersinben és Adanában. Az Ankarában kézre került gyanúsítottak feltehetően szintén a fővárosban terveztek lecsapni.
A tömeges letartóztatások előtt, az előző hetekben is már számos, terrorizmussal vádolt személyt vettek őrizetbe, ami azt bizonyítja, hogy az Iszlám Állam (IÁ) olyan jelentős logisztikai és támogatói hálózatot épített itt ki, melynek segítségével akár sorozatos merényleteket is képes lehet végrehajtani. Amióta Törökország tavaly nyáron úgy döntött, megnyitja légitámaszpontjait a koalíció számára, és maga is légicsapásokkal vesz részt a szíriai harcokban, az IÁ több fenyegető videót tett közzé; az egyikben például „Konstantinápoly elfoglalására” szólítja fel harcosait. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök mindenesetre nem mulasztotta el az alkalmat, hogy szokásához híven az üggyel kapcsolatban megemlítse a Kurd Munkáspártot (PKK). „Törökország mindig is partner volt a terrorizmus elleni harcban, legyen szó az IÁ-ról vagy a PKK-ról” – jelentette ki.
Bár a támadást lapzártánkig egyetlen terrorszervezet sem vállalta magára, török kormányzati nyilatkozatok is egyértelműen az Iszlám Államot teszik felelőssé a történtekért. Szakértők ugyancsak egyetértenek abban, hogy a helyszín kiválasztása, a célba vett személyek nemzetisége, a kivitelezés módja, sőt az a tény, hogy a tragédiát követően a kormány azonnali hírzárlatot rendelt el, mind arra mutatnak, hogy al-Baghdadi csoportja állhat a háttérben.
A robbantás célja valószínűleg a félelemkeltés és a 30 milliárd dolláros turizmusipar megrogyasztása volt. A legtöbb külföldi vendég tavaly Németországból érkezett Törökországba; a második legnépesebb látogatói csoportot az orosz harci repülő novemberi lelövéséig az oroszok jelentették. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kedd esti sajtótájékoztatóján megállapította: „Bennünket, németeket, hosszú évek óta nem ért olyan horderejű terrortámadás, mint a mai isztambuli.”

Olvasson tovább: