Kereső toggle

A „mártírok vérének illatát” magasztalja a Fatah lapja

Palesztin Halloween

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lapzártakor újabb, különösen sunyi terrorcselekménnyel folytatódott a palesztin merénylethullám. Hebron közelében egy izraeli autóst megdobáltak kövekkel az út széléről, majd amikor megállt, és kiszállt autójából, egy teherautó elgázolta. A furgon palesztin vezetője megállás nélkül továbbhajtott, és a közeli palesztin rendőrőrsre menekült, ahol közölte, vétlen baleset történt. Az 54 éves izraeli férfi a helyszínen meghalt. A késes, gázolós intifáda szavakban is hasonló gyűlölettel zajlik: Mahmúd Abbász közölte, hogy az erőszakos támadásokért az izraeliek a felelősek, akik „mocskos lábukkal beszennyezték az al-Akszát”.

A Hebron melletti autós terrortámadás áldozata az 54 éves Avraham Aser Haszno, egy hétgyermekes apa volt. A gázolásos terror az ország más részein is folytatódik: néhány órán belül Jeruzsálemben és Szamariában is hasonló támadások történtek. A palesztin narratívában következetesen a jeruzsálemi Templom-hegy státusának állítólagos erőszakos izraeli megváltoztatását nevezik meg a most zajló konfliktus fő okaként, arra számítva, hogy ezzel nemcsak a palesztin közvéleményt lehet gyűlöletre uszítani, hanem a helyszín vallási érzékenysége miatt riadozó nyugati vezetők is Izraeltől várják el, hogy „ne tegyen provokatív lépéseket”. Ez a taktika működik is, és a francia kormány már elő is állt a zseniális javaslattal, miszerint helyezzék ENSZ-felügyelet alá a Templom-hegyet (erről bővebben lásd cikkünket).

A konfliktus kapcsán megszólalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is, aki megszokott lényeglátásával kijelentette: „Ami sok, az sok. Megértem a palesztin fiatalokat, akiknek a békéhez fűzött reményeit számtalan alkalommal zúzták porba. Azért dühösek, mert folytatódik a megszállás és a telepek építése. Sokan joggal csalódottak, a saját vezetőikben és bennünk, a nemzetközi közösségben, mert képtelenek vagyunk véget vetni ennek a megszállásnak” – közölte a világszervezet vezetője, mielőtt udvariasan megkérte volna a palesztin fiatalokat, hogy fogják vissza magukat: „Nem azt kérem tőletek, hogy legyetek passzívak, hanem azt, hogy tegyétek le a kétségbeesés fegyvereit.”

Ban Ki Mun az izraelieknek azt üzente, hogy megérti biztonsági igényeiket, de „a falak, az ellenőrzőpontok, a biztonsági erők kemény válaszcsapásai és a házrombolások nem képesek helyreállítani a békét”. Ezután elővette a szokott mantrát az „erőszak ördögi körének megtöréséről” meg „az erőszakmentesség bátorságáról, ami a békéhez szükséges”. Természetesen ezek a megállapítások nagyjából annyira vannak köszönő viszonyban a realitásokkal, mint amikor Mun a magyarországi menekültválság kapcsán kijelentette, milyen mélységesen megdöbbentették a röszkei rendőrök „brutális fellépéséről szóló hírek”. Nem meglepő, hogy a főtitkár arról is megfeledkezett, hogy a mostani terrorhullám közvetlen előzménye az volt, amikor New Yorkban az ENSZ székháza előtt ünnepélyesen felvonták a nem létező „palesztin állam” zászlaját. (Palesztin zászlóval ünnepel a hetvenéves ENSZ. Hetek, 2015. szeptember 25.)

A hivatalos palesztin média azonban nem törődik az ENSZ-főtitkár udvarias és együttérző kéréseivel, és tovább folytatja a fiatalok uszítását. A Palesztin Hatóság al-Hajat al-Dzsadida című hivatalos napilapja október 15-én így dicsőítette a terrorista fiatalokat: „A palesztinok örömmel szívják magukba a mártírok vérének illatát. Jeruzsálem lakosai körbeállták és kezükkel érintették a földön vízzel elkeveredő vért, miközben a mártírok lelkéért szóló Al-Fatiha szúrát szavalták a Koránból.” A romantikus beszámoló csupán egyetlen példa abból az agymosásból, amellyel a palesztin média a fiatalokat bombázza nap mint nap.

A „mártírok” dicsőítése már a második intifáda idején is gyakori volt. A Palesztin Hatóság televíziójában több százszor levetítették azt a videoklipet, amelynek refrénje azt ismételte: „Mily édes a mártírok vérének illata.” Emlékszünk, a gázai terrorellenes hadműveletek idején a Hamasz milyen eredményesen használta élő pajzsként a gyerekeket és asszonyokat, hogy halálukból aztán vérvádat fabrikálhassanak az izraeli hadsereg ellen. Most a Fatah és a PH vezetői jöttek rá arra, hogy a mozifilmekhez hasonlóan a terrort is gyerekekkel lehet a legjobban eladni. Számukra nagyszerű lehetőség az, ha egy késsel vagy húsvágó bárddal támadó palesztin tinédzsert a járókelők vagy a katonák lelőnek. Tudják, hogy a médiában a gyerekhalál felülír minden mást, és a megrázóan tálalt képek láttán az emberek elfelejtik feltenni a kérdést, miért is kellett meghalnia a palesztin fiatalnak. Más kérdés, hogy a nyugati média nagy része semmit nem tanulva és semmit nem felejtve évtizedek óta bedől ennek a taktikának.

Olvasson tovább: