Kereső toggle

„Köszönettel tartozunk a magyar kormánynak”

A Svéd Demokraták szerint a nyugati vezetők mélyítik a menekültválságot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Öt éve kerültek be először a parlamentbe, és egy augusztusi felmérés szerint már a legerősebb pártnak számítanak. A Svéd Demokraták népszerűségüket annak köszönhetik, hogy több mint egy évtizede figyelmeztetnek arra, hogy a svéd bevándorlási modell súlyosan veszélyezteti az ország jövőjét. Ami azóta történt, úgy tűnik, igazolja aggodalmaikat. A svéd politikai és médiaelit azonban továbbra is kirekeszti és szélsőségesnek tekinti a pártot, annak ellenére, hogy élesen szembenállnak a rasszista és antiszemita európai szélsőjobboldali pártokkal, köztük a Jobbikkal is. Lapunk a párt külügyi igazgatóját, Kent Ekerothot kérdezte.

Mit szól az utóbbi hónapok menekültáradatához?

– Katasztrofálisnak tartom a helyzetet, ahogy a bevándorlók napról napra megrohamozzák határainkat, amint azt a budapesti képsorok is mutatják. Nincsenek tisztában azzal, hány embert képesek befogadni az európai országok, és ez láthatóan nem is érdekli őket.

Miben látja a válság okait?

– Természetesen a közel-keleti konfliktus központi szerepet játszik a helyzet súlyosbodásában. De ugyanilyen felelősség terheli a gyenge európai országokat és vezetőket is, különösen a kontinens nyugati felén. Túl nagyvonalú jóléti rendszert tartanak fenn, és az eddigi gyakorlatuk, hogy szinte mindenkit beengedtek, és állampolgárságot vagy állandó tartózkodási engedélyt adtak nekik, csak tovább fokozta a vonzerőt a bevándorlók számára. Megkívánták azt, hogy ők is részesüljenek abból, amit a német vagy svéd emberek megteremtettek. Tehát ez a két tényező, a közel-keleti helyzet és a nyugat-európai országok naivitása egymást erősítő tényezők. Van azonban egy harmadik faktor is: a helyzetet más országokból, például a Szaharától délre fekvő afrikai térségből is egyre többen igyekeznek kihasználni arra, hogy Európába jöjjenek, akkor is, ha az országuk kívül esik a háborús zónán.

Angela Merkel megígérte, hogy minden háborús övezetből érkező migránst beenged Németországba, és erre sürgetett más országokat is. Ha a csökkenő létszámú és elöregedő európai társadalmat nézzük, akkor akár igaza is lehet…

– Németország súlyosan téved, és ennek részben mi isszuk meg a levét. A Németország által beengedett bevándorlók közül sokan végül Svédországban vagy más országban kötnek ki, ami lehetetlen helyzetet eredményez. Úgy vélem, Magyarország a helyes utat választotta, és egész Európáért felelősséget vállalt, amikor nem engedi korlátok nélkül ráözönleni a bevándorlókat a kontinensre. Támogatjuk a szigorú határzárat, és köszönettel tartozunk a magyar kormánynak azért, amit tesz.

Magyarországot azonban egyszerre bírálják Nyugat-Európából azért, mert kerítést épít a határain, és azért is, mert továbbenged menekülteket. Ez csapdahelyzetnek tűnik, amiben nincs jó megoldás…

– Nem tudom, hogy szándékos csapdáról van-e szó, vagy sem, de azt javaslom a magyar politikusoknak, hogy ne sokat hallgassanak a nyugat-európai baloldali liberálisokra, mert épp elég kárt okoztak a saját országaiknak is. Rossz döntés lenne Magyarország számára, ha a vezetők rájuk hallgatnának. Én azt javaslom a magyaroknak, hogy ne törődjenek azzal, amit az Európai Unió mond – mert ők sem tudják, hogy mit csináljanak –, hanem védjék meg a határukat, ahogy tudják, és állítsák meg a migránsokat. Csak ez biztosíthatja Magyarország jövőjét.

Mi a helyzet Svédországban, érzékelik északon is a menekülthullámot, vagy ez távol van önöktől?

– Idén rekord számban érkeztek bevándorlók Svédországba, év végére várhatóan meghaladja a számuk a százezret. Ennek ellenére a politikusok nem tesznek semmit, ami nagyon aggasztó az ország jövője szempontjából. Ha lehetőségünk lesz, mi megpróbáljuk visszafordítani a folyamatokat, de lehet, hogy már késő lesz.

A közvélemény is érzékeli ezt?

– Az emberek elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, és ezt a pártunk növekvő támogatottságán is érzékeljük. Egy nagy közvélemény-kutató intézet néhány héttel ezelőtti felmérése szerint a Svéd Demokraták már a legerősebb párt, megelőzve a szociáldemokratákat. Mindenki az előretörésünkről beszél, ki így, ki úgy, de ami fontos, az emberek kezdenek felébredni.

Dániában a kormány a felére csökkentette a menekülteknek járó pénzt. Svédországban is szigorítottak?

– Sajnos eddig minden javaslatunkat figyelmen kívül hagyták, de már a médiában is megjelenik az igény, hogy valami változás történjen. A jobbközép pártok – ugyan nagyon lassan és óvatosan, de – elkezdtek arról beszélni, hogy módosítani kell a svéd bevándorlási politikán. Semmi nem történt még, egy koronát sem faragtak le a bevándorlók támogatásából, és a baloldali kormány nem is akar semmin változtatni. Úgy gondolom, hogy a Svéd Demokraták tudnának csak érdemi lépéseket tenni ebben az ügyben.

Ehhez azonban legalább 2018-ig várniuk kell.

– Igen, hacsak nem lesznek előrehozott választások, amit nem lehet kizárni.

Egyetért azokkal, akik Európa civilizációs bukását is elképzelhetőnek tartják a bevándorlási hullám miatt?

– A jövő nem túl reménytkeltő. Már zajlik az országaink iszlamizálása, és a bevándorlás mindent megváltoztat a társadalomban. Az utcaképtől a boltokon át a bíróságainkig mindent. Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megállítani, engedjük belülről elfoglalni Európát, és végül mi válunk idegenekké. Már most vannak olyan övezetek, amelyekben a bevándorlók diktálnak. Valójában ma egyedül Kelet-Európa jelent reményt Európa számára, mert ott – legalábbis eddig – a bevándorlás nem okozott olyan problémákat, mint Nyugaton. Nagyon bízom abban, hogy minden kelet-európai ország kitart, és nem engedi a nyugati liberálisoknak, hogy exportálják azt a csődöt, amit itt nálunk létrehoztak.

Olvasson tovább: