Kereső toggle

A rekorder királynő

Angliában töretlen a népszerűsége

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

23 226 nap, 16 óra és 23 perc, vagyis 63 év, 7 hónap és 3 nap a trónon – ez volt Nagy-Britannia korábbi leghosszabb hatalmon lévő uralkodójának, Viktóriának a hivatalos mérlege. II. Erzsébet azonban a héten megdöntötte üknagymamája rekordját. A nyolcvankilenc éves királynő jelenleg a legidősebb uralkodó a világon, aki a huszonegy éves korában tett ígérete óta lelkiismeretesen tesz eleget királyi kötelezettségeinek. A huszadik század szinte valamennyi fontos eseményét átélte, és találkozott a kor meghatározó személyiségeivel. Népszerűsége a monarchia-pártiak körében töretlen, de a köztársaság mellett kampányolók tiszteletét is élvezi – még a királyi család körüli botrányok ellenére is.

Amikor Erzsébet Alexandra Mária Windsor 1926. április 21-én világra jött Londonban, senki sem gondolta volna, hogy Nagy-Britannia eddigi leghosszabb ideig hatalmon lévő királynője lesz. Édesapja ugyanis csak második várományosa volt a trónnak. A hagyományos menetrendnek megfelelően V. György királyt VIII. Eduárd néven Erzsébet nagybátyja követte a trónon. Az események azonban 1936. december 11-én drámai fordulatokat vettek: VIII. Eduárd bejelentette lemondását, hogy feleségül vehesse a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsont. A korona így Erzsébet édesapjára szállt, aki VI. György néven került a monarchia élére. Erzsébet sorsa ezzel megpecsételődött, mivel feltételezhető volt, hogy VI. Györgynek nem születik fia, aki megelőzheti az örökösödésben. Akkor még érvényben volt ugyanis az a több mint 300 éves örökösödési törvény, amely elsőbbséget írt elő a fiúgyermeknek a királyi trónon. A törvényt 2011-ben változtatták meg a Brit Nemzetközösség vezetői, így most már az uralkodó elsőszülöttje örökli a trónt, akkor is, ha lány.

Erzsébet tehát tízéves korától fogva a brit trón elsőszámú várományosává lépett elő, és megkezdődött az előtte álló feladatokra való felkészülés. 21. születésnapja alkalmából Dél-Afrikába látogatott, ahol a Brit Nemzetközösség szolgálatára kötelezte el magát – aminek a gyakorlatban is eleget tett már az uralkodói szék elfoglalása előtt. 1952-ben éppen Kenyában járt, amikor édesapja, akinek évek óta romlott az egészségi állapota, meghalt. A huszonhat éves Erzsébet így királynőként tért haza az afrikai országból. A koronázásra azonban csak a következő évben került sor, a gyász, illetve az előkészületek miatt. A látványos ceremóniát, amelyet 1953. június 2-án tartottak a Westminster apátságban, a televízió élőben közvetítette.

Stabilitás és kiszámíthatóság

II. Erzsébet a héten üknagyanyja nyomdokaiba ért azzal, hogy megdöntötte uralkodási csúcsát. Viktória 63 évig, hét hónapig és 3 napig állt a Brit Birodalom élén. Viktória nevéhez ugyanakkor a Birodalom felemelkedése és fénykora fűződik, ellentétben II. Erzsébet regnálásával, amely alatt a régi birodalom már a múlté volt. Uralkodása alatt Kenyát és Hongkongot is elveszítették, sőt Nagy-Britannia is gyökeresen megváltozott: multikulturális társadalom lett, amelynek hátulütői az utóbbi időben egyre jobban felszínre törnek. Mégis, II. Erzsébet sokak számára a stabilitást és a kiszámíthatóságot jelenti az állandóan változó körülmények közepette. A 20. század számos fontos eseményének szemtanúja volt. Gyermekként átélte a második világháborút, de látta többek között a berlini fal megépítését és lebontását is.

Elnökök, miniszterelnökök jöttek-mentek, de a Buckingham-palotában ugyanaz az uralkodó fogadta a régi és új vezetőket a világ minden tájáról. Eddig 12 miniszterelnöke volt, az első Sir Winston Churchill, jelenleg pedig David Cameron, aki 2010 óta kormányfő. A miniszterelnöki posztot 1997 és 2007 között betöltő Tony Blair volt az első, aki úgy született, hogy II. Erzsébet már királynő volt. 2012 decemberében a királynő először vett részt kormányülésen – utoljára 1781-ben volt erre példa, III. György király idejében. Az uralkodó 30 percig hallgatta David Cameron székében, ahogy a miniszterek különböző témákat megvitatnak.  

II. Erzsébet Lyndon B. Johnson kivételével valamennyi hivatalban lévő amerikai elnökkel találkozott személyesen. 1975-ben ő volt az első brit uralkodó, aki Japánba látogatott. Találkozott Teng Hsziao-ping kínai vezetővel, és brit uralkodóként ő sétált először a kínai nagy falon. Abban is első volt, hogy a Közel-Keletre látogatott. 1994-ben pedig a közel 50 éves hidegháborús ellenségeskedést zárta le moszkvai látogatásával. Történelmi jelentőségű volt 2011-es írországi útja is, utoljára ugyanis 1911-ben V. György járt az íreknél, akiknek akkor még nem volt független államuk. A királynő napjainkig nagy becsben tartja a régi birodalom helyett létrehozott Brit Nemzetközösséget is, amelyhez 54 szuverén állam tartozik. Ezt bizonyítja, hogy a tagállamok többségébe látogatást tett.

A szörnyűségek éve

Bár tragikus eseményeket a történelem is szolgáltatott a számára, a legnehezebb pillanatokat valószínűleg a családja okozta a számára. 1947-ben feleségül ment távoli unokatestvéréhez, Fülöphöz, aki görög és dán herceg volt. Erzsébet szüleiben Fülöppel kapcsolatban felmerültek kifogások. Származása ellenére nincstelen volt, édesapja ugyanis szerencsejáték-függő volt, aki utolsó éveit Monte Carlóban töltötte. Három lánytestvére pedig olyan német arisztokratákhoz ment feleségül, akik a náci párt vezetői közé tartoztak. Fülöp hűsége is sokak számára megkérdőjelezhető volt, mivel rendszeresen felmerültek vele kapcsolatosan női nevek.

II. Erzsébet ugyanakkor minden tőle telhetőt megtett, hogy titokban tartsa magánéletét, és ha kellett, nyilvánosan is cáfolta, hogy probléma lenne a házasságukban, még akkor is, amikor a gyanú megalapozottnak tűnt, mert hosszú időt töltöttek egymástól távol. Házasságát sikerült egyben tartania, gyermekei azonban sorra kudarcot vallottak ezen a téren. 1992 főként ezért lett annus horribilis, vagyis szörnyű év a számára. Négy gyermeke közül háromnak futott zátonyra a házassága ebben az évben. Anna hercegnő 18 éves házasság után vált el, András herceg házassága szintén kudarcba fulladt, végül pedig a trónörökös, Károly herceg és Diana hercegnő is bejelentette, hogy elválnak. A családi nehézségek mellett tűz ütött ki a királynő kedvenc kastélyában, a Windsorban, amely jelentősen megrongálódott.

II. Erzsébet viszontagságos időszakot élt át Diana hercegnő halálakor is, aki 1997-ben egy autóbalesetben vesztette életét. A királynő népszerűsége talán ebben az időszakban ingott meg legjobban, mivel sokan úgy látták, hogy eleinte nem mutatta ki megfelelően a gyászát.

A monarchia népszerűségének nagy löketett adott Vilmos herceg és Katalin 2011-es esküvője, akik azóta két gyermekkel bővítették a családot. Első fiuk, György herceg születésével Viktória halála óta először él három közvetlen trónutódló egyszerre. Igaz, botrányok az utóbbi időszakban is beárnyékolták a Windsor-házat. Vilmos öccsének, Harrynek a kicsapongásai, illetve András herceg szexbotránya (Botrány a Buckinghamben. Hetek, 2015. január 9.) okoztak kínos pillanatokat – ez utóbbit azonban úgy tűnik, sikerült a szőnyeg alá söpörnie a családnak.

A királynő lova

II. Erzsébetet mindezek ellenére tisztelet övezi, amelyre rá is szolgált. Több mint hatvanhárom éves uralkodása alatt a monarchia intézménye sokkal nyitottabbá vált. A királynő halad a korral, miközben a hagyományokat is tiszteletben tartja. Erre volt példa, hogy beleegyezett koronázásának élő közvetítésébe. A kameráktól és a modern eszközöktől azóta sem riad vissza: minden lépését fotózzák és filmezik, valamint a legújabb közösségi oldalakon is megtalálható. Sőt, még abba is belement, hogy Bond-lányként szerepeljen a londoni olimpia megnyitóján. Ő volt az első uralkodó, aki közvetlenül érintkezett a tömeggel. 

A nyolcvankilenc éves királynő jó egészségnek örvend, és minden esélye megvan arra, hogy jó pár évig Nagy-Britannia uralkodója maradjon, hiszen édesanyja százegy éves korában halt meg. Legidősebb fia, a nyugdíjkorhatárt már átlépő hatvanhatéves Károly herceg valószínűleg tovább várhat – pedig már így is ő az a brit örökös, aki leghosszabb ideje vár a trónra. II. Erzsébetnek azonban van még egy rekordja, amelyre némelyek szerint a legbüszkébb: 2013-ban Estimate nevű lova nyerte meg a Royal Ascot aranykupáját. A lóverseny 207 éves történelme során ez volt az első alkalom, hogy az uralkodó lova nyert.

Miért szeretik a királynőt a britek?

– Mert elég „jó fej” volt ahhoz, hogy Bond-lányként jelenjen meg a 2012-es olimpia megnyitóján. Ki gondolta volna, hogy az igazi uralkodót láthatja majd egy James Bond minifimben?
– Mert őrzi a magánszféráját – a megosztások és posztok korában is.
– Mert 70 évvel ezelőtt, a győzelem napján húgával, Margaret hercegnővel kiosont a palotából, hogy a tömeggel együtt ünnepelje a háború befejeződését.
– Mert mindenkit elkápráztatott 2011-es írországi látogatásán – még Gerry Adams, a Sinn Féin vezetője is pozitívan nyilatkozott róla.
– A stílusáért. Az összetévesztheteten integetéséért, a frizurájáért, amivel a britek szerint a méltóságteljes öregedés mintájává lett.
– Hány nyolcvanas hölgyet ismerünk, aki rendszeresen lovagol, vagy aktívabb nála?
– Mert több évtizedes szokása, hogy közvetlenül ebéd előtt elfogyaszt egy gin alapú koktélt.
– A 2012-es gyémántjubileumi ünnepségekért és utcabálokért, ahol az egész ország jól szórakozott.
– Mert olyan sok kerti partit adott a Buckingham-palota parkjában – bár igaz, ami igaz, soha nem neki kellett a szendvicsek maradékát eltakarítania…
– Mert takarékos (trónra lépésekor részben még érvényben volt a jegyrendszer Nagy-Britanniában)
és gyakorlatias – mindig lekapcsolja a villanyt, és
a táskájában is mindig akad egy tapadókorong: bármikor jól jöhet…
– Mert lelkes rajongója a Magyarországon is vetített Downton Abbey sorozatnak – minden kosztümös filmben kiszúrja a történelmi tévedéseket és
a hibás egyenruhákat, érdemrendeket.
– Mert sokat dolgozik, akkor is, ha nem látják.
– Mert szeret autót vezetni, méghozzá jól és gyorsan. A háborúban tanulta meg az autószereléssel együtt. A királynőnek egyébként nincs szüksége jogosítványra, és rendszámtáblát sem kötelező feltennie. Egyes hírek szerint Abdullah szaúdi királyt sokkolta, amikor a balmorali birtokon az Erzsébet által vezetett autóba kellett beülnie az akkor még trónörökös látogatónak (Szaúd-Arábiában a nők köztudomásúlag nem ülhetnek a volán mögé).
– Jelentős gazdasági tényező, hogy a királynő személye és palotái számos turistát vonzanak Nagy-Britanniába.
– Odavan a kutyákért.
– Azt mondják, a karácsony sem lenne ugyanolyan a királynő beszéde nélkül. (Forrás: The Telegraph)

Olvasson tovább: