hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rekorder királynő
Angliában töretlen a népszerűsége

2015. 09. 10.
23 226 nap, 16 óra és 23 perc, vagyis 63 év, 7 hónap és 3 nap a trónon – ez volt Nagy-Britannia korábbi leghosszabb hatalmon lévő uralkodójának, Viktóriának a hivatalos mérlege. II. Erzsébet azonban a héten megdöntötte üknagymamája rekordját. A nyolcvan­kilenc éves királynő jelenleg a legidősebb uralkodó a világon, aki a huszonegy éves korában tett ígérete óta lelkiismeretesen tesz eleget királyi kötelezettségeinek. A huszadik század szinte valamennyi fontos eseményét átélte, és találkozott a kor meghatározó szemé­lyi­­­ségeivel. Népszerűsége a monarchia-pártiak körében töretlen, de a köztár­saság mellett kampányolók tiszteletét is élvezi – még a királyi család körüli botrányok ellenére is.

Amikor Erzsébet Alexandra Mária Windsor 1926. április 21-én világra jött Londonban, senki sem gondolta volna, hogy Nagy-Britannia eddigi leghosszabb ideig hatalmon lévő királynője lesz. Édesapja ugyanis csak második várományosa volt a trónnak. A hagyományos menetrendnek megfelelően V. György királyt VIII. Eduárd néven Erzsébet nagybátyja követte a trónon. Az események azonban 1936. december 11-én drámai fordulatokat vettek: VIII. Eduárd bejelentette lemondását, hogy feleségül vehesse a kétszeresen elvált amerikai Wallis Simpsont. A korona így Erzsébet édesapjára szállt, aki VI. György néven került a monarchia élére. Erzsébet sorsa ezzel megpecsételődött, mivel feltételezhető volt, hogy VI. Györgynek nem születik fia, aki megelőzheti az örökösödésben. Akkor még érvényben volt ugyanis az a több mint 300 éves örökösödési törvény, amely elsőbbséget írt elő a fiúgyermeknek a királyi trónon. A törvényt 2011-ben változtatták meg a Brit Nemzetközösség vezetői, így most már az uralkodó elsőszülöttje örökli a trónt, akkor is, ha lány.

Erzsébet tehát tízéves korától fogva a brit trón elsőszámú várományosává lépett elő, és megkezdődött az előtte álló feladatokra való felkészülés. 21. születésnapja alkalmából Dél-Afrikába látogatott, ahol a Brit Nemzetközösség szolgálatára kötelezte el magát – aminek a gyakorlatban is eleget tett már az uralkodói szék elfoglalása előtt. 1952-ben éppen Kenyában járt, amikor édesapja, akinek évek óta romlott az egészségi állapota, meghalt. A huszonhat éves Erzsébet így királynőként tért haza az afrikai országból. A koronázásra azonban csak a következő évben került sor, a gyász, illetve az előkészületek miatt. A látványos ceremóniát, amelyet 1953. június 2-án tartottak a Westminster apátságban, a televízió élőben közvetítette.

Stabilitás és kiszámíthatóság

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!