Kereső toggle

Német titkosszolgálati jelentés a terrorveszélyről

Eufória  és készültség

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Iszlám Állam katonai sikerei és a kalifátus kikiáltása euforikus hangulatot hozott létre az európai dzsihádisták körében, ami miatt megnövekedett a terrorfenyegetettség a kontinensen – derül ki Németország Alkotmányvédelmi Hivatalának a tavalyi évről szóló jelentéséből. A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a szalafista irányzat aktivitása mellett a szélsőjobboldali mozgalmak is virágkorukat élik.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az Iszlám Állam átlépett egy határt, vagyis már nem „pusztán terrorszervezet”, hiszen azt a látszatot igyekszik kelteni, hogy más, „normális” államokhoz hasonlóan adminisztrációt is fenntart. Németország és Európa biztonságára is nagy veszélyt jelentenek a Szíriából és Irakból visszatérő militánsok, akiknek töretlen az önbizalmuk az elmúlt hónapok katonai vereségei ellenére. Ennek oka, hogy Ramadit és Palmürát viszont sikerült elfoglalniuk, így Szíriának már több mint a felét tartják megszállás alatt.

A tavalyi év elejéig „csak” 270-en mentek Irakba vagy Szíriába harcolni, de 2015-re több mint 100 százalékkal nőtt a számuk, hiszen összesen 600 németországi dzsihádista döntött úgy, hogy részt kíván venni a Közel-Keleten dúló háborúban. A militánsok száma mellett aggasztó az a tény is, hogy többen közülük öngyilkos merényletet követtek el a szervezethez való csatlakozásuk után. A német titkosszolgálati dokumentum szerint az Iszlám Állam mellett a jövőben az al-Kaida is komoly fenyegetést fog jelenteni, mivel az Oszama bin Laden által alapított terrorcsoport rivalizál az IÁ-val, és valószínűleg látványos támadásokkal fogja majd megpróbálni helyreállítani korábbi „renoméját”.

A külföldön tevékenykedő iszlamisták mellett komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelent a szalafista mozgalom térhódítása, mely az iszlám legdinamikusabban növekvő irányzatává vált Németországban. A csoport tagsága egy év leforgása alatt 1500-zal nőtt. A mozgalomból többen is csatlakoztak az IÁ terroristáihoz, vagyis az tulajdonképpen „ugródeszkaként” funkcionál a jövőbeli dzsihádista harcosok számára.

Az IÁ és az al-Kaida mellett más iszlamista szervezetek is jelen vannak Németországban: a Jerusalem Post információi szerint a Libanonban aktív síita Hezbollahnak 950, a Hamasznak pedig 300 aktív tagja van az országban. Emellett a (főként a törökországi Kurdisztánban aktív) Török Hezbollah, a Hizb ut-Tahrir és a Muzulmán Testvériség is rendelkezik német tagsággal, igaz, a számuk nem gyarapodott az elmúlt évben, sőt a Testvériségé 300-zal csökkent. A titkosszolgálatok számára azonban nem a nézeteiket nyíltan vállaló terrorszervezetek tagjai által elkövetett támadások megakadályozása a legnehezebb feladat, hanem az úgynevezett „magányos farkasok” leleplezése, akik csoportoktól függetlenül, egyedül hajtják végre a merényleteket, és sokszor informálisan sem kapcsolódnak semmiféle közösséghez, hanem online radikalizálódnak.

Az iszlamizmus terjedése mellett a szélsőjobboldali indíttatású támadások is komoly veszélyt jelentenek Németország számára, hiszen 2008 óta tavaly volt a legmagasabb a szélsőjobboldali szélsőségesek által elkövetett és idegengyűlölettől motivált bűncselekmények száma. A szélsőbaloldali csoportok akcióinak száma – melyeknek elsődleges célpontjai a szélsőjobboldali aktivisták és rendőrök – nem változott 2013-hoz képest. Érdemes megjegyezni, hogy mindkét csoport tagjai a zenén és az interneten keresztül radikalizálódnak, jól lehet ideológiájukban távol állnak egymástól.

Németország mellett Nagy-Britannia is igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy elejét vegye egy jövőbeli merényletnek, ezért gyakorlatot tartottak a 2005. július 7-ei londoni merényletek tízéves évfordulója előtt. Simon Chesterman rendőrkapitány-helyettes azt nyilatkozta a Charlie Hebdo-támadás után, hogy bár a brit hatóságok számára gondot okozhat, ha országos hajtóvadászatot kellene indítaniuk szökésben levő fegyveres támadók ellen, és valószínűleg a katonaságot is be kellene vonniuk az akcióba, az Egyesült Királyság mégis felkészült akár terrorcselekmények, akár katasztrófák következményeinek a kezelésére.

A brit állampolgárok azonban nem ennyire optimisták: a YouGov felmérése szerint 79 százalékuk elkerülhetetlennek tart egy nagyszabású terrortámadást. Emellett a briteknek már csak negyede gondolja úgy, hogy a közöttük élő muszlimok „békés, törvénytisztelő állampolgárok”, akik szívből elítélik az iszlám nevében elkövetett merényleteket. Miqdaad Versi, a Brit Muszlim Tanács főtitkár-helyettese szerint a közvélemény-kutatás eredményének oka az iszlamofóbia terjedése az országban, amivel szemben kormányzati szinten kellene felvenni a küzdelmet, ám a briteket valószínűleg inkább az aggasztja, hogy globálisan egyre növekszik az iszlamista terrortámadások száma.

Olvasson tovább: