Kereső toggle

Mohamed Texasban

Fegyverrel támadtak a kalifátus katonái

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Iszlám Állam vállalta magára a texasi Garlandben elkövetett fegyveres támadást, melynek során egy biztonsági őr megsérült. A támadást a Curtis Culwell Központban rendezett kiállítás Mohamed-karikatúrái váltották ki, melyekkel a rendezők a párizsi Charlie Hebdo elleni merényletre emlékeztek. A két terroristát a jelenlevő rendőrök lelőtték.

Az Iszlám Állam hivatalos rádiócsatornáján, az al-Bayanon jelentette be, hogy a kalifátus két katonája hajtotta végre a texasi Garlandben elkövetett támadást. A terroristák egy biztonsági őrre rálőttek, azonban csak a támadók haltak meg, amikor egy rendőr viszonozta a tüzet, és mindkettőjüket agyonlőtte. Az IÁ érintettségét bizonyítja, hogy percekkel a lövöldözés előtt a „Saría a Fény” elnevezésű, iszlamizmust támogató Twitter-fiókon megjelent üzenetben a támadók előre jelezték, hogy Texasban fognak lecsapni. Közölték továbbá, hogy hűséget esküdtek a „hűségesek parancsnokának”. A kifejezés az IÁ vezetőjére utalhatott, azonban használják az afgán tálibok vezetőjére is.
A kiállítást egyébként szándékosan ugyanott rendezték, ahol az Amerikai Muszlimok vezetői tartottak konferenciát az iszlamofóbia elleni küzdelemről, nem sokkal a Charlie Hebdo elleni támadás után. A kiállításon Mohamed-karikatúrákat mutattak be, és a legjobb rajzért járó fődíj tízezer dollár volt. Az estet egy New York-i központú iszlamizmusellenes és Izrael-párti szervezet, az Amerikai Kezdeményezés a Szabadság Védelmére (AFDI) rendezte, és az eseményre meghívták Geert Wilders holland politikust is, aki évek óta szerepel az al-Kaida halállistáján. Wilders nem sokkal a lövöldözés előtt távozott a helyszínről, és úgy reagált a történtekre a Twitteren: „Soha ne hódoljatok be a terrorizmusnak!”
A támadást a 30 éves, amerikai születésű Elton Simpson (aki gimnazistaként tért át az iszlámra) és a 34 éves Nadir Hamid Soofi hajtotta végre. Simpsont 2006 óta tartotta megfigyelés alatt az FBI, 2010-ben pedig három év próbaidőre ítélték, mert hazudott egy ügynöknek, amikor kikérdezték szomáliai utazási terveiről, és tagadta, hogy kiképzőtáborba készült volna. A férfi rendszeresen eljárt a pénteki imákra egy phoenixi mecsetbe, azonban a mecset vezetője a lövöldözés után azt nyilatkozta: Simpson soha nem kérdőjelezte meg a pacifista jellegű tanításokat, és nem tartott radikális beszédeket sem, viszont az FBI-os ügye után már ritkábban járt a közösségbe. Néhány hónappal ezelőtt új nyomozást indítottak ellene, amikor az Iszlám Államról kezdett posztolni a közösségi hálón. A férfit időnként megfigyelték az elmúlt években, internetes tevékenységét pedig figyelemmel kísérték, mégsem tudta senki, mire készül. Soofi szintén ugyanebbe a mecsetbe járt, egy szőnyegtisztító vállalkozást vezetett, és Simpson lakótársa volt.
A garlandi muszlimok egyébként provokációnak tartották és ellenezték a karikatúraverseny megrendezését, bár a támadás után elítélték az erőszakot. Pamela Geller, az AFDI vezetője szerint a rendezvény célja a szólásszabadság melletti kiállás volt, ugyanis a muszlimok az utóbbi időben olyan „speciális osztállyá” váltak Amerikában, amelyet már megsérteni sem szabad. Az AFDI vezetője szerint „a média önmagára kényszeríti rá a saríát”, amikor nem meri kritizálni az iszlámot. A csoport egyébként azzal vált ismertté, hogy sikerült megakadályozniuk a Ground Zero iszlám központ felépülését nem messze az egykori World Trade Center helyszínétől, illetve nemrégiben megnyertek egy pert, aminek értelmében dzsihádellenes reklámokat helyezhetnek el több tucat buszon New Yorkban. Az egyik ilyen plakáton egy, az arcát kendővel eltakaró férfi látható, és egy idézet a Hamasz TV egyik adásából: „A zsidók legyilkolása számunkra istentisztelet, ami közelebb visz Allahhoz.” A reklám szövege így folytatódik: „Ez az én dzsihádom. Mi a tiéd?” Az akció egyébként egy másik kampányra való válaszadás, melynek során az Amerikai–Iszlám Kapcsolatok Tanácsa (CAIR) újradefiniálta a „dzsihád” kifejezést, és igyekezett azt megfosztani erőszakos jelentésétől.

Olvasson tovább: