Kereső toggle

Tartózkodási engedélyt adnak Berlinben vizsgálat nélkül

Tehermentesítés veszélyekkel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Emberhiány miatt képtelen feldolgozni a hozzájuk beérkező rengeteg kérelmet a Berlini Bevándorlási Hivatal – emiatt a dolgozók érvényes jogszabályokba ütköző módon, „tehermentesítő intézkedésekkel” igyekeznek úrrá lenni a helyzeten.

A Berlini Bevándorlási Hivatal kapitulálni kényszerül a menekültáradat előtt, és ezzel érvényes szabályokat szeg meg. Ahogy ez a hivatal vezetőjének Bernd Krömer belügyi államtitkár felé továbbított belső feljegyzéséből is kiderül, a hivatal az év eleje óta él „részben a hatályos tartózkodási jogi előírásokkal szemben álló”, „tehermentesítő intézkedésekkel”, csak hogy a kérelmezők ne jöjjenek vissza egyhamar a hivatalhoz.
Eszerint az ideiglenes tartózkodási engedélyeket  18 hónapra állítják ki az egyébként általános és szabályszerű három-négy hónap helyett, a területileg korlátozott ideiglenes tartózkodási engedélyeket hat hónap helyett egy évre adják meg, a letelepedési engedély esetében pedig eltekintenek a szokásos rendőrségi kérdőív kitöltetésétől – magyarán mondva senki nem vizsgálja, hogy esetleg iszlamisták vagy köztörvényes bűnözők utaznak-e be az országba.
A belügyi igazgatás egyik szóvivője úgy indokolta a területileg korlátozott, ideiglenes tartózkodási engedély egy évre szóló megadását, hogy „a menedékügyi eljárás sok esetben a célul kitűzött három hónapon belüli elbírálási időtartamnál ténylegesen sokkal hosszabb ideig tart”. A túlterheltséget tekintve az ilyen intézkedések „megfelelőek”
a nyilatkozó szerint.
Az i-re az teszi fel a pontot, hogy a hajnali négytől a hivatal előtt ácsorgó kérelmezőknek egy cetlit nyomnak a kezébe, melyen igazolják, hogy kérelmüket a bevándorlási hivatal még nem dolgozta fel. Ez kétféle következménnyel is jár: ha egy kedvező döntésre kell tovább várnia a kérelmező-nek, az igazolással nem juthat előrébb a lakás- és álláskeresésben, ha viszont egy elutasító döntés helyett kapja a papírt az illető, azzal további egészségügyi és szociális juttatásokat vehet igénybe, melyekre egyébként már nem lenne jogosult.
„Ezek az állapotok már hónapok óta ismertek. Miért nem igényelte Henkel a Főbizottságtól további munkatársak felvételének engedélyezését?” – tette fel a kérdést Canan Bayram zöldpárti integrációs politikus, azt vetve Frank Henkel belügyi szenátor szemére, hogy „már megint aludt”, hiszen a szintén túlterhelt Egészségügyért és Szociális Ügyekért Felelős Tartományi Hivatal (LaGeSo) esetében a szükséghelyzet miatt gyorsan 80 új munkatárs felvételét engedélyezték – ami ezek szerint mégiscsak lehetséges. Henkel a múlt héten azt állította, hogy a bevándorlási hivatal vezetőjét „teljes támogatásáról” biztosította. A következő kétéves költségvetési időszakra a belügyi igazgatás három számjegyű létszámigényt nyújtott be a bevándorlási hivatalra vonatkozóan.

Olvasson tovább: