Kereső toggle

Skótot fogtak, nem ereszt

Putyinnal riogatnak a konzervatívok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Alig fél évvel az elbukott népszavazást követően, két héttel a nagy-britanniai választás előtt a skót nacionalisták (SNP) pozíciói minden eddiginél erősebbek. A kampány szinte már csak róluk és egy lehetséges SNP-Labour alkuról szól, amely a konzervatívok szerint gyakorlatilag egyenlő a hazaárulással, és Putyin kezébe adja az országot.

Mint emlékezetes, a skót függetlenségről szóló népszavazás előtt David Cameron és a többi nagy párt vezetője vállvetve szinte fűt-fát megígért Skóciának cserébe azért, hogy nem lépnek ki az Egyesült Királyságból. A függetlenségi kampányt vezető skót első miniszter pozíciója a nem szavazatok győzelmével megingott, így távoznia kellett.
Ez azonban nem jelentette karrierje végét: Alex Salmond elindult, hogy meghódítsa az angol parlamentet, a Westminstert. Salmond azonban szemmel láthatólag nem kíván megelégedni a képviselői mandátummal – feltéve, hogy megnyeri –, ennél jóval nagyobb befolyást kíván gyakorolni: a BBC Andrew Marr Show című műsorá-ban kifejtette, hogy segít megírni Ed Milibandnek az első költségvetést. Ezalatt természetesen nem a kormányzati tapasztalattal rendel-kező veterán politikus önzetlen segítségét kell érteni a fiatal vezető felé, hanem további skót követelések sorát. Mindez azért lehetséges, mert Ed Miliband vezetése alatt a Labour gyakorlatilag elsorvadt Skóciában, az SNP pozíciói viszont a referendum előtt és azt követően is jelentősen megerősöd-tek. Ennek megfelelően, ha a Labour nyerné is meg a választásokat, a skót szavazatok hiányában nem lesz többsége a parlamentben, így szövetséges után kell néznie, akár koalíciós, akár kisebbségi kormányzást szeretne vinni.
A közvéleménykutatási adatok jelen pillanatban szoros fej-fej melletti állást tükröznek, mindkét párt népszerűsége 32-36 százalék körüli – a különböző cégek mérései sorra eltérnek, van, aki a Labourt, más a torykat méri első helyen. Az ICM közvéleménykutató cégnek a Guardian számára végzett felmérése 6 százalékos Tory-vezetést mutatott, de ezt egyetlen más cég sem mérte. A mérések viszont egyértelműek abban a kérdésben, hogy a választók kit tartanak alkalmasabbnak a gazdaság irányítására: az ICM adatai szerint több mint 18 százalékkal több választó a Cameron–Osborne párost látja alkalmasabbnak. Ennek megfelelően David Cameron az elért gazdasági eredményeket állította kampányának középpontjába, komoly fejfájást okozva Milibandnek, akinek gazdasági elképzeléseit az üzleti körök ijesztőnek tartják.
Ed Miliband helyzetét jócskán nehezíti, hogy egyik televíziós vitán sem szerepelt nagyon jól, a skót nacionalisták vezetőjének – egyben Skócia első miniszterének –, Nicola Sturgeonnek viszont sikerült jól kihasználnia a nyilvánosságot, aminek következtében a 2010-es választáshoz hasonló helyzet állt elő. Öt évvel ezelőtt Nick Clegg, a liberálisok vezetője kiemelkedően jól szerepelt a három nagy párt vezetőinek vitájában, így egyfajta Clegg-mánia alakult ki országszerte, ami végül a liberálisokat kormányzati pozícióba emelte. A tandíjak emelését követően a „Clegg lufi” is kipukkant, tekintettel arra, hogy a választások előtt a liberálisok vezetője megígérte, hogy semmilyen tandíj-emelést nem támogatnak. Clegg-mánia helyett ezúttal Sturgeon- vagy Nicola-mánia tört ki: az első tévévitát követően az a helyzet állt elő, hogy Sturgeon az Egyesült Királyság teljes területén a leg-népszerűbb pártvezető, ami azért különösen érdekes, mert pártja kizárólag a skót érdeket képviseli. Ennek a – valószínűleg szintén átmeneti – népszerűségnek nagy ára lehet a későbbiekben.
A Financial Times már az első tévévitát követően arra figyelmeztetett, hogy Sturgeon semmilyen megszorító intézkedést nem támogat, bármilyen is legyen Nagy-Britannia gazdasági helyzete, de ellenzi például azt is, hogy Skóciában megemeljék a nyugdíjkorhatárt. Tekintettel arra, hogy az előrejelzések szerint az ötvenkilenc skót kép-viselői mandátumból közel negyvenet az SNP visz majd el, Sturgeon zsarolási potenciálja jelentősen megerősödött, és alig két héttel a választás előtt az látszik körvonalazódni, hogy ha a Munkáspárt kapja a legtöbb szavazatot, akkor egy akár koalíciós, akár kisebbségi Labour-kormány a skót nacionalisták foglya lesz. Az SNP-vel kötött alkuról korábban Ed Miliband igyekezett elterelni a szót; a második tévévitában – amelyben csak az ellenzéki pártok vettek részt – Nicola Sturgeon felajánlására, mely szerint segít neki miniszterelnökké válni, a Labour vezetője azzal válaszolt, hogy nem léphet koalícióra egy olyan párttal, amelynek feltett célja, hogy Skócia kilépjen az Egyesült Királyságból. Formális koalícióra viszont nincs feltétlenül szükség, elegendő lenne az is, ha az SNP-képviselők a fontos szavazások esetében a Labourrel szavaznának.
A héten Ed Ball, a Labour árnyékkormányának pénzügyminisztere beismerte, hogy készek tárgyalásokat folytatni az SNP-vel. Ez komoly fordulat, mivel Ball a múlt héten még azt állította, hogy az angol szavazók elárulása lenne az SNP-vel kötött alku. Hidegzuhanyként érte a közvéleményt viszont Stewart Hosie, az SNP elnökhelyettesének bejelentése, aki a héten közölte, hogy nem fognak megszavazni semmilyen védelmi célú költségvetést, ha Miliband elutasítja a Trident rakéták leszerelését skót földön. A konzervatívok szerint ez azt jelenti, hogy az SNP ezzel gyakorlatilag megakadályozná a katonák bérének kifizetését, a felszerelések megvásárlását és minden jelentős projekt kivitelezését. A konzervatívok szerint a Skóciában telepített Trident rakétákat nem lehet leszerelni, ez ugyanis súlyosan sértené Nagy-Britannia katonai potenciálját. Egyes befolyásos Tory-politikusok szerint a Trident rakéták leszerelése miatt Vlagyimir Putyin is szívesebben látná Ed Milibandet a miniszterelnöki székben, Michael Fallon hadügyminiszter pedig egészen odáig ment, hogy kijelentette: az SNP-vel való együttműködéssel Miliband hátbaszúrná az országot.
Az SNP-vel kötött alku veszélyeire hívta fel a figyelmet John Major egykori konzervatív miniszterelnök, aki arra figyelmeztette Anglia, Wales és Észak-Írország választóit, hogy ők fogják megfizetni egy lehetséges Labour–SNP alku árát, mivel az SNP a kormány folyamatos működését is megakadályozza, ha az nemet mond költekezési igényeire.
Szerdán maga David Cameron fordult a Telegraph című konzervatív beállítottságú lap olvasóihoz. A miniszterelnök azokat a konzervatív szavazókat szólította meg, akik elpártoltak a toryktól és azt fontolgatják, hogy a Nigel Farage által vezetett UKIP-re szavaznak. Cameron arra emlékeztette ezt a tábort, hogy a UKIP-re leadott szavazat – mivel a torykat gyengíti – a Labourt hozza helyzetbe, és arra kérte őket, hogy akadályozzák meg a Labour és az SNP közötti „toxikus” szövetség létrejöttét.

Olvasson tovább: