Kereső toggle

Anglia leszámolna a szélsőségesekkel

Zéró tolerancia

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Új stratégiát dolgozott ki az iszlamizmus visszaszorítására a brit belügyminisztérium. A társadalom teljes spektrumára kiterjedő intézkedési terv kiemelten foglalkozik az iskolákkal és az egyetemekkel,  hogy megakadályozza a szélsőséges iszlamizmus propagálását, de módosítja a bevándorlási rendelkezéseket is. Nem kaphat majd sem állampolgárságot, sem menekültstátuszt, de még átmeneti vízumot sem az, akinél felmerül a gyanú, hogy szélsőséges eszméket vall.

A Sunday Telegraph birtokába került dokumentum őszintén foglalkozik azokkal a területekkel, ahol a muszlim radikalizálódás megvalósul, és ezek fö-lött kíván jóval nagyobb kontrollt gyakorolni. A belügyminisztérium által jegyzett dokumentum kiterjed a saria bíróságokra, amelyek eredetileg kisebb vitás kérdéseket hivatottak rendezni muszlimok között, de gyakorlatilag egyfajta párhuzamos törvénykezést valósítanak meg. A dokumentum szerint a kormány „aggódik amiatt, ahogy ezek a saria tanácsok működnek az ország különböző pontjain. Több esetben számoltak be ugyanis arról, hogy nők jogai sérültek kényszerházasságok, valamint diszkriminatív válási eljárások során”.
A belügyminisztérium által elkészített stratégia kitér a multikulturalizmus eddigi gyakorlatára, amelynek során az egymást követő kormányok a szólásszabadság je-gyében nem foglalkoztak a fennálló törvényes rend és a demokrácia ellen agitáló csoportokkal.
„Arra van szükség, hogy felálljunk, és sokkal magabiztosabban hirdessük saját értékeinket, legyőzve azokat a szélsőségeket, amelyek alapvetően ellenkeznek ezekkel… Ebbe az is beleértendő, hogy elmagyarázzuk külpolitikánkat, és teret engedjünk a csendes többség hangjának, amely elutasítja a szélsőségeket”– áll a tervezetben.
A jövőben a belügyminisztérium a vízum megadása előtt nemcsak a letelepedésért folyamodók, hanem a látogatók esetében is vizsgálni fogja, hogy az illető elfogad-ja-e a brit értékeket, és vannak-e szélsőséges nézetei. Ugyanez fontos szempont lesz a menekültstátuszok elbírálásakor is – ezekben az esetekben ugyanis akkor sem adják meg a menekültstátuszt, ha a kérelmező másképpen megfelelne a feltételeknek.
A belügyminisztérium kiemelt helyen foglalkozik a „trójai faló” botrány által érintett iskolákkal, nagy hangsúlyt téve arra, hogy ezek az esetek ne ismétlőd-hessenek meg. („A trójai faló” akció során muszlim szélsőségesek birminghami iskolákban vették át az irányítást, sikeresen eltávolítva a szekuláris oktatás mellett voksoló tanárokat és szülőket. A muszlim faló, Hetek, 2014. március 28.) A belügyminisztériumi jelentés szerint a birminghami eset „nem elszigetelt jelenség, hanem sok iskolában előfordul, hogy a szélsőséges nézetek válnak dominánssá”. A feljegyzés szerint ennek a „belépési stratégiának” ki vannak téve az egyetemek, jótékonysági szervezetek, helyi önkormányzatok is. A dokumentum ennek kiemelkedő példájaként nevezi meg London Tower Hamlets nevű negyedét, ahol „a szélsőséges nézetek, a homofóbia, az antiszemitizmus akadálytalanul terjedhetett”, ahol a helyi önkormányzatban számos visszaélés és uram-bátyám összefonódás valósult meg. A belügyminisztérium tervei szerint a jövőben a helyi önkormányzatoknak kell majd gondoskodniuk arról, hogy a gyermekek az iskolai foglalkozások után se kerülhessenek kapcsolatba a szélsőséges eszmékkel. A birminghami eset után ugyanis az egyik felfüggesztett tanár egy magán oktatási központot hozott létre, amit a jelenlegi szabályozás nem tudott megakadályozni. A tervek szerint a jövőben ilyenre nem kerülhet sor, a gyermekek ugyanis nem lehetnek egyedül olyan személyekkel, akik a szélsőséges eszmék hívei.
A Telegraph kiemeli, hogy a belépési stratégia egyik újabb példájára került sor politikai szinten is: négy parlamenti képviselő csatlakozott Azad Alihoz, a szélsőséges Európai Iszlám Fórum nevű szervezet szóvivőjéhez, hogy a májusi  választások előtt olyan muszlim programot hirdessenek meg, amely áldozatként állítja be a muszlimokat, és nyilvánvaló hazugságokat terjeszt.
A belügyminisztérium szándéka szerint a szélsőségek terjedése elleni rendeletet még a parlament választások előtti feloszlatása, azaz e hónap vége előtt kihirdetik, és azonnal életbe is lép.

Olvasson tovább: