Kereső toggle

Konfliktuszóna

Nem nyugodtak a harcok Kelet-Ukrajnában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nem nyugodtak a harcok a minszki csúcstalálkozó előtti napokban sem. Kedden rakétatámadás érte a kramatorszki repülőteret, amelynek négy áldozata katona, legalább öten civilek. Debalcevót eközben teljesen bekerítette a szeparatisták hadserege, Mariupolnál pedig a szeparatistákkal szemben ellentámadásba lendült az ukrán hadsereg.

Négyen meghaltak és kilencen megsebesültek egy donyecki buszmegállóban történt robbantásban szerdán reggel. A városi önkormányzat honlapján olvasható információk szerint a robbanásban két busz is kiégett. A csúcstalálkozót megelőző 24 órában öszesen 19 ukrán katona halt meg és 78-an sebesültek meg Kelet-Ukrajnában – mondta el újságíróknak Vladiszlav Szeleznyov, a szeparatisták elleni ukrán katonai akciókért felelős szóvivő.
Egészen az elmúlt hetekig nyugalom volt Kramatorszkban és Szlavjanszkban, amíg meg nem érkeztek a „felszabadító felkelés” mobil rakétahordozó rendszerei, tankjai és a Novorosszijáért harcoló önkéntesek. Jurij Butuszovnak, a debalcevói katlanban bekerített ukrán csapatokat segítő SOS Army önkéntesének információi és az ukrán hadsereg felderítői szerint is hatalmas mennyiségű orosz haditechnika érkezett a napokban a város határába. A civil lakosság kimenekítésére küldött buszok napról napra zsúfolásig megtelnek családokkal és idősekkel, a városban csak a magatehetetlen betegek és az őket ápoló családtagok maradnak. Aki tehette, már korábban elmenekült a harcoktól érintetlen Dnyepropetrovszkba vagy Kijevbe, a szeparatisták oldalán állók pedig Oroszországba. Jurij elmondása szerint körülbelül száz egységnyi nehézfegyver: tankok, nehéztüzérség, mobil rakétakilövő állás, rengeteg BMP, BMD típusú harcijármű és a katonákat és ellátmányt szállító Uralok és Kamazok érkeztek. Úgy tűnik, a szeparatisták stratégiája működik, a körbezárt városban rekedt több ezer katona élete erős alkupozíciót jelent az oroszok által támogatott szakadároknak.
A minszki tárgyalások előestéjén az ukrán államfő meglátogatta a megtámadott Kramatorszkot, ahol az EBESZ megfigyelői szerint déli-délkeleti irányból csapódott be a lövedék: előbbi a szeparatisták kezén lévő Donyecket, utóbbi Debalcevót jelenti. A szerdai minszki tárgyalások előtt egyeztettek a konfrontáló felek: ukrán részről Leonyid Kucsma volt elnök, Adelheid Tagliavini az EBESZ képviseletében, a kijevi orosz nagykövet, Mihail Zurabov, valamint a népköztársaságok képviselői: Denis Pusilin és Vlagyiszlav Dejnego. Denis Pusilin a Donyecki Népköztársaság képviseletében átadott egy útitervet a politikai és katonai konszolidációra, miközben harcoló csapatai szinte teljesen bekerítették Debalcevót, és rendszeres tüzérségi támadásoknak vetik alá a környező városokat. Mariupolnál az ukránok eltávolították a konfliktuszónát a város közvetlen közeléből. Ugyanakkor egyre több robbantásos merénylet történik az ukrán fennhatóság alatt álló városokban, amelyekre a szeparatisták is igényt tartanak Novorosszija címén: Odessza, Harkov is gyakran kerül támadás alá. Ha meg is születik a tűzszüneti megállapodás a harcoló felek között, az biztosan nem lesz hosszú életű, hiszen Donyeck és Luhanszk kizárólag önálló államként képes elképzelni jövőjét, sokkal nagyobb területen, mint ami Ukrajna számára elfogadható lenne.

Olvasson tovább: