Kereső toggle

Ki állítja meg az Iszlám Államot?

Tűzzel, késsel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyre szaporodnak az Iszlám Állam által elkövetett brutális gyilkosságok a Közel-Keleten: a hétvégén egyiptomi kopt keresztényeket fejeztek le a líbiai tengerparton, kedden pedig 45 embert égettek halálra alig pár mérföldnyire az amerikai hadsereg bázisától az iraki al-Bagdadi városában.

Az iraki támadásban a BBC információi szerint olyan személyek is meghalhattak, akik tagjai az al-Bagdadi várost védő biztonsági erőknek. A híradások szerint az Iszlám Állam terroristái már a múlt héten elfoglalták a város legnagyobb részét, és azóta folyamatosan készítették elő a támadást az alig pár mérföldnyire elhelyezkedő amerikai támaszpont ellen, ahol az amerikaiak az iraki hadsereg katonáit és szunnita törzsek tagjait képezik ki az Iszlám Állammal szembeni harcokra. A Fox News-nak nyilatkozó Thomas Lynch nyugalmazott ezredes, a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetem munkatársa szerint azonban még ha az Iszlám Állam totális ostrom alá veszi is a bázist, valószínűleg nem lesz képes elfoglalni azt, ehhez ugyanis sokkal nagyobb erőre van szükség, mint amivel a terrorszervezet jelenleg rendelkezik.
Ennek ellenére az interneten úgy tűnik, hogy az Iszlám Állam mindenhol ott van. Kirkuk tartományban pesmerga katonákat fogtak el, és vasketrecekben mutatták őket egy négyperces videóban, ami az elmúlt pénteken került fel az internetre. Ezt követte a hétvégi felvétel a líbiai tengerparton lefejezett egyiptomi olajipari vendégmunkásokkal, majd kedden az amerikai bázis és az ahhoz közeli város ellen indított támadás, amelyben negyvenöten haltak meg.
A nemzetközi közösség számára azonban egyáltalán nem egyszerű a feladat, hogy a nyilvánvalóan egyre nagyobb veszélyt jelentő terrorcsoport ellen egységesen lépjen fel – ez egyelőre még várat magára, holott nyilvánvaló, hogy csak így lehetne hatékonyan felvenni a harcot a terroristákkal szemben.
Egyiptom jó ideje harcol a Sínai-félszigeten az Iszlám Állam térnyerése ellen, és a hétvégi lefejezések után azt követeli az ENSZ-től, hogy hozzon határozatot a közgyűlés a Líbiában működő, az Iszlám Államhoz tartozó szervezet elleni támadásról. Amíg erre nem kerül sor, Egyiptom a kivégzések mögötti egyértelmű üzenetre hivatkozva indított légi csapásokat Líbia ellen. Ez azonban a visszájára is elsülhet, Egyiptomot helyezve a háborús agresszor szerepébe. Egyiptom ugyanis már a tavalyi év óta igyekszik – az Iszlám Államhoz hasonlóan – beavatkozni a líbiai polgárháború kimenetelébe, több öbölállamhoz hasonlóan, amelyeknek nyilvánvaló érdekük, hogy a keleti részen uralkodó, szekuláris irányt képviselő kormány nyerjen teret a nyugati régiót és Tripolit uraló terroristákkal szemben.
Az Iszlám Állam az észak-afrikai államban is pontosan azt teszi, amit Szíriában és Irakban már láthattunk: kihasználja a diktátorok megdöntését követő káoszt és polgárháborús helyzetet. Szíriában a kezdetektől fogva harcoltak az Asszad-rezsim ellen, és ugyanez történik Líbiában is, ahol a Moammer Kadhafi három évvel ezelőtti kiiktatása óta megosztott az ország a Tripoliban uralkodó terrorcsoportok és a Nyugat és Egyiptom támogatását élvező, ám igen gyenge bábkormány között, amely az ország keleti részében, Tobrukban működik. A hétvégi kivégzés azt bizonyítja, hogy egyelőre a terroristák vannak előnyben. A terrorellenes koalíció azonban egyelőre várat magára. A cél közös, ám abban nem sikerül megegyezni, hogy ki is fogja össze az ellenállást: Egyiptom, Jordánia, Irak, esetleg Irán.
A főszerepet egyelőre inkább Amerika igyekszik magára vállalni, ám egy olyan szövetséget, amely a közös ellenségképen kívül semmi másban nem ért egyet, igen nehéz hatékonyan irányítani.
A veszély azonban valóságos, és amennyiben az Iszlám Állam sikerrel integrálja Észak-Afrikát al-Bagdadi Iszlám Kalifátusába, úgy Európa számára is karnyújtásnyira kerül a veszélyzóna. Az egymással harcoló líbiai frontok ugyanis az egész térséget destabilizálhatják.
A még Kadhafi által felszerelt hadsereg korszerű fegyverei ugyanis egyre nagyobb számban tűnnek fel a terroristák kezében, akik között az Iszlám Állam egyelőre egy a sok közül. Ám miután tavaly októberben Dernában felállították az első kiképzőtáborukat, máris elkezdték az „oszd meg és uralkodj” taktikát a többi terrorszervezet között, hogy átvegyék az irányítást.

Olvasson tovább: