Kereső toggle

Mi áll az al-Kaida mestertervében?

75 százalékban már megvalósult

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A párizsi terrortámadások nyomán a hatóságok újra elővették az al-Kaida kilencvenes évek végén készült „mestertervét”, amit a Nyugat hét lépésben, 20 év alatt (2000 és 2020 között) történő meghódítására készítettek. A programról azt gondolhatnánk, hogy utólag készült propagandaanyag a néhai Oszama bin Laden hanyatló népszerűségű mozgalmának „fényezésére”. Ám a látszat csal: a „mesterterv” ugyanis már 2005-ben nyilvánosságra került, évekkel az előtt, hogy kitört volna a szíriai és iraki terrorháború, végigsöpört volna a térségen az „arab tavasz”, és megalakult volna az Iszlám Állam. Pedig ezek a célok mind ott szerepeltek a terrorszervezet programtervében.

Sokan szkeptikusan fogadták, amikor az al-Kaida jemeni vezetője, Nasszer bin Ali al-Anszi a YouTube-on közzétett videoüzenetében felelősséget vállalt a párizsi terrortámadásokért. Al-Anszi szerint az „áldott párizsi csata” végrehajtására az al-Kaida első számú vezetője, Ajman al-Zavahiri adott parancsot. Az elmúlt években – különösen Oszama bin-Laden meggyilkolása óta – lépten-nyomon azt hallottuk, hogy az al-Kaida megsemmisült mint globális szervezet, és legfeljebb egyes, izolált helyi sejtjei maradtak meg. Mi több, állítólag maguk a dzsihádisták is idejétmúlt szervezetnek látják az al-Kaidát, és inkább a „trendi” Iszlám Államhoz csatlakoznak.
Miután azonban beigazolódott, hogy a párizsi merényletet valóban az al-Kaida jemeni szárnya tervezte és finanszírozta, valamint ők képezték ki a Kouachi fivéreket, a figyelem újra a terrorszervezetre irányult. Vegyük sorra, mit és honnan lehet tudni az al-Kaida „mestertervéről”?
A dzsihádista program 20 éves időszakkal számol, 2000-től 2020-ig. Az utólagos belemagyarázást azonban gyorsan kizárhatjuk, mert a terv nem most, hanem egy évtizeddel ezelőtt került nyilvánosságra. Egy jordániai újságíró, Fouad Husszeini számolt be róla 2005-ben megjelent, Al-Zarkavi: Az al-Kaida második generációja című könyvében. A tervről először a német Der Spiegel írt, 2005. augusztus 12-én. Addig csak a terv első szakasza zárult le, ma már az ötödiknél tartunk.
Fouad Husszeini közvetlen forrásokra hivatkozik, miután 1996-ban együtt ült börtönben Jordániában az al-Kaida-terv két szerzőjével, a jordániai Abu Muszab al-Zarkavival (akit könyve megjelenése után nem sokkal, 2006-ban megöltek az amerikaiak Irakban) és az egyiptomi Szaif al-Adellel, aki ma is életben van. „Könyvem megírásához egy sor al-Kaida tagot is megkérdeztem, akik a szervezet különböző ideológiai irányzataihoz tartoznak, annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphassunk arról, miként alakul a jövőben a terroristák és a Nyugat közötti háború” – írja műve bevezetőjében Husszeini.  
Az al-Kaida főparancsnoka, az egyiptomi Ajman al-Zavahiri mellett Szaif al-Adel a terrorizmus kulcsfigurája. Fiatalon – Zavahirivel együtt – részt vett a Szadat elnök elleni merénylet megtervezésében, harcolt Afganisztánban a szovjetek ellen, majd a Hezbollah kiképzőtáborában oktatott Libanonban. Ő vezette az al-Kaida bázisát Szudánban, ahol megtervezte a kenyai amerikai nagykövetség elleni támadást 1998-ban. Ő mutatta be Al-Zarkavit Oszama bin Ladennek. 2002-ben részt vett Daniel Pearl amerikai újságíró elrablásában és meggyilkolásában. A feltételezések szerint évek óta Iránban rejtőzködik. Az FBI 5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki Al-Adel fejére.

Az al-Kaida mesterterve

A Der Spiegel 2005-ben szkeptikusan írt az al-Kaida hosszú távú programjáról, amely szerintük csupán „a terroristák brutális szűklátókörűségét” bizonyítja, miután „abszurd dolog azt feltételezni, hogy képesek lennének az iszlám világban egy kalifátust felállítani”. Tíz év távlatából ez már nem tűnik olyan abszurdnak. Nézzük a terv pontjait, amelyekhez Husszeini nevet és évszámokat is fűzött.

1. szakasz: „Az Ébredés” (2000–2003)
Az első szakasz a szeptember 11-ei merényletek megtervezésével kezdődött, és 2003-ig, Bagdad elestéig tartott. A cél az volt, hogy az Amerika elleni támadással kiprovokálják a Nyugat beavatkozását, és ezáltal „felébresszék” az „ummát”, a muszlim világot. Fouad Husszeini szerint az al-Kaida vezetése teljes sikernek értékelte az első szakaszt: sikerült igazolni Bin Laden tézisét, miszerint Amerika „papírtigris”, amelyet saját földjén is meg lehet sebezni. További eredménynek tekintették, hogy üzenetük a világon mindenkihez eljutott, és az amerikaiak, valamint szövetségeseik „helybe jöttek az újabb pofonokért”, miután könnyű célpontokká váltak Afganisztánban és Irakban.

2. szakasz: „A szemnyitás” (2003–2006)
A radikalizálódás időszaka, amikor a szervezet nemzetközi mozgalommá vált. Az iraki megszállás elleni harcban toborzott és felkészített muszlim harcosokból elkezdődik egy olyan hadsereg felállítása, amely alapul szolgál majd a világméretű akciók előkészítéséhez. A központ ekkor Irakban van, innen építik ki bázisaikat más muszlim országokban.

3. szakasz: „A talpraállás” (2007–2010)
Ettől kezdve az al-Kaida-terve a jövőről szól. „Az Irakban megkezdett harc Szíriában fog folytatódni” – írta 2005-ben Fouad Husszeini. „Az Irakban felkészült harcosok bázisokat hoznak létre Szíriában, és innen készülnek további támadásokra, miközben folytatják a toborzást. A mudzsahedek Szíriába gyűlnek, és megerősítik táborukat.” Mára a harmadik szakasz is megvalósult, igaz némi késéssel: Szíriában 2011-ben vált átfogóvá a dzsihádista belháború.

4. szakasz: „A vihar” (2010–2013)
Az al-Kaida ezekben az években kiharcolja a gyűlölt arab kormányok fokozatos megbuktatását. „Az al-Kaida a zűrzavarban megerősödik. Támadásokat hajt végre az olajkutak és vezetékek ellen, az Egyesült Államok gazdaságával szemben pedig a kiberterrorizmus eszközeivel is elkezd harcolni” – írta Husszeini fél évtizeddel az Arab Tavasz kitörése előtt, amelynek eredményeként Irakban, Líbiában, Szíriában és – átmenetileg, a Muzulmán Testvériség révén – Egyiptomban a dzsihádista erők jutottak hatalomba vagy váltak meghatározó erővé.

5. szakasz: „A Kalifátus felállítása” (2013–2016)
A terv szerint 2013-tól elkezdődik az „iszlám állam”, a „kalifátus” építése, majd kikiáltása. Erre az időszakra olyan mértékben meggyengül a nyugati befolyás az iszlám térségben, hogy nem kell komoly ellenállástól tartani. Az al-Kaida tervei szerint az iszlám állam felgyorsítja az új világrend kialakulását. Nos, az Egyesült Államok 2011-ben kivonult Irakból, majd tavaly Afganisztánból is. Abu Bakr al-Bagdadi 2013-ban bejelentette, hogy elfoglalta a „levantei térséget”, majd 2014. június 29-én kikiáltotta az „Iszlám Kalifátust”, amelyhez iraki és szíriai területek mellett – állítása szerint – líbiai, egyiptomi, algériai, szaúd-arábiai és jemeni dzsihádista uralom alatt álló enklávék is csatlakoztak.

6. szakasz: „A totális konfrontáció” (2016–2020)
A terv utolsó öt éve még ma is a jövőre vonatkozik. Eszerint miután sikerül felállítani a Kalifátust, az „iszlám hadsereg” 2016-ban kirobbantja a nagy háborút a hívők és hitetlenek között, amit Oszama bin Laden előre jelzett. Ebben a csatában a Nyugat elleni támadások csak eszközök, a cél a Kalifátus győzelme és Jeruzsálem meghódítása.
Mindezt tehát közel 20 éve tervezte el az al-Kaida, és a terv háromnegyede szinte teljes pontossággal megvalósult. Az igazán drámai szakasz azonban még előttünk áll, így reálisnak tűnnek azok az értékelések, amelyek szerint a párizsi támadásokkal történelmi fordulóponthoz érkeztünk a dzsihádizmus és a nyugati civilizáció közötti harcban.

Olvasson tovább: