Kereső toggle

Határincidens vagy háború

Összecsapások a libanoni határnál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rakétatámadás következtében életét vesztette szerdán délben két izraeli katona, és további hét megsebesült a libanoni határ közelében. A nap folyamán egy izraeli katonai konvojra lőttek ki páncéltörő rakétát, emellett több határmenti zsidó települést, valamint izraeli katonai állásokat is aknagránátokkal lőttek. A támadásokért a Hezbollah vállalta a felelősséget.

Avigdor Lieberman külügyminiszter Kínában értesült a támadásról, és azonnal „kemény és aránytalan” ellencsapásra szólított fel. A dél-libanoni célpontokat ért támadás során meghalt az ENSZ libanoni missziójának egyik katonája is. Attól tartva, hogy a terroristák ismét kísérletet tesznek izraeli katonák elrablására, a hadsereg jelentős erőket sorakoztatott fel a határon. Az Izraeli Védelmi Erők  (IDF) nyilatkozata szerint csak akkor folytatják a megtorló akciókat, ha az országot ért támadások megismétlődnek. Izrael egyúttal az incidens miatti további válaszlépések lehetőségét is felvetette.
Az izraeli média szerint az esti és éjszakai órákban dőlhet el, hogy határincidens történt, vagy újabb háború kezdetét jelentik a történtek Izrael és a Hezbollah között.
A támadás Benjamin Netanjahu miniszterelnök szderóti látogatása alatt történt: a kormányfő egy új lakóövezet alapkőletételén vett részt. A miniszterelnök a tervezettnél előbb visszasietett Tel-Avivba, ahol rendkívüli tanácskozást hívtak össze Beni Ganc vezérkari tábornokkal. A libanoni határ közelébe eső utakat lezárták, és felszólították a határ menti lakosságot, hogy az óvóhelyek közelében tartózkodjanak. A támadást megelőzően izraeli katonák Libanonból Izraelbe vezető lehetséges terrorista alagutak feltárásán dolgoztak a térségben. Néhány órával korábban pedig a légierő mért csapást szír célpontokra, az Asszad elnök fennhatósága alatt álló területen. A támadást az indokolta, hogy kedden négy rakétát lőttek ki Izraelre, melyek közül kettő a Golán-fennsíkon csapódott be.A Hezbollah válaszcsapásnak nevezte a szerda déli támadást a múlt heti, több Hezbollah vezető és egy iráni tábornok halálát okozó, szíriai területeken végrehajtott és Izraelnek tulajdonított rakétatámadásokra.

Olvasson tovább: