Kereső toggle

Önkéntesek a nélkülöző ukrán területeken

Civil segítség

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az ukrán gazdaság már régóta van nagyon nehéz helyzetben, a keleti határainál zajló háború pedig egyenesen katasztrofális körülményeket eredményezett az ott élő lakosság és az ukrán katonaság számára egyaránt. Ugyanakkor, mivel az államra kevésbé támaszkodhatnak, az önkéntes segítők száma és szerepe is megnőtt: egyházak, civil szervezetek, ismert személyiségek kezdenek önkéntes munkába, és a legeredményesebbek közülük tanácsadói meghívást is kaptak az új kormányzat részéről. A civil segítség nélkülözhetetlen szerepet kapott a humanitárius katasztrófa elkerülésében.

Leonyid önkéntes. Civil szakmáját tekintve dizájner, férfiruhákat tervez. A „donyecki népköztársaság” (DNR) biztonsági szolgálatának fogságából történt szabadulása után civil foglalkozása mellett az ukrán hadsereg ellátása lett a legfontosabb elfoglaltsága. Ukrán nemzeti jelképekkel és patrióta szövegekkel ellátott pólókat tervez, melyek bevételéből katonai bakancsokat, éjjellátó berendezéseket és meleg téli ruhát visz a fronton állomásozó, sokszor nyári gyakorlóruhába öltöztetett katonáknak és nemzeti gárdistáknak. Otthona, Dnyepropetrovszk kormányzója, Igor Kolomojszkij az egyik legfőbb szponzora az önkéntes alakulatoknak, melyek közül a legismertebb a Donbassz Battalion. Kolomojszkij a helyi zsidó közösség egyik vezető tisztségviselője, egyben Ukrajna egyik leggazdagabb oligarchája. Oroszországban elfogatóparancsot adtak ki ellene a hadsereg szponzorálása miatt, de egyes orosz médiumok az ő nyakába varrják az MH17-es Boeing lelövését is. Dnyepropetrovszk lakóinak döntő többsége azonban kiáll mellette, hiszen akkor került a régió élére, amikor az orosz titkosszolgálat által irányított diverziós tevékenység elkezdődött a térségben. Az ő gyors és hatékony fellépésének köszönhetően azonban Dnyepropetrovszk megmaradt az ukrán kormány fennhatósága alatt.

Szergej a hátországban élő civilekért dolgozik, szintén önkéntesként: ételt, gyógyszert, vizet szállít Debalcevóba. Facebook oldalán azt írja, hogy amikor a mobil víztisztítót felállították, és elkezdett működni, az emberek úgy jöttek vízért, hogy szinte hitetlenkedtek: „Tiszta a víz, még főzésre is alkalmas?” Facebook oldalán gyűjt adományokat, vannak egyszeri és rendszeres adományozói is. Mindig konkrétan megjelöli, mire gyűjt, és tételesen elszámol a befolyt összegekről.

Léna egy nyugat-ukrajnai evangéliumi egyház tagja. Lapunknak elmondta, hogy két Donbasszon található közösséget támogat szinte ereje felett a gyülekezetük: az egyik a Luhanszk megyei Szverdlovszkban, a másik Dnyepropetrovszkban található. A dnyepropetrovszki közösség a DNR területén nyújt segítséget az önkénteseknek, itt valamivel jobb a helyzet, mint az LNR (Luganszki Népköztársaság) orosz határ felőli részén. Szverdlovszkban már hónapok óta nincs áram és víz. A keresztény gyülekezet, amelynek eddig el tudták juttatni adományaikat, körülbelül ezer ember mindennapos étkezését biztosította. Vezetője, Anatolij Karpenko most attól fél, ha megszűnik a telefon- és internetkapcsolat is, akkor ennek a lehetőségnek is vége, és éhínség lesz. Amíg a posta működött, a harci cselekmények érintette területre ingyen szállított adományokat. Amíg a banki szolgáltatások működtek, átutalással lehetett pénzadományokat küldeni, azonban ezek a szolgáltatások megszűnőben vannak. Nyugdíjak, szociális ellátások az ukrán kormánytól nem érkeznek a szakadárok irányította területekre, és ha leválik a telekommunikációs hálózatról az országrész, a legkiszolgáltatottabbak lesznek a legnagyobb bajban, akik nem tudták elhagyni a térséget. A szverdlovszki gyülekezet vezetője családját már Nyugat-Ukrajnába menekítette, őket az a közösség fogadta be, amelynek Léna is tagja. Anatolij azonban felelősnek érzi magát az ott élőkért, akik közül sokan csak a gyülekezeti ingatlan pincéjében felhalmozott élelmiszerből jutnak ételhez.

Vjacseszlav Voronyin, az izjumi Új élet keresztény gyülekezet vezetője megnyitotta az egyház ingatlanát a menedéket keresők előtt, és a napokban ki kellett tennie a megtelt táblát. Ételt, ruhát és éjszakai menedéket ad azoknak, akik rászorulnak, de az önkéntes segítők munkája elengedhetetlen számukra. A három nélkülözhetetlen dolog, amivel az adományozók a munkájukat segítik, a tartós élelmiszer vagy pénz, amiből ezek beszerzését finanszírozzák, a meleg ruha és OSB- lapok. A tüzérségi támadásokban a megrongálódott házak ablakait ilyen lapokkal fedik, hogy saját lakásaikban ne fagyjanak meg az emberek. És persze szükség van tisztálkodószerekre, pelenkára. Országszerte több gyűjtő és elosztó központ működik, önkénteseik pedig sokszor életük kockáztatásával utaznak a szakadár területekre.

Olvasson tovább: