Kereső toggle

Német összefogás az antiszemitizmus ellen

Közös otthonban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Prominens német politikai szereplők és közéleti személyiségek álltak ki együtt az antiszemitizmussal szemben Berlinben. A nagyszabású múlt vasárnapi rendezvény oka, hogy az utóbbi időben egyre inkább elharapóztak az antiszemita megnyilvánulások Németországban. Angela Merkel beszédében elítélte azokat, akik „a tüntetéseket fedezékként használva élik ki gyűlöletüket a zsidók ellen”.

A Zsidó Központi Tanács „Kelj fel! Soha többé zsidógyűlöletet!” mottóval hirdette meg az antiszemitizmus elleni tüntetést a berlini Brandenburgi kapunál a múlt hét vasárnapra, mivel az utóbbi időben Németországban is egyre nő a zsidó célpontok, zsinagógák és személyek elleni támadások száma.

A kemény fellépésre és a társadalmi összezárásra nagy szükség van, ugyanis Bernd Palenda, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője szerint arra lehet számítani, hogy a jövőben az antiszemita támadások száma tovább fog növekedni: „A szélsőséges emocionális viselkedés, amely addig megy, hogy valaki önmagát felgyújtsa, egyértelműen mutatja, mekkora a nyomás a kuktában.” Ezt a helyzetet pedig tovább súlyosbítják az egyre radikalizálódó prédikációk a német mecsetekben: a berlini Neuköllnben például az imám már idén júniusban nyíltan a zsidók elleni harcra buzdította a hallgatóságot.

Ennek megfelelően nehéz feladat elé állította a német rendőrséget a vasárnapi tüntetés, mivel az utóbbi időben több kritika is érte, amiért a zsidó célpontok elleni támadások esetében nem avatkozott be időben. A német zsidók kifejezték bírálatukat a politikusokkal szemben is, azt nehezményezve, hogy a Zsidó Központi Tanácsnak kellett felszólítania a tüntetésre, a kezdeményezés nem a politikusoktól, és nem is a civil társadalom oldaláról jelentkezett.

A tüntetésen végül nagy számban jelentek meg a zsidókat és Izraelt támogató állampolgárok. A rendőrség először négyezer, aztán a nap végén már nyolcezer főre becsülte a résztvevők számát, akik között olyan személyiségek is jelen voltak, mint Joachim Gauck államelnök, a korábbi elnök, Christian Wulff és maga a kancellár is olyan prominens zsidó vezetőkkel együtt, mint Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke vagy Reinhard Max bíboros, a Német Bíborosi Konferencia vezetője.

Merkel beszédében elmondta: a tüntetés „jel az antiszemitizmus, a szélsőségek és az emberellenesség ellen, illetve jele annak a hitnek és kultúrának is, amely becsüli a másikat, legyen az zsidó, muzulmán vagy keresztény”. Merkel szerint „a zsidó élet hozzánk tartozik, része az identitásunknak. (…) Azt szeretnénk, ha a zsidók biztonságban éreznék magukat Németországban”, és éreznék, hogy „Németország a közös otthonunk”.

A kancellár asszony beszédében elítélte az erőszakos megnyilvánulásokat. „Aki egy kipát vagy Dávid-csillagos nyakláncot viselő embert zaklat, megtámad, vagy úgy összever, hogy kórházba kerül, az mindannyiunkat összever vele együtt.” Az antiszemitizmus elleni harc az állam és az állampolgárok feladata is, és a jövőben minden zsinagógák ellen indított támadást a rendelkezésre álló összes jogi eszközzel üldözni fognak – ígérte Angela Merkel.

A Zsidó Világkongresszus vezetője, Ronald S. Lauder a tüntető tömeg előtt megerősítette, hogy „mindenki, a zsidók és a nem zsidók is, egy népként kell, hogy fellépjenek az intolerancia, a fanatizmus, és az antiszemitizmus ellen”. Lauder szerint Németországban az elmúlt 70 év sikertörténetét kétségbe vonja a „középkorra emlékeztető zsidógyűlölet”. Arra szólította fel a németeket, hogy „ne engedjük meg, hogy ezek a sarlatánok hetven évnyi sikeres munkát egyszerűen megsemmisítsenek”. Emellett tett hitet a Német Bíborosi Konferencia vezetője is, aki a színpadról üzente a németországi zsidóknak, hogy „nincsenek egyedül. Mi mindannyian az Önök oldalán állunk.”

Olvasson tovább: