hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A reménység főnixmadara
Magánkezde­ményezés a földközi-tengeri menekültek megmentésére

2014. 09. 30.
Bajba jutott menekülteken segít egy máltai milliomos házaspár. Regina és Chris Catrambone eurómilliókat költött saját pénzéből egy speciális mentőhajó megvásárlására és emberek százainak megmentésére, azonban erőfeszítéseiket vegyes érzelmekkel fogadta a hatóság és a közvélemény.

A Catrambone házaspár valósította meg az első olyan projektet a világon, amelynek keretében magánhajóval igyekeznek a Földközi-tengeren bajba jutott menekülteken segíteni. A kezdeményezés az után jött létre, hogy hajós nyaralásuk alatt észrevettek egy vízen lebegő kabátot – a tulajdonosa valószínűleg egy volt az 1800 menekült közül, akik Európába próbáltak eljutni, de nem értek célba. Ezután látták Ferenc pápa nyilatkozatát a tévében, ahol arra hívta fel a nézők figyelmét, hogy segítsenek megakadályozni a hasonlóan tragikus eseményeket. „Egymásra néztünk, és azt mondtuk: tennünk kell valamit! Abban a pillanatban jött az ötlet, hogy vásároljunk egy hajót, és tegyünk valamit a Földközi-tengeren, ahol minden nap emberek halnak meg” – emlékezett vissza Regina Catrambone.
Phoenix elnevezésű hajójukat Máltán állomásoztatják. A „csodahajó” két kis­méretű drónnal is fel van szerelve, melyek segítségével könnyedén megtalálhatják azokat, akik Afrikából próbálnak átjutni Európába. Emellett a legénység is különleges kiképzéssel rendelkezik, hiszen a projekt vezetője a közelmúltban még a Máltai Fegyveres Erők parancsnoka volt, a hajón szolgálók pedig nemcsak katonai, hanem tengerész- és orvosi kiképzést is kaptak.
Annak ellenére, hogy az első mentőakció – melynek során több száz szír és palesztin menekültet mentettek meg, köztük sok nőt és gyermeket – több millió euróba került, a Catrambone házaspár bízik abban, hogy támogatóik segítségével egész évben folytatni tudják majd a mentést. A kezdeményezés azonban vegyes érzelmeket váltott ki a máltai lakosságból és a hatóságokból.
A máltaiak leginkább attól tartanak, hogy még több menekült fog a szigetre érkezni. Mások szerint pedig a mentőakciókkal tulajdonképpen kompon szállítják át a menekülteket a Földközi-tengeren Európába. A kritikákra válaszul Regina Catrambone elmondta: bajba jutott embereken igyekeznek segíteni. „Mindenekelőtt azt szeretnénk, ha nem halnának meg kétségbeesésükben” – tette hozzá.
Az elmúlt két évtizedben 20 ezer menekült vesztette életét a tengeren, miközben Afrikából és a Közel-Keletről próbáltak átjutni Európába. Az egyik legtöbb áldozatot követelő eset 2013 októberében történt, amikor egy menekültekkel teli hajó süllyedni kezdett Lampedusától 500 méterre, és bár SOS jelzéseket küldtek, a mellettük elhaladó három halászhajó közül egyik sem sietett a segítségükre. A helyi halászok által értesített  partiőrség csak 45 perc múlva ért a helyszínre – addigra már több mint 400-an haltak meg a tengeren. Hivatalos adatok szerint idén már 2500 áldozata volt az illegális migrációnak – közel ötszázan, köztük mintegy száz gyermek fulladt a vízbe a múlt héten, amikor egy menekülőkkel teli hajó elsüllyedt Málta közelében.
A Human Rights Watch szerint ezeknek a tragikus eseményeknek a többségét meg lehetett volna előzni, ha a határőrség nem zárja le a határokat, növelve annak a kockázatát, hogy a menekültek csónakjai elsüllyednek. A tömeges halálesetek kapcsán egyre gyakrabban merül fel, hogy az EU tagállamaiban egységes szabályozást alakítsanak ki a Földközi-tengeren rekedt menekültekkel kapcsolatban. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jelentése szerint csak Máltára hozzávetőlegesen 19 ezer menekült érkezett napjain­kig, és 30 százalékuk még mindig a szigeten tartózkodik.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!