hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rakétazápor tűzszünetben
A gázai konfliktus az 50. nap után

2014. 08. 28.
Továbbra is napjában többször harsognak a légvédelmi szirénák Izraelben, nem csupán az ország déli és középső részén, hanem a libanoni és szíriai rakétázások miatt az északi területeken is. A Hetek tudósítója az eddig biztonságosnak vélt Haifáról jelentkezik.

Újabb tízezer tartalékost mozgósított Izrael a konfliktus tovább éleződése miatt a hét elején – egyetemista diákoktól a dolgozó családapákig. Bár kedden délután a Hamasz egyiptomi, katari és amerikai közreműködésre „hosszú távú tűzszünetet” jelentett be, amelyet Netanjahu kormányzati szavazás nélkül elfogadott, a felek legfontosabb követelései, mint a gázai blokád feloldása, illetve az övezet demilitarizálása jövőbeli egyeztetés tárgyát képezik. Gázából pedig azóta is folyamatosan küldik a rakétákat. A tűzszünet értelmében megnyitják a határokat a segélyszállítmányok előtt, és kiterjesztik a halászati övezetet, a gázai utcákon pedig palesztinok ezrei ünnepelték győzelmüket és az ötven napja tartó vérontás végét nyilvánosságra merészkedő vezetőikkel együtt.

Izraeli lakosok tízezrei figyelik féltő izgatottsággal percről percre a híreket, az utcákon „Szeretjük a katonáinkat!” plakátok garmadájával találkozunk. A Kármel-hegy tetején fekvő Haifa Egyetem leglátványosabb pontjaként magasodó Eskol-torony ablakaiból hetekig az izraeli zászló alakját kirajzolva szűrődtek ki a fények, szintén a hadsereggel való szolidaritásuk kifejezéseképpen.

A hadköteles felnőtteket akármelyik pillanatban behívhatják. Az, hogy éppen kinek és mennyi időre kell mennie, főleg attól függ, hogy a hadsereg mely egységében szolgált. Egy számítástechnikát hallgató haifai egyetemista például a vizsgái közepén állt fel az iskolapadból júliusban, hogy hazája védelmére siessen. Elmondása alapján, amikor másfél hónap után hazaengedték, olyan volt, mintha éveket töltött volna távol az otthonától: „Mikor a katonai kötelezettségeinket teljesítjük, sokkal lassabban, vagy szinte nem is érnek el hozzánk a hétköznapi, olykor a családi hírek sem. Olyan, mintha teljesen kiszakadnánk a mindennapi életünkből.”  Visszaérkezve sem a nyári pihenés várt rá, hanem a vizsgái pótlása. A folyamatos fenyegetettség miatt pár nappal később ismét behívót kapott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!