Kereső toggle

Gyilkosság Kansasben

Antiszemita indíttatású támadás zsidó intézmények ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sosem leplezte durva antiszemita nézeteit az a férfi, aki egy nappal a pészah beállta előtt zsidó intézmények ellen intézett támadást az Egyesült Államokban. Frazier Glenn Cross három embert lőtt le egy közösségi háznál és egy öregek otthonánál Kansas City egyik külkerületében. Az áldozatokról végül kiderült, hogy nem voltak zsidók.

„Sajnos a neonáci erőszak tűrhetetlen erősödésének lehetünk szemtanúi globális szinten. Nem lehet tovább tolerálni ezeket a gyűlöletmegnyilvánulásokat, és nem lehet érintetlenül hagyni a neonáci csoportokat a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva, amikor ilyen erőszak és vérfürdő az eredmény” – többek között ez állt abban a nyilatkozatban, amelyet az Európai Zsidó Kongresszus adott ki azt követően, hogy az Egyesült Államokban zsidó intézményeket ért támadás. A zsidó húsvét, vagyis a pészah beállta előtt egy nappal három ember életét oltotta ki egy fegyveres férfi a Missouri állambeli Kansas City egyik jómódú elővárosában. Először egy zsidó közösségi központ volt a célpontja, ahol éppen tizenévesek számára tartottak tehetségkutató énekversenyt. Itt egy metodista hitű fiú, a 14 éves Reat Griffin Underwood és a 69 esztendős nagyapja, William Corporon vesztette életét. Az ámokfutó ezután egy nyugdíjasotthonban lövöldözött, ahol egy 53 éves katolikus nő, Terri LeManno esett a támadás áldozatául, aki az édesanyját látogatta meg. A feltételezések szerint az elkövetőnek, a 73 éves Frazier Glenn Crossnak, aki évekig a Miller családi nevet is használta, több lőfegyvere volt. Cross ellen előre megfontolt szándékkal elkövetett, szándékos emberölésért emeltek vádat, akár halálbüntetést is kiszabhatnak rá.

Cross soha nem rejtette véka alá fasiszta nézeteit. Szomszédai is úgy ismerték, mint aki mindig a fehérek felsőbbrendűségét hangoztatta. A gyűlöletkeltő csoportokat figyelő Déli Szegénységi Törvény Központ (SPLC) elnevezésű jogvédő szervezet szerint Cross már fiatalon rasszista nézeteket vallott. Állítólag amikor édesapjától megkapta az egyik amerikai náci párt újságát, két percen belül tudta, hogy ez a mozgalom az otthona. Az 1980-as évek elején megalakította a Ku-Klux-Klan karolinai lovagrendjét, amelynek ő volt a parancsnoka, vagyis a nagy sárkánya. Csoportjába állományban lévő katonákat igyekezett toborozni, mivel maga is a hadseregben szolgált. Vietnamot kétszer is megjárta, és a zöld sapkás elitalakulathoz tartozott.

Az SPLC azonban feljelentette illegális félkatonai szervezet működtetéséért és afroamerikaiak megfélemlítéséért. Az ügy megállapodással zárult, a csoportját pedig betiltották. Cross azonban egy hónappal később újra akcióba lépett, és megalapította a Fehér Hazafias Pártot. 1986-ban egy tengerészgyalogos beismerte, hogy tankelhárító rakétákat, aknákat és robbanóanyagokat adott el a pártnak. Mivel így bizonyítékok voltak arra, hogy a bírósági tiltás ellenére Cross újabb félkatonai csoportot hozott létre, hat hónapos börtönbüntetést szabtak ki rá. Az ítélet ellen fellebbezett, majd pedig elrejtőzött. Beszámolók szerint az „illegalitásban” támogatóinak egy listát küldött arról, hogy kikkel kell végezni, és a célszemélyekhez pontokat is adott: a fehér faj árulói 10 pont, zsidók 10 pont, bírók 50 pont, és az SPLC alapítója, Morris Dees 888 pont. Az FBI végül nyomára bukkant Missouriban egy mobillakásban, ahol fegyvereket is találtak. Három évet ült börtönben illegális fegyverbirtoklásért, valamint rablások és Dees meggyilkolásának kitervelése miatt. A büntetés azért volt rövid, mert Cross együttműködött a szövetségi ügyészekkel: 14 ember ellen tanúskodott, akik a fehér felsőbbrendűséget hangoztatták. Rasszista körökben emiatt árulónak bélyegezték, és háttérbe szorult.

A 2000-es években azonban újra aktív lett. 2005-ben Az Árja Alternatíva címmel rasszista bulvárlapot adott ki. De más fórumokat is kihasznált uszító beszédeinek terjesztésére. Az Előőrs Hír Hálózat (VNN) nevű neonáci internetes oldalon több mint 12 ezer bejegyzést tett közzé, legutóbb a támadás előtti szombaton. A zsidókat például „barna bőrű, szőrös, karikalábú, kisszemű, parazita törpéknek” nevezte, és rendszeresen a zsidók elleni népirtásra szólított fel.

Többször is elindult közhivatali tisztségekért: versenybe szállt például a Képviselőház és a Szenátus székeiért. 2010-ben a szenátorságért is leplezetlenül rasszista és antiszemita hirdetésekkel kampányolt. Ezeket a reklámokat ráadásul a választási törvények miatt a helyi tévéknek és rádióadóknak le kellett adniuk. Cross könyvet is írt életéről, amelyben beszámol többek között arról, hogyan csatlakozott az Amerikai Nemzetiszocialista Párthoz 1976-ban, az utolsó fejezetben pedig háborút hirdet a „cionista megszálló kormány” ellen.

A Rágalmazásellenes Liga nevű szervezet az elmúlt héten lehetséges támadásokra figyelmeztetett. A zsidó húsvét és Hitler április 20-ai születésnapja körül ugyanis korábban rendszeresen előfordultak erőszakos cselekmények az Egyesült Államokban. Tavaly egyébként összességében kevesebb antiszemita incidens történt az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor jelentősen nőtt az antiszemita indíttatású erőszakos támadások száma 2013-ban. A szervezet szerint, míg 2012-ben 17 ilyen esetet jegyeztek fel, addig tavaly 31 súlyos atrocitás történt zsidók ellen vagy olyanok ellen, akiket zsidóknak hittek.

Gyökerek

Nagy-Britannia első zsidó miniszterelnöke akar lenni Ed Miliband, a brit Munkáspárt vezetője. Miliband azt is hozzátette, azok az antiszemita „elemek” sem fogják visszatartani, amelyek még mindig léteznek Nagy-Britanniában. Az ellenzéki vezető elmondása szerint ateizmusa ellenére tisztában van azzal, hogy történelmi jelentőségű, ha az Egyesült Királyság első zsidó kormányfője lehet. Miliband zsidó bevándorlók gyermeke, családjából hatvanan a holokauszt során haltak meg. Nagyapja egy munkatáborban hunyt el. A Munkáspárt vezetője zsidó ateistának tartja magát, de hangsúlyozza, személyiségéhez hozzátartozik, hogy zsidónak született. Annak ellenére, hogy nem hisz Istenben, Miliband úgy véli, a hitnek fontos helye van a társadalomban, és jó dolognak tartja az intézményes egyházat is Nagy-Britanniában. A szigetországnak egyébként volt már zsidó származású miniszterelnöke Benjamin Disraeli személyében, de őt szülei megkeresztelték, és gyakorló anglikán volt.

Olvasson tovább: