Kereső toggle

Könnyes búcsú

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Teljesen magára maradt a Krím félszigeten szolgálatot teljesítő ukrán haderő. Saját hazájuk hadügyminisztere tétlenül nézte végig 51 hadihajójának és hadserege, valamint haditengerészete krími bázisainak elfoglalását. Akik szolgálatuk kezdetén Ukrajna legjobb tudásuk szerinti, akár életük árán való védelmezésére esküdtek fel, egyik napról a másikra hirtelen az orosz vezetés parancsainak kénytelenek engedelmeskedni. Noha az ukrán védelmi miniszternek, Ihor Tenyukhnak ez a székébe került, a Krímben szolgálatot teljesítő tisztek mélységesen csalódottak és tanácstalanok: vagy átállnak az orosz hadvezetéshez, és Ukrajnában élő családtagjaiktól szakadnak el, vagy elhagyják a félszigeten addig felépített egzisztenciájukat, otthonukat, és személyes ingóságaikkal elhagyják a Krímet. Több mint hatezren döntöttek úgy, hogy fegyvereiket beszolgáltatják, elhagyják korábbi állomáshelyüket, és az ukrán államhoz hűségesek maradnak, ugyanakkor viszont mintegy tizenötezren Oroszország kötelékében szolgálnak tovább.

Míg a Krím félsziget orosz megszállása zajlott, a korábbi ukrán miniszterelnök, Julija Timosenko egy kiszivárgott telefonbeszélgetésben a jelenlegi ukrán hadvezetésnél sokkal harciasabb álláspontot képviselt: Nesztor Sufriccsal, az ukrán biztonsági és védelmi tanács volt helyettes titkárával folytatott beszélgetésében a „narancs hercegnő” elmondta, hogy gépfegyverekkel védené a Krímet, és golyót kívánt a megszállók és Putyin homlokába. Az Ukrajna területén élő oroszokra pedig atomot szórna, ha tehetné. Sufrics hangot adott annak a véleményének, hogy ha Timosenko lenne hatalmon, nem történt volna meg a félsziget megszállása, de kifejezte: ő a maga részéről tartalékos katonatiszt, és hajlandó fegyvert fogni az oroszok ellen.

Nyugaton szerencsére kevésbé hevesen reagáltak az orosz lépésekre: Barack Obama kijelentette, hogy nem fogadják el a Krím félsziget annexióját, és néhány vezető orosz politikai és gazdasági szereplő ellen szankciókat léptettek életbe: korlátozták az Egyesült

Államok és az EU területére történő utazásukat, valamint pénzügyi műveleteiket. Ez egyébként meg is felel az orosz politikai céloknak, ugyanis Putyin már régóta szorgalmazta az oligarchák pénzének Oroszországba történő hazavitelét. Eközben a világ vezető hatalmai úgy döntöttek, hogy Szocsi helyett Brüsszelben tartják meg a következő G7-találkozót – immár orosz részvétel nélkül. Oroszország 1998-as csatlakozása óta ez lesz az első alkalom, hogy nem vesz részt a nagyhatalmak csúcstalálkozóján. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint ugyanakkor, mivel ez informális klub, senkitől nem vonhatják meg a tagságot.

Az orosz bevándorlási hivatal közlése szerint eddig körülbelül hétszáz ukrán állampolgár kért menekültstátuszt náluk az oroszellenes retorika felerősödése miatt, ugyanakkor az ukránok az orosz neonácik provokációitól tartanak. Az orosz média a jelenlegi ukrán kormány szélsőjobboldali beállítottságától félti az orosz ajkú ukránokat, félelmeiket Timosenko  telefonbeszélgetésével támasztva alá. Eközben az ukránok arra hívták fel a figyelmet, hogy a közösségi média segítségével több orosz neonáci aktivistát azonosítottak, akik az Oroszország melletti, a Krím elszakadását ünneplő demonstrációk szervezői között voltak. Julija Timosenko mindenesetre a Twitteren közölte, hogy a kiszivárogtatott telefonbeszélgetés – noha valóban durva, trágár és fenyegető hangnemű volt –  leginkább kompromittáló részét összevágták, és a politikusnő saját bevallása szerint azt mondta, hogy az ukrajnai oroszok – ukránok. Posztjában nem mulasztotta el köszönteni az orosz titkosszolgálatot is.

Szintén az orosz titkosszolgálat működését sejtik a Jobb Szektor egyik aktivistájának halála mögött: Alekszandr Muzicsko – médiában elterjedt nevén Szasko Belij – tevékenységéről az orosz média hetek óta közöl olyan riportokat, melyekben bemutatták, hogy a csecsenföldi háború idején orosz katonákat gyilkolt, hogyan fenyegetett meg egy ügyészt, akinek nyomozásával nem volt elégedett, vagy hogyan szónokolt gépfegyverrel a vállán egy önkormányzati ülésen. Aktivistájuk halála miatt a Jobb Szektor vezetője, Dmitrij Jaros lemondásra szólította fel az ukrán belügyminisztert, akinek vélhetően nem sok köze van Muzicsko halálához. Muzicskót leginkább maffialeszámoláshoz hasonló módszerrel lőttek le, közvetlen közelről.

Az orosz NTV híradója szerint a gyilkosok „arcvonásai amerikaiakra emlékeztettek”, akiknek az ukrán belügy biztosította a helyszínt. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter nyilatkozatban közölte, hogy bárki, aki felfegyverkezve bűncselekményt hajt végre, bűnöző, legyen az Jobb Szektor-os vagy a Majdan önvédelmi egységének tagja, és igyekeznek a közbiztonságot minél hamarabb helyreállítani. A provokációkkal szemben azonban védtelenek.

Olvasson tovább: