Kereső toggle

Irán-barát kampánnyal indít Le Pen pártja

A francia papírtigris

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Átütő sikerre készül Marine Le Pen és pártja, a Front National (FN) a március végi önkormányzati, valamint a május végi európai parlamenti választásokon. Egy a közelmúltban készített IFOP-felmérés szerint ugyanis az EP-választáson Le Penék listája fogja majd a legtöbb szavazatot kapni. A kedvező közvélemény-kutatási adatokon felbuzdulva Marine Le Pen kijelentette: több száz vagy akár ezer önkormányzati képviselői helyet is megszerezhetnek márciusban. A választásra hangolódva Marine Le Pen a közelmúltban ismertette az FN külpolitikai programját, amelynek leglényegesebb eleme az Irán-barát orientáció.

Le Penék külpolitikai programja nem szűkölködik bizarr és ellentmondásos vonásokban. Január végén megtartott nemzetközi sajtótájékoztatójuk egyik legmeghökkentőbb eleme az Iránhoz való közeledés volt. Le Pen értékelése szerint Franciaországnak az lenne az érdeke, hogy megszakítsa kapcsolatait az Amerika-barát Szaúd-Arábiával, amely a militáns vahabista iszlám legfőbb támogatója, és szorosabbra fűzze kapcsolatát Iránnal, amely az elnökasszony értékelése szerint sok tekintetben különb, mint más, barátinak mondott arab országok.

Geopolitikai helyzetértékelésében Marine Le Pen természetesen nem tért ki arra, hogy Irán pedig a Hezbollah nyílt támogatója, ami szintén komoly fenyegetést jelent a nyugati világ számára. Le Pen szerint Franciaországnak érdeke, hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere, a polgári célú atomenergia-fejlesztéseket viszont meg kell engedni a számára. A helyzetértékelés ezúttal sem volt pontos, nem világos ugyanis, hogy egy olajban és gázban gazdag országnak – ezt maga az FN elnöke emelte ki –, miért van szüksége atomenergiára, mint ahogyan az urándúsítást és a plutónium előállítását sem lehet békés célokkal magyarázni.

A külpolitikai értékelés mögött az FN geopolitikai tanácsadóját kell keresni, aki a pártelnök balján foglalt helyet a sajtótájékoztatón. Aymeric Chauprade az Egyesített Védelmi Erők Katonai Főiskoláján tanított geopolitikát egészen addig, amíg A civilizációs sokkok krónikája című könyvében azzal az ismert összeesküvés-elmélettel állt elő, hogy az Egyesült Államok saját maga szervezte meg a 2001. szeptember 11-ei merényleteket. A könyv megjelenése után Hervé Morin védelmi miniszter utasítására elbocsátották. Chauprade bíróság elé vitte az ügyet, amely több fokon is neki adott igazat, elismerve, hogy Morin eljárása jogtalan volt. Chauprade korábban is a szélsőjobb támogatója volt – a 2004-es EP választáson Phillippe de Villier mellett kampányolt –, és a múlt év végén tűnt fel a nyilvánosság előtt is a Front Nationalban, Marine Le Pen oldalán.

Hatása könnyen tetten érhető a Le Pen által ismertetett geopolitikai értékelésben. Sajtótájékoztatóján a Front National elnöke gyakorlatilag egyenlőségjelet tett az amerikai és a militáns iszlám politika között, azt állítva, hogy mindketten saját dominanciájukat akarják a világra kényszeríteni, és ebben ráadásul cinikusan használják is egymást. Chauprade a sajtótájékoztató után egy héttel még tovább ment: videoblogjában azt állította, hogy az Egyesült Államok és Izrael Szaúd-Arábia szövetségeseiként meg akarják akadályozni az iszlám modernizálódását. Az FN geopolitikai szakértője szerint Franciaországnak, ahol hatmillió szunnita vallású ember él, nem érdeke, hogy Szaúd-Arábia ezeket az embereket radikalizálja, hanem meg kellene szakítania kapcsolatait az országgal, és inkább Irán felé kellene orientálódni.

Ezzel cseng egybe az FN elnökének fejtegetése is: Marine Le Pen szerint Franciaországnak fel kellene hagynia az Irán elleni szankciókkal, a francia vállalatoknak pedig vissza kellene térnie Iránba, ahogyan ezt a német vállalatok is tették. Le Pen szerint a németek diszkréten pozicionálják magukat Iránban, ami azt bizonyítja, hogy „okosabban politizálnak, mint mi” – állította sajtótájékoztatóján az FN vezetője.

A kedvező közvélemény-kutatási adatok ellenére Thomas Guénolé politológus a Le Figaro című lapban kifejtette: az FN nem lesz képes komoly sikert elérni az önkormányzati választásokon. A politológus szerint – azokra az adatokra támaszkodva, hogy hány helyen tudott listát állítani az FN – elképzelhető, hogy sikerül néhány polgármesteri széket megszerezniük a 36 ezerből, de ennél nagyobb sikert nem tudnak majd elérni. Guénolé szerint a Marine Le Pen által elindított normalitás-kampány – amely azt hivatott bizonyítani, hogy az FN nem antiszemita és nem rasszista – ellenére az FN a francia politikai élet papírtigrise marad.

Olvasson tovább: