hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán-barát kampánnyal indít Le Pen pártja
A francia papírtigris

2014. 02. 27.
Átütő sikerre készül Marine Le Pen és pártja, a Front National (FN) a március végi önkormányzati, valamint a május végi európai parlamenti választásokon. Egy a közel­múltban készített IFOP-felmérés szerint ugyanis az EP-választáson Le Penék listája fogja majd a legtöbb szavazatot kapni. A kedvező közvélemény-kutatási adatokon felbuzdulva Marine Le Pen kijelentette: több száz vagy akár ezer önkormányzati képviselői helyet is megszerezhetnek márciusban. A választásra hangolódva Marine Le Pen a közelmúltban ismertette az FN külpolitikai programját, amelynek leg­lényegesebb eleme az Irán-barát orientáció.

Le Penék külpolitikai programja nem szű­kölködik bizarr és ellentmondásos vonásokban. Január végén megtartott nemzetközi sajtótájékoztatójuk egyik legmeghökkentőbb eleme az Iránhoz való közeledés volt. Le Pen értékelése szerint Franciaországnak az lenne az érdeke, hogy megszakítsa kapcsolatait az Amerika-barát Szaúd-Arábiával, amely a militáns vahabista iszlám legfőbb támogatója, és szorosabbra fűzze kapcsolatát Iránnal, amely az elnökasszony értékelése szerint sok tekintetben különb, mint más, barátinak mondott arab országok.

Geopolitikai helyzetértékelésében Marine Le Pen természetesen nem tért ki arra, hogy Irán pedig a Hezbollah nyílt támogatója, ami szintén komoly fenyegetést jelent a nyugati világ számára. Le Pen szerint Franciaországnak érdeke, hogy Iránnak ne legyen atomfegyvere, a polgári célú atomenergia-fejlesztéseket viszont meg kell engedni a számára. A helyzetértékelés ezúttal sem volt pontos, nem világos ugyanis, hogy egy olajban és gázban gazdag országnak – ezt maga az FN elnöke emelte ki –, miért van szüksége atomenergiára, mint ahogyan az urándúsítást és a plutónium előállítását sem lehet békés célokkal magyarázni.

A külpolitikai értékelés mögött az FN geopolitikai tanácsadóját kell keresni, aki a pártelnök balján foglalt helyet a sajtótájékoztatón. Aymeric Chauprade az Egyesített Védelmi Erők Katonai Főiskoláján tanított geopolitikát egészen addig, amíg A civilizációs sokkok krónikája című könyvében azzal az ismert összeesküvés-elmélettel állt elő, hogy az Egyesült Államok saját maga szervezte meg a 2001. szeptember 11-ei merényleteket. A könyv megjelenése után Hervé Morin védelmi miniszter utasítására elbocsátották. Chauprade bíróság elé vitte az ügyet, amely több fokon is neki adott igazat, elismerve, hogy Morin eljárása jogtalan volt. Chauprade korábban is a szélsőjobb támogatója volt – a 2004-es EP választáson Phillippe de Villier mellett kampányolt –, és a múlt év végén tűnt fel a nyilvánosság előtt is a Front Nationalban, Marine Le Pen oldalán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!