Kereső toggle

Bigottsági jelentés

Történelmi bírálatot kapott a Vatikán

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A gyermekekkel szembeni erőszakos bűncselekmények következetes, közelmúltig tartó eltussolásával vádolja az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága (CRC) a Vatikánt. A világszervezet nemcsak a gyermekeket molesztáló papok, hanem a bűntényeket leplező egyházi személyek felelősségre vonását is követeli.

Mindeddig példátlan az ENSZ-ben megfigyelő státust élvező Szentszékkel szembeni szigorú fellépés. A CRC tavaly nyáron juttatta el követeléseit a Vatikánhoz az eddig bizalmasan kezelt, gyermekmolesztálással kapcsolatos dokumentumok nyilvánosságra hozataláról. November 1-jéig adtak haladékot a katolikus egyház vezetésének, hogy őszintén, részletesen válaszoljon a bizottság kérdéseire.

Ez volt az első alkalom a történelemben, hogy a Vatikánt nyilvánosan kérdőre vonta egy nemzetközi szervezet a gyermekek jogainak súlyos megsértése miatt. Januárban a CRC több vatikáni illetékest is meghallgatott a kérdésben, majd összeállította saját jelentését, amely szerint a katolikus egyház protokollja több tízezer gyermek büntetlen molesztálását vagy megerőszako-lását tette lehetővé az utóbbi években. A dokumentum azt is kimondja, hogy az egyház hírnevének megőrzését következetesen a gyermekek védelme elé helyezték.

„Ez egy ébresztő, de nem a katolikus hivatalnokoknak (akik tudtak a zaklatásokról, de évtizedekig takargatták azokat, és még most is ezt teszik), hanem a világi tisztviselőknek, különösen azoknak a büntetés-végrehajtás területén, akik ki tudják vizsgálni – és kötelesek is – a katolikus zaklatásokat és az eltussolásra tett kísérleteket, valamint megbüntethetik azokat az egyházi felügyelőket, akik megvédik a szörnyetegeket, és veszélyeztetik a gyerekeket” – értékelte a történteket Barbara Blaine, aki molesztálások egykori áldozatait képviseli egy nemzetközi szervezet elnökeként.

„Régóta vártunk erre a napra, de a nemzetközi közösség végre felelősségre vonta a Vatikánt azért, mert lehetővé, sőt gyakorlattá tette az egyházban a szexuális erőszakot” – üdvözölte a Szentszéket súlyosan elmarasztaló CRC-jelentést Katherine Gallagher, a Center for Constitutional Rights vezető ügyvédje. „Az egész világ figyelni fogja, hogy a Vatikán megteszi-e azokat a konkrét

lépéseket, amelyeket az ENSZ kíván a gyermekek védelmében, és véget vet-e ezeknek a bűntényeknek. A büntetlenséget és a takargatást nem fogjuk tolerálni, még az egyház legfelsőbb szintjein sem” – tette hozzá.

A csontvázak már tavaly elkezdtek kidőlni a szekrényből, amikor az ír államfőnek nyilvánosan bocsánatot kellett kérnie az apácák által működ-tetett Magdolna mosodák egykori alkalmazottaitól, akik gyakorlatilag rabszolgamunkát végeztek súlyos bántalmazások közepette 1926-tól egészen a nyolcvanas évekig. A bűntény több mint tízezer nőt érintett.

Ha a Vatikán a CRC követelésének megfelelően nyilvánosság elé tárja a mindeddig titkos dokumentumokat, további hatalmas botrányok várhatóak. A Szentszék egyelőre egy sajtóközleményt adott ki arról, hogy „tudomásul vette” az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának bírálatait, és „továbbra is elkötelezett a gyermekek jogainak védelme mellett”.

Olvasson tovább: