Kereső toggle

A szélsőjobb térnyerése aggasztja az ukránokat

Káosz és reménység

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A lakosság egy része szorongással, mások reménykedve várják a jövőt Ukrajnában. A hónapok óta tartó tiltakozások eddig több mint száz ember életét követelték. Miközben a fegyveres rendvédelmi szervek képviselői az erőszakot számos esetben nem a polgárok védelmére alkalmazták, hanem visszaéltek vele, a jobboldali radikálisok, az úgynevezett „Jobb Szektor” is folyamatosan fegyverkezett. Volt, ahol fegyverraktárt foglaltak el, máshol ismeretlen forrásból jutottak lőfegyverekhez, és használták is: a Vesztyi újságíróját taxijából kirángatva lőtték le.

Egy lapunknak nyilatkozó vinnyicai lakos mindennek ellenére reményét fejezte ki a jövőre nézve: elmondta, hogy a forradalom után nagy várakozásokkal néznek a reformok elé. A korrupt állami vezetők helyett szakértő, és gazdasági ügyekben kompetens kormányzást várnak. A tüntetések egyik motorja a fiatal értelmiség volt, amely megelégelte a mindent átszövő korrupciót. Ezért a jövőben nagyon komoly szigorítást várnak a pénzügyi visszaélések visszaszorítása és a hatalmi ágak független, számonkérhető működése érdekében. Ugyanakkor sokan félnek a szélsőségesek és a jobboldali radikálisok szerveződése és fegyverkezése miatt. A lapunknak nyilatkozó fiatalember problémaként említette a nyelvtörvény megváltoztatását is, mely az orosz ajkú lakosságot hátrányosan érinti: szolidaritásból Harkovban, amely egyébként az ellentüntetések egyik centruma, tiltakozásként csak oroszul beszélnek. Az új nyelvtörvény szerint csak azokon a területeken lehet nemzetiségi nyelvet használni, ahol a lakosság aránya meghaladja az ötven százalékot. Ez a kárpátaljai magyarságot csaknem megfosztja a kisebbségi nyelvhasználat jogától. De ami leginkább aggasztja az ukránokat, az a szélsőjobb térnyerése.

A Majdan védelmét megszervező, és az utcai összecsapásokban kulcsszerepet játszó Jobb Szektor szerint, ami Ukrajnában eddig lezajlott, az még csak a kezdet. Egy közösségi videomegosztóra feltöltött üzenete szerint a szélsőjobboldali csoportokat integráló Jobb Szektor nevű mozgalom – összhangban egyébként Julija Timosenko harcias üzenetével, amelyet börtönből való szabadulása után a Függetlenség Terén elmondott – további harcra készül. A magukat Bogdan Hmelnyickij (a lengyel hódítókkal szembeni, egyébként zsidóellenes,

17. századi ukrán szabadságharc hős hadvezére) szellemi leszármazottainak tartó, félkatonai szervezetként fellépő aktivisták a hatalom túlkapásaival szembeni harcot, a Majdanon elhunytak családtagjainak és a sérülteknek a kárpótlását tűzték zászlajukra. Emellett céljuk a politikai hatalom és igazságszolgáltatás korrupciós ügyeivel szembeni igazságszolgáltatás, a hatalom erőszakos fellépése elleni küzdelem, ugyanakkor a korrumpálható demokrácia és a liberalizmus ellen is harcolnak. A tradicionális pravoszláv erkölcsöt, a sokgyermekes családmodellt szeretnék megvalósítani, valamint a testileg-lelkileg egészséges fiatalságot, szemben az erkölcsi romlással és a fogyasztói társadalommal. Továbbá semmilyen integrációban és nemzetközi együttműködésben nem szándékoznak részt venni, amit nem Ukrajna kezdeményez.

A kijevi politikai kutatóintézet leírása szerint a tüntetések kezdete óta a Majdan népe kétfelé oszlott: egyik részük a 2004-es tüntetések folytatásaként élte meg az eseményeket, annak eddigi eredményeivel megelégedett. A Jobb Szektor azonban, amely magába foglalja radikális jobboldali focidrukkerek csapatait, a Szvoboda párt aktivistáit és az Ukrán Patrióták csapatát, csak ürügyként használja a Majdant az „ukrán nemzeti forradalom” kirobbantására. Legfőbb hangadója Dmitrij Jaros, akinek radikalizmusától még a Szvoboda párt vezetője, a szélsőjobboldali Oleg Tyahnyibok is igyekezett távol tartani magát. Ugyanakkor pontosan ez a kemény mag volt az, amely mindvégig kitartott a tüntetések során, és kikényszerítette a politikai változásokat, miközben megszervezte a téren összegyűltek önvédelmét. Noha az egyes csoportok között nézeteltérések vannak, a tüntetések idején összekötötte őket a közös ellenfél és a közös finanszírozás. Pénzügyi forrásként említik Timosenko rokonságát, noha orosz nyelvű források tudni vélik, hogy az egész finanszírozás az Egyesült Államokból érkezett a Szvoboda párt helyi szervezeteihez és a Batykivscsinához.

Az orosz újságírók értesülései szerint a Jobb Szektor magját az Ukrán Patrióták adják, akik az ukrán nemzetiszocialista párt ifjúsági szárnyát képezik, valamint a Trizub, a Fehér Kalapács és a Kárpát Kardja, Ukrajna-szerte több hasonló szervezettel karöltve. Az események idején szigorúan felépített szervezetet alkottak, vezetői hierarchiával, szervezkedni pedig a közösségi hálón szoktak, elsősorban az orosz nyelvű Facebookon, a Vkontakten. Szóvivőjük, Dmitrij Jaros elmondása szerint olyan nagy mennyiségű fegyverrel bírnak, hogy egész Ukrajnát képesek megvédeni a „belső megszállóktól”. Míg az ukrán szélsőjobb fegyverkezik, a Krím félszigeten orosz rendszámú katonai járműveken nagyszámú fegyveres erőt mozgósítanak. Szaakasvili korábbi grúz elnök szerint az oroszok hasonló akcióra készülnek, mint Oszétia vagy Abházia esetében. Eközben az orosz külügyminiszter az EU-t vádolja szükségtelen beavatkozással.

Olvasson tovább: