Kereső toggle

Mi robbanhatott a palesztin nagykövet széfjében?

Prágai tranzit

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Prágán keresztül csempészhettek fegyvereket a palesztinok – ezt gyanítja a cseh hadsereg egykori vezérkari főnöke azt követően, hogy a hatóságok fegyvereket találtak a palesztin képviseleten, ahol január 1-jén felrobbant egy széf. A detonáció következtében életét vesztette a Prágába akkreditált palesztin nagykövet. Az ügy kapcsán meglehetősen ellentmondásosan magyarázkodtak a palesztinok.

Rejtély – így számolt be a cseh sajtó arról a robbanásról, amely újév első napján rázta meg Prágában a palesztin nagykövetséget. Az incidensben egy széf robbant fel, amelyben halálos fej-, mellkas- és hasi sérüléseket szenvedett Dzsamál Mohamed Dzsamál, aki tavaly október óta, de nem először képviselte a Palesztin Hatóságot a cseh fővárosban. Az 56 éves nagykövet néhány nappal a halálos baleset előtt költözött be az új, még nem teljesen kész villába, amely a rezidenciájának és a palesztin képviseletnek is otthont ad. A széfet a régi nagykövetségről szállították át, Dzsamál éppen használta, amikor a végzetes detonáció bekövetkezett.

A cseh rendőrség kizárta annak a lehetőségét, hogy gyilkosság vagy terrortámadás történt, véleményük szerint valószínűleg a páncélszekrény helytelenül kezelt biztonsági rendszere okozhatta a robbanást. Ennek a véleménynek adott hangot a Palesztin Hatóság is. A baleset körül azonban sok a homály és az ellentmondás. Először a palesztin részről hangzott el több, egymással szöges ellentétben álló nyilatkozat. Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter szerint a tragédiát nem idegenkezűség okozta, mert a széfet legalább húsz éve senki sem nyitotta ki. Azt is közölte, hogy a robbanás nem egyből következett be: amikor Dzsamál kinyitotta a széfet, arra kérte feleségét, hogy hozzon papírt és tollat, majd belenyúlt a páncélszekrénybe és valószínűleg úgy ért hozzá a szerkezethez, hogy azt működésbe hozta.

A palesztin nagykövetség szóvivője ezzel szemben azt állította, hogy a széf nem volt olyan régi, naponta használták, és nem volt beépített biztonsági rendszerrel felszerelve. Nabil El-Fahel szóvivő, aki egyébként nem zárta ki, hogy szándékos támadás történt, később a két állítás közötti ellentmondást azzal igyekezett magyarázni, hogy a külügyminiszter a nagykövetség egy másik széfjéről beszélt. Más motívumot sejt Dzsamál halála mögött a nagykövet Ramallah-ban élő lánya, aki meg van győződve arról, hogy a páncélszekrényt akkor szerelték fel a robbanószerkezettel, amikor a diplomáciai képviselet nemrég az új helyére költözött. A lány azt is állította, hogy apja, aki az 1980-as évek közepétől két évtizeden át képviselte a palesztinokat Prágában, már első „küldetése” idején is használta a széfet.

Az ügy még „érdekesebbé” vált azzal, hogy a rejtélyes haláleset vizsgálata közben a cseh hatóságok tizenkét engedély nélkül tartott fegyvert találtak a nagykövetségen. Az illegális lőfegyverek egy tíz főből álló harci alakulat felfegyverzésére lettek volna alkalmasak. A palesztinok ezzel megsértették a cseh törvényeket, valamint a diplomaták és nagykövetségek tevékenységeire vonatkozó Bécsi Konvenciót. De nemcsak a cseh külügyminisztériumot háborította fel a felfedezés, hanem annak a városnegyednek a lakóit is, ahol a nagykövetség található – ők kampányt kezdtek azért, hogy a képviseletet költöztessék el a környékről.

A palesztinok tagadják, hogy a fegyvereket illegálisan tartották volna, és azzal védekeztek, hogy azok a hidegháború óta a nagykövetségen voltak, és nem is használták őket. A cseh hadsereg egykori vezérkari főnöke szerint azonban sokkal összetettebb ügyről van szó, mint ahogy ezt a hatóságok tálalták: egy jól szervezett fegyver- és robbanószerkezet-elosztó hálózatról ránthatták le a leplet. Jirí Sedivy elképzelhetőnek tartja, hogy a palesztinok a diplomáciai fedezet alatt fegyverszállításra használhatták a cseh fővárost.

A szakember leszögezte, hogy nem feltétlenül terrorizmusról van szó, hanem katonai felszerelések gyűjtése és elosztása folyhatott, amiket később katonai vagy terrorakcióknál esetleg bevethetnek. És az ügy nemcsak Csehországot érinti, Sedivy szerint ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy a palesztinok más európai követségein is ilyen „fegyverraktárak” találhatóak.

A katonai szakember véleményével többen egyetértenek Csehországban: egy névtelenül nyilatkozó cseh terrorelhárító tiszt például úgy véli, a palesztinok tranzitállomásként használhatták Prágát, hogy a schengeni övezethez tartozó 26 országba szabadon fegyvereket szállítsanak.

Karel Randák, a cseh külföldi hírszerzési ügynökség (ÚZSI) egykori vezetője pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a legtöbb arab követségen is lehetnek illegális fegyverek Prágában. Ezzel kapcsolatos botrányra már korábban is volt példa: 2003-ban a cseh kémelhárítás tudomást szerzett arról, hogy az iraki nagykövetségen páncéltörő rakétát tárolnak. A cseh rendőrségnek végül sikerült kikényszerítenie a nagykövetségből, hogy adják át a teljes fegyverarzenáljukat, amely többek között hangtompítós gépfegyvereket és egy kézi páncéltörő gránátvetőt tartalmazott. A rakétát állítólag a Szabad Európa Rádió prágai székháza ellen akarták bevetni. Az ügy miatt Csehország több iraki diplomatát kitiltott az országból.

Olvasson tovább: