Kereső toggle

A megosztó - Marxizmus a pápa szájából

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A katolikus egyház Obamájaként beszélnek egyes amerikai konzervatívok Ferenc pápáról, aki több kérdésben is inkább liberális, illetve baloldali értékek mellett foglalt állást. Az egyházfő nem tartja kiemelt célkitűzésnek többek között a melegházasság vagy az abortusz elleni küzdelmet, de keményen bírálja a piacgazdaságot. Az amerikai jobboldalt ezért erősen megosztja a személye.

„Új, láthatatlan és gyakran virtuális zsarnokságnak” nevezte a kapitalizmust Ferenc pápa az Evangélium öröme (Evangelii Gaudium) című apostoli buzdításában november végén. A több mint 220 oldalas dokumentum részletesen ecseteli ellenérveit a piacgazdaság kizsákmányolásával szemben, megtűzdelve olyan populista felvetésekkel, mint „hogy lehet, hogy manapság az a hír, ha két pontot esik a tőzsde, viszont az nem hír, ha egy idős hajléktalan megfagy az utcán”.

Az apostoli buzdítás után kezdtek óvatos vagy olykor szókimondó bírálatok megjelenni az év emberévé választott egyházfő kijelentéseire reagálva, főleg az Egyesült Államokban. A Forbes magazin például arra emlékeztette a vezetőt, hogy egyik elődje, II. János Pál pápa egy valódi zsarnokság, a kommunizmus megdöntésében segédkezett, és felemlegette azt is, hogy a katolikus egyház ezer évig a nyugati világ vezetője volt, és ez idő alatt is szegénység uralta a világot. A katolikus közgazdaságtan ugyanis mindig az újraelosztást hangsúlyozta megoldásként a gazdasági növekedéssel szemben, de a történelem során ezzel nem tudtak sokat tenni a nélkülözés és a nyomor ellen.

Rush Limbaugh rádiós műsorvezető egyenesen marxistának nevezte a katolikus egyház vezetőjének megnyilvánulását: „Ez tiszta marxizmus a pápa szájából” – mondta Limbaugh az apostoli buzdításra reagálva. Ferenc pápa egyébként ennek kapcsán később a La Stampa című olasz napilapnak nyilatkozott arról, hogy a marxista ideológiát rossznak tartja, de sok marxistával találkozott, akik jó emberek, ezért nem érzi sértésnek a megjegyzést.

Sarah Palin egykori republikánus alelnökjelölt szintén meglepődött az egyházfő kijelentésein.

A CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Alaszka volt kormányzója elmondta: a pápa álláspontja liberálisnak tűnt számára, de még nem ásta bele magát mélyen a vélekedéseibe. A liberális média természetesen nekiesett Palinnek emiatt, aki később magyarázkodni kezdett Facebook-oldalán: leszögezte, hogy semmiképp sem akarta kritizálni az egyházfőt.

A FoxNews jobboldali hírcsatorna internetes oldalán viszont egy katolikus szerző, Adam Shaw a katolikus egyház Obamájaként írt Ferenc pápáról. Véleménye szerint az egyházfő ugyanolyan népszerűségnek örvend most a világon, mint Obama 2008-as megválasztása idején, de ahogy ő csalódást jelentett Amerika számára, úgy Ferenc pápa is katasztrofális hatással lesz a katolikus egyházra. A szerző úgy véli, rossz előjel, hogy az amúgy baloldali média katolikusellenes része is el van ragadtatva tőle. Shaw kitér arra is, hogy interjúiban a pápa előszeretettel hangsúlyozza: az egyháznak nem az abortusszal, valamint a melegházassággal kellene „megszállottan” foglalkoznia, és ahelyett, hogy embereket akar téríteni, arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy „megismerjük, meghallgassuk egymást, és megértsük a körülöttünk levő világot”. A szerző szerint ezzel valójában azt fejezi ki, hogy az a legjobb, ha az egyház passzív, és nem sért meg senkit – és emlékeztet arra, hogy ezt a hozzáállást már a ’60-as években kipróbálták, de nem vezetett eredményre, sőt visszaesett az egyházi rendezvények, istentiszteletek látogatottsága.

A cikk írója párhuzamot von Obama és Ferenc pápa között abban is, hogy magatartásukkal valójában szövetségeseik ellen intéznek támadást. Az egyházfő ugyanis kijelentéseivel súlyos károkat okozott az abortuszellenes és a házasság védelméért küzdő csoportoknak. Nem meglepő, hogy az amúgy rendkívüli népszerűségnek örvendő pápa támogatottsága az NBC felmérése szerint a konzervatívok között csak 45 százalékos, a Tea Party tagjai közül pedig 48 százalék vélekedik elismerően róla. Az Egyesült Államokban megosztottság jellemzi a katolikusokat is, akik az interneten is vitáznak vezetőjük megnyilvánulásairól. „Úgy tűnik, arra összpontosít, hogy visszahozza a baloldaliakat, de mi lesz a konzervatívokkal?” – teszi fel a kérdést Georgia államban egy katolikus konzervatív. Bridget Kurt szerint, amikor nem volt könnyű olyan ügyekért dolgozni, mint például a magzat vagy a család védelme, korábban mindig biztatást és támogatást kaptak a pápáktól. Most viszont úgy érzik magukat, mint „akiket odadobtak a busz alá”.

Az év embere

Miután december elején többek között Barack Obamát és Edward Snowdent is maga mögé utasítva Ferenc pápa megszerezte a Time magazin rangos elismerését, a The Advocate című, tekintélyes melegmagazin is őt választotta az év emberének. A címlapon a kitüntető cím odaítélésének indoklása is szerepel, amely a pápa egyik júliusi interjújából származó idézet: „Ha valaki homoszexuális létére jó szándékkal keresi Istent, ki vagyok én, hogy elítéljem?” Korábbi megnyilvánulásait figyelembe véve a pápa hosszú utat tett meg, míg a melegmagazin címlapjára került: Buenos Aires püspökeként még harsányan felszólalt a melegházasságot engedélyezni kívánó törvény ellen. 2010-ben így nyilatkozott a melegházasságról: „Ne legyünk naivak, ez nem egy egyszerű politikai küzdelem, hanem kísérlet Isten tervének lerombolására.” Mostani döntését az Advocate magazin azzal indokolta, hogy nem szabad alábecsülni a pápa befolyását az LMBT közösség globális elfogadtatását illetően. Ennek pedig különös hangsúlyt ad, hogy a lap véleménye szerint nagyobb az esély, hogy egy ismert vallási vezető rombolja le a hívők részéről még fennálló és az ő teljes sikerüket visszatartó morális aggályokat. Eközben Ferenc pápa kedden felmentette a Püspöki Kongregációban viselt tisztsége alól azt a konzervatív  amerikai bíborost, aki régóta bírálója volt a pápa abortusszal és az egyneműek házasságával kapcsolatos nézeteinek – közölte a New York Times. A pápa legutóbbi lépése összhangban áll azon törekvésével, hogy minél befogadóbbá tegye a katolikus egyházat.

Olvasson tovább: