Kereső toggle

700 milliárd forintnyi EU-segély tűnt el

A palesztin fekete lyuk

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Diszkrét címmel, eldugott helyen közölte a napokban a londoni Sunday Times az évtized pénzügyi botrányáról szóló tudósítását: „1,95 milliárd fontnyi EU-segélynek veszett nyoma Palesztinában”. Más mérvadó médiumok még említést sem tettek a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék jelentéséről, amely a 2008 és 2012 között Brüsszel által átutalt támogatási összegek sorsát vizsgálta. A beszámoló szerint az Európai Uniónak „alig volt lehetősége ellenőrizni a pénzek felhasználását”. A közel 700 milliárd forint értékű európai támogatás - amelyben magyar adófizetők pénze is benne van - nagy része a Hamasz kezébe került, annak ellenére, hogy az unió terrorszervezetnek minősítette az iszlamista hálózatot.

Miközben az Európai Unió büntetőintézkedéseket helyezett kilátásba olyan cégek, tudományos intézmények és civil szervezetek ellen, amelyek az Izrael által „megszállt területeken” is tevékenykednek (A józan ész bojkottja. Hetek, 2013. október 11.), Brüsszel tétlenül szemléli, amint a palesztinoknak folyósított uniós segélyek nyom nélkül tűnnek el a ciszjordániai és gázai övezetekben.

Az Európai Számvevőszék (European Court of Auditors – ECA) mottója szerint „Az unió pénzügyeinek őre”. Az 1977-ben létrehozott szerv feladata, hogy a nyilvános elszámoltathatóság jegyében ellenőrizze, és publikus jelentések formájában tájékoztassa az uniós döntéshozókat és polgárokat az európai közpénzek felhasználásáról.

Az ECA 2013-as munkaprogramjában a Közép-Ázsiának és Kongónak nyújtott pénzügyi támogatások ellenőrzése mellett szerepelt a palesztin szervezeteknek nyújtott uniós források felhasználásának vizsgálata is. A Sunday Times munkatársai látták az elkészült jelentést, amely lesújtó megállapításokat tartalmaz. A szöveg az ECA honlapjára még nem került fel, de amint ez megtörténik, lapunk részletesen is tájékoztatást nyújt arról, hogyan kerül másoké mellett a magyar adófizetők pénze terrorszervezetek kezébe, amelyek többek között antiszemita és Izrael-ellenes propagandára és tömeggyilkosok családjainak támogatására fordítják a megkapott pénzt. (Néhány évvel ezelőtt a ciszjordániai Jerikóban járva egy olyan tájékoztató füzetet kaptunk a helyi turisztikai irodában, amely hősként írt az izraeli civilek ellen támadó merénylőkről, akik a „megszállás” ellen harcoltak, miközben Izraelt rasszista, neonáci latorállamként mutatta be.

A kiadvány impresszumában ez állt: „Készült a német kormány és az Európai Bizottság támogatásával.”)

A Sunday Times értesülése szerint az ECA ellenőrei személyesen jártak utána Jeruzsálemben, Gázában és a nyugati parton az uniós segélyek felhasználásának. A vizsgálat a négy év alatt kifizetett több mint 2,5 milliárd euró sorsát vizsgálta. Az oslói megállapodás 1993-as aláírása óta a Palesztin Hatóság kapja a világon az egy főre eső legmagasabb nemzetközi támogatást. Húsz év alatt a becslések szerint 50 milliárd dollárt meghaladó összeget fizet-tek ki a palesztinoknak vissza nem térítendő segélyek formájában. (Összehasonlításként: az államcsőd elkerülésére 2008-ban Magyarországnak összeállított IMF-védőcsomag 25,1 milliárd dollár volt, és természetesen nem segélyként, hanem kamatozó kölcsönként kaptuk a hitelkeretet.)

A palesztinok legnagyobb támogatói az Egyesült Államok, az ENSZ, a Világbank és az Európai Unió. Az elmúlt húsz évben folyamatosan ömlött a pénz a Palesztin Hatóság számára, függetlenül attól, hogy közben lezajlott a második intifáda, az izraeli autóbuszok, éttermek és városközpontok elleni öngyilkos merénylethullám, a gázai és a libanoni rakétaháború. Az Európai Bizottság és az uniós tagállamok a Világbank egyik összesítése szerint az összes palesztin segély 53 százalékát állták, miközben az arab országokból alig 20 százalék érkezett – az is jobbára csak ígéret formájában.

Az ECA-jelentés szerint a hatalmas összegek szinte nyomtalanul eltűntek. A segélyeket „nem a megfelelő célokra költötték, elsikkasztották vagy korrupciós célra használták fel” – írja a Sunday Times a dokumentumra hivatkozva. Az ellenőrök megállapították azt is, hogy az átutalt pénzek felett az európai hatóságoknak szinte semmilyen ellenőrzési lehetősége nem volt, így az összegek a „segélyalapok hiányos működési mechanizmusának következtében” akadálytalanul áramolhattak tovább a Hamasz számláira. A jelentés megállapítása szerint a jövőben is számolni kell azzal, hogy a támogatások „nagy kockázatúak”, és a segélyek a „korrupció vagy a céltól eltérő felhasználási módok miatt” nem érik el a kívánt célt.

A hatalmas segélyek ellenére a Palesztin Hatóság folyamatosan pénzzavarban van. Jasszer Arafat rendszeresen azzal zsarolta a „békefolyamat” amerikai és európai védnökeit, hogy ha nem kap újabb és újabb támogatást, a „szélsőségesek” veszik át az uralmat a palesztin területeken. Utódja, Mahmúd Abbász is ezt a stratégiát folytatja. A Palesztin Hatóság elnöke a napokban bejelentette, hogy a költségvetésből 500 millió dollár hiányzik, és emiatt novemberben valószínűleg nem tud fizetést adni a palesztin fegyveres erők tagjainak és a köztisztviselőknek. A ramallahi és gázai büdzsé nem csak a korrupció miatt lyukas: a palesztin területeken működő vállalkozások és a lakosság gyakorlatilag semmilyen adót nem fizetnek, így ezek a területek a világ legkevésbé transzparens pénzügyi zónáinak számítanak.

Olvasson tovább: