hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újranyitják a Diana-dossziét
Kinek állt érdekében a gyilkosság?

2013. 09. 19.
Újraindítja a nyomozást a Scotland Yard Diana hercegnő 16 évvel ezelőtti halála ügyében, ezúttal gyilkosság gyanújával. A hivatalosan eddig már kétszer lezárt vizsgálat felújításának az oka két vallomás, amelyet a brit SAS elit alakulat egyik tagjának rokonai tettek. Eszerint Dianát a királyi család gyilkoltatta meg, és a balesetnek megrendezett párizsi akcióban az MI6 titkosszolgálat és a hadsereg speciális egységei is részt vettek. A tragikus eset gyanús körülményeiről számos könyv és dokumentumfilm készült már. A legfrissebb, szeptember elején megjelent mű arra keresi a választ, miért állhatott Károly herceg és a királyi család érdekében Diana meggyilkolása. A válaszok akár a brit monarchia jövőjét is eldönthetik.

Gondosan eltervezett és kivitelezett gyilkosság történt 1997. augusztus 31-én a párizsi Alma-alagútban. Az akciót a királyi udvar legfelsőbb szintjén rendelték meg és hagyták jóvá – állítja a szeptember elején megjelent The Princess Diana Conspiracy (A Diana hercegnő-összesküvés) című könyvében Alan Power. Nem a brit szerző az első, aki ezt a vádat megfogalmazza, de eddig kevesen kerestek választ arra, hogy ha valóban gyilkosság történt, ki és miért dönthetett egy ilyen végzetes és kockázatos akció végrehajtásáról.

Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy Diana hercegnő balesetben vesztette életét, végzetesnek bizonyuló sérüléseit egyértelműen a nagy sebességgel bekövetkezett ütközés okozta. A kézenfekvő magyarázat szerint – amit a hivatalos vizsgálatok is állítanak – a szerencsétlenséget emberi gondatlanság (a sofőr ittas volt és gyorsan hajtott, az utasok pedig nem használták a biztonsági övüket) és a hercegnőt üldöző paparazzók kíméletlen viselkedése okozta. A legmerészebb konspirációs elméletek sem feltételezték azt, hogy Dianát lelőtték, megmérgezték vagy más külső módon gyilkolták meg, így ha szándékosság történt, akkor annak a baleset körülményeit kellett befolyásolnia. 

Szemtanúk vallomása alapján korábban is felmerült, hogy a Szajna-parti alagútban történt balesetet megrendezték. Új fordulatot jelentett azonban, hogy néhány hete a brit SAS különleges egység egykori tagjának exanyósa és -apósa, valamint lányuk is ezt állította. A trió szerint a nő volt férje – akit csak „N katonaként” emlegetnek – mesélt nekik a SAS titkos akciójáról 2008-ban, amikor speciális sofőrleckéket adott Vilmos hercegnek. A tisztnek állítólag lelkiismeret-furdalása volt, amiért egyik kollégája tette miatt Diana nem láthatta, milyen nagyszerű férfi lett a fiából. Így mindent elmesélt akkori nejének, aki később továbbadta a történetet a szüleinek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!