hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Temetetlen terrorizmus

2013. 05. 17.
Tovább dagad a bostoni terrortámadást elkövető Carnajev fivérek ügye: három egyetemistát tartóztatott le a rendőrség a bizo­nyítékok megsemmisítésével összefüggésben, és mint kiderült, nők is érintettek lehetnek a bűntényben – a bomba bizonyos alkatrészein ugyanis női ujjlenyomatot találtak. Szakértők eközben attól tartanak, hogy a nagy médiavisszhang újabb löketet adhat az autodidakta terroristáknak.

Igen nehéz dolga van Peter Stefan temetkezési vállalkozónak, egyelőre ugyanis minden egyes megkeresett temető visszautasította, hogy helyet biztosítson Tamerlan Carnajev holttestének. A terrorista anyja, Zubejdat arról beszélt, hogy fia tetemét Oroszországba akarja szállíttatni, ehhez azonban minden bizonnyal az orosz hatóságoknak is lesz egy-két szavuk, akik mellesleg Tamerlanon kívül annak idején Zubejdat radikalizmusára is gondosan felhívták az FBI és a CIA figyelmét. Zubejdat egyébként több sajtótájékoztatón is hisztérikus hangnemben okolta az amerikai rendőrséget és kormányt fiai elvesztéséért, állítása szerint ugyanis a bostoni merénylet meg sem történt, az egész csupán egy „színjáték” volt, amellyel a két Carnajevet akarták tőrbe csalni. Arra nem tért ki, hogy ez miért lett volna érdeke az Egyesült Államoknak, miután Dzsohárnak még 2012-ben állampolgárságot is adtak, és egyetemi tanulmányait nagy összegű ösztöndíjjal támogatták. Maga Tamerlan is jócskán kihasználta az általa gyűlölt országot: miután befejezte a munkát, évekig a Massachusetts állam által folyósított szociális segélyen élt családjával együtt.
Az ügyben az anya személyétől eltekintve is felbukkant a női szál, mivel az idősebb testvér özvegyének, Katherine Russellnek a számítógépén a nyomozók gyanús anyagokat találtak, többek között az al-Kaida online magazinjának, az Inspire-nek egy letöltött számát, amelyben a „Készíts bombát anyád konyhájában” című cikk is olvasható. Az is kiderült, hogy a fivérek a Carnajev házaspár otthonában állították össze saját robbanószerkezetüket, így lassan megdőlni látszik az az állítás, miszerint a középosztálybeli amerikai családból származó feleség, Tamerlan hároméves kislányának édesanyja semmit sem tudott a terveikről. A nyomozók a bomba maradványain is találtak női ujjlenyomatot, ez azonban nem Russelltől származik. Lehetséges, hogy akkor került az eszközre, amikor Carnajevék megvásárolták a „hozzávalókat”, de azt sem lehet kizárni, hogy a testvérpárnak voltak társai – akár nők is – a merénylet kitervelésében és megvalósításában.
Igen kínos helyzetbe került két kazah és egy etióp származású, de amerikai állampolgárságú egyetemista, miután az FBI szerint elmentek Dzsohár Carnajev kollégiumi szobájába, és kidobták a szemétbe az ott talált hátizsákot több, a felrobbantott bomba otthoni elkészítésére utaló bizonyítékkal, köztük egy adag vazelinnel és néhány tűzijátékpatronnal, amelyből a tettes korábban kiemelte a puskaport.
„Nevess egy nagyot (LOL). Inkább ne írj nekem többet, a szobámból mindent elvihetsz, ha kell belőle valami” – válaszolta Dzsohár arra az SMS-re, amelyben barátai felhívták a figyelmét a szobájában hagyott gyanús nyomokra. Azamat Tazsajakov és Diasz Kadirbajev már átadták a rendőrségnek Dzsohár laptopját, amit szintén ők rejtettek el. A két diákvízummal rendelkező kazah fiatal akár öt év börtönbüntetést is kaphat a bizonyítékok megsemmisítéséért. Egyébként már korábban is felkeltették a bostoni rendőrség figyelmét az autójukon látható „Terrorist” felirattal. A kocsival Carnajev is többször utazott.
Még náluk is rosszabbak a kilátásai azonban az amerikai etióp Robel Philiposnak. Philipos – aki egy háromdiplomás jogvédő egyetlen fia – akár nyolc évet is kaphat azért, hogy a kihallgatások folyamán hazudott a rendőrségnek Dzsohárral és a bizonyítékok eltüntetésével kapcsolatban.
A hatóságok megtalálták azt a személyt is, akihez a Carnajev család radikalizálódását kötik. A sokáig csak „titokzatos Misaként” emlegetett örmény muszlim férfi, Mihail Allahverdov jelenleg Rhode Islandben él. A férfi – akit Zubejdat Carnajeva úgy írt le, mint nagyszerű embert, aki csodálatosan tudott beszélni az iszlámról, és ezzel felnyitotta a vallásra az ő szemüket is – nem tagadta, hogy kapcsolatban állt a családdal, és többször beszélgetett velük, amikor még a környéken élt. Azonban kitartott amellett, hogy ha Tamerlan valóban az ő tanítványa lett volna, nem követett volna el gyilkosságot. A fiúk nagybátyja ezzel szemben ahhoz ragaszkodik, hogy a fiatal Carnajevek „agymosáson” estek keresztül, és egyértelműen ez vezetett a radikalizálódásukhoz.
Miközben mindenki azt találgatja, vajon halálbüntetés vagy életfogytiglani börtön vár-e az életben maradt Carnajevre, a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a merényletet övező hatalmas figyelem további inspirációt adhat a magányos terroristáknak. Ed Husain, az iszlám fundamentalizmus egyik brit kutatója arra hivatkozott, hogy részben az al-Kaidából is a szeptember 11-ei merényletet feldolgozó sajtó csinált „világmárkát”. Amennyiben a Carnajevek célja az volt, hogy felhívják a világ figyelmét a csecsenföldi muszlimokra, azt sikeresen elérték. Ez sok elszigetelt radikálisban megerősítheti  a meggyőződést, hogy a merénylet az egyik leghatásosabb módja annak, hogy üzenetét a társadalom felé közvetítse.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!