hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kereszt helyett fejkendő
Gyökeres demográfiai változások előtt Nagy-Britannia

2013. 05. 30.
Gomba módra szaporodnak a mecsetek, az iszlám iskolák, a saría bíróságok, valamint a muszlim tulajdonban álló üzletek és bankok Nagy-Britanniában. A folyamatot jól tükrözik a legutóbbi népszámlálási adatok is, amelyekből kiderül, hogy a szigetországban az elmúlt évtizedben megduplázódott a muszlimok száma. Mindez annak is köszönhető, hogy egyre több „fehér” tér át a muszlim hitre. Meglepő módon döntő többségük nő.

„Ami egykor főként keresztény ország volt, azt most a növekvő muszlim lakosság lepi el, amelynek célja, hogy megőrizze iszlamista identitását és megvédje magát Nagy-Britannia sátánista értékeitől” – így beszélt a muszlimok jövőjéről az a szélsőséges szervezet, amelynek a tüntetésén 2007-ben az egyik woolwichi támadó, Michael Adebolajo is részt vett. A „muszlimok a keresztesek ellen” nevű csoportot 2011 novemberében betiltották, de az tény, hogy gyökeres demográfiai változás szemtanúi lehetünk a szigetországban.

A legutóbb készült, tavaly év végén nyilvánosságra hozott népszámlálási adatokból kiderül, hogy az elmúlt évtizedben négymillió bevándorló érkezett Nagy-Britanniába. A fővárosban, Londonban most először kisebbségbe kerültek a „fehér britek”, és majdnem kétszer annyi muszlim él az országban, mint tíz évvel ezelőtt. 2001 és 2011 között másfél millióról 2,7 millióra nőtt a muszlimok száma, ami a teljes népesség 4,8 százaléka. Néhány brit város lakosságának mintegy fele már muszlim, az olyan nagyvárosokban pedig, mint London és Manchester, a népesség 14 százalékát teszik ki. Egyesek azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy ezek az arányok valójában nagyobbak lehetnek, mert a népszámláláskor a válaszadók 7 százaléka nem nyilatkozott vallásáról. De ha ilyen ütemben halad a muszlim népesség növekedése, akkor 2030-ra már öt és fél millió muzulmán fog élni Nagy-Britanniában, ami több, mint például Kuvait muszlim lakossága.

A muszlim népesség jelentős növekedése több okkal magyarázható: egyrészt továbbra is érkeznek iszlám országokból bevándorlók a szigetországba, másrészt pedig a muszlim családokban sokkal több gyermeket vállalnak, mint a briteknél. Ennek eredményeként a fiatalabb generációkban nagyobb a muszlimok aránya. Figyelemre méltó emellett az a jelenség, hogy egyre több brit tér át az iszlám hitre. Becslések szerint évente mintegy ötezer „fehér” választja az iszlámot; ami viszont még meglepőbb, hogy az áttérők többsége – egyes felmérések szerint 60 százalékuk, más beszámolók szerint háromnegyedük – nő. Ráadásul sokan közülük a keresztény hitnek fordítottak hátat. Ezt a tendenciát is jól tükrözi a népszámlálás eredménye, amely megállapította, hogy a keresztények száma csökkent az elmúlt tíz évben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!