Kereső toggle

Éles vita az iráni atomveszélyről

Várni vagy dönteni?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Eltérően ítélik meg az izraeli vezetők az iráni atomveszélyt – derült ki a Jerusalem Post által New Yorkban megrendezett stratégiai konferencián. A legnagyobb vitát  Amosz Jadlin tábornoknak, az izraeli katonai hírszerzés volt parancsnokának a tanácskozást megelőzően tartott beszéde váltotta ki, amelyben azt állította, hogy Irán már átlépte azokat a „vörös vonalakat”, amelyeket Benjamin Netanjahu miniszterelnök tavaly ősszel az ENSZ-ben tartott beszédében bemutatott. A kormányfő cáfolta ezt, de elismerte, hogy a perzsa állam „szisztematikusan közelíti” az atomfegyver előállításához szükséges határvonalakat.

„Minden erőfeszítés ellenére senkinek nem sikerült eltérítenie az (Iráni) Iszlám Köztársaságot nukleáris programja folytatásától” – mondta Jadlin, aki szerint a teheráni rezsim az urándúsítás jelenlegi üteme mellett június és augusztus között eléri az atomfegyver előállításához szükséges kritikus mennyiséget. „A nyáron Irán döntési helyzetbe kerül, ami azt jelenti, hogy csak a saját elhatározásuk kérdése, és egy-két hónap alatt megépíthetik az atombombát” – tette hozzá a volt hírszerzési vezető, aki úgy véli, hogy a júniusi iráni elnökválasztás után rövid időn belül elkövetkezhet ez a kritikus pillanat.

Szakértők szerint a nukleáris küszöböt legalább 250 kilogramm, 20 százalékra dúsított urán előállítása jelenti. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség februári jelentése alapján Irán már megközelítette ezt a szintet, és legalább 167 kilogramm dúsított urániummal rendelkezik.

„Ha Irán elegendő alapanyagot halmoz fel a bombához, nagyon nehéz lesz már megállítani – állítja Jadlin –, mert rendelkeznek olyan technológiával, amivel a folyamatot drámaian fel tudják gyorsítani.” A tábornok arra figyelmeztetett, hogy csak egy olyan elrettentési stratégia lehet eredményes Iránnal szemben, amelynek az alapját egy célzott katonai csapás jelenti a perzsa állam nukleáris létesítményeivel szemben. Az akciótervnek emellett fel kell készülnie a várható iráni megtorló lépések és a térségben emiatt kialakuló háborús helyzet kezelésére is.

Jadlin elemzése nem titkoltan Benjamin Netanjahut is bírálta, hiszen az izraeli miniszterelnök tavaly szeptemberben New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén drámai hangvételű prezentációt tartott az iráni atomveszélyről. Ebben 2013 nyár elejét jelölte meg kritikus időszakként, mondván, Irán ekkorra halmozhat fel elegendő mennyiségű dúsított uránt. Azóta viszont Netanjahu nem mondott a nyilvánosság előtt konkrétumot a témában. Most is csak annyit közölt, hogy Irán ugyan „szisztematikusan araszol a vörös határvonalak felé”, de még nem érte el azokat.

Egészen másként látja a kérdést Ehud Olmert volt izraeli kormányfő, aki szerint Izrael régóta „túlzásokba esik az iráni atomfenyegetés kapcsán”. Olmert a Jerusalem Post New York-i stratégiai konferenciáján emlékeztetett arra, hogy „Irán hosszú ideje próbálja megvalósítani nukleáris célkitűzéseit, de sikertelenül. A kudarcokért nem csak saját magukat kell, hogy okolják: talán más is segít nekik abban, hogy hibázzanak” – tette hozzá sokat sejtetően Olmert.

A volt kormányfő szerint Izraelnek a vészjósló prognózisok helyett bíznia kell Barack Obama ígéretében, aki „nem szeretné, hogy elnökként úgy emlékezzenek rá, mint akinek politikai öröksége egy atomfegyverrel rendelkező Irán lesz”. Olmert úgy véli, jobb, ha a zsidó állam továbbra is „csendben együttműködik” az amerikaiakkal az atomkérdésben.

Juval Steinitz nemzetközi kapcsolatokért felelős izraeli miniszter egyetértett abban, hogy az Egyesült Államok kulcsfontosságú az atomválság megoldásában, de vitatja Olmert értékelését. „Most van itt az idő, hogy megállítsuk őket, mert ebben az időszakban még a nagy nukleáris létesítményekben folyik a munka, amelyeket könnyebb felderíteni és szemmel tartani. Ha már elegendő uránt halmoznak fel, az utolsó fázist, az atomtöltet összeszerelését már egy kicsiny szobában is el lehet végezni, amit szinte lehetetlen beazonosítani” – figyelmeztetett Steinitz.

A vita a New York-i konferencia után is folytatódott. Mose Jaalon védelmi miniszter az izraeli Negev-sivatagban fekvő hecarimi légibázison tett látogatása során indulatosan kommentálta az iráni atomfegyverről felújult nyilvános sajtópolémiát. „Az emberek beszélnek összevissza, ami csak az eszükbe jut. Nagyon örülnék annak, ha mindenki több felelősséget tanúsítana az ügyben, és akkor nem kellene a miniszterelnöknek ezekre folyamatosan reagálnia” –  mondta újságíróknak Jaalon, aki szerint az iráni kérdés olyan „érzékeny, hogy az erről folyó megbeszéléseket a megfelelő helyen és megfelelő személyeknek kell lefolytatniuk”.

Olvasson tovább: