hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Békekonferenciát terveznek Szíriának

2013. 05. 23.
A világ vezetői továbbra is tárgyalásos úton igyekeznek megoldást találni a szíriai konfliktusra. Június elejére békekonferenciát szervez Amerika, Nagy-Britannia és Oroszország. Ennek sikere a szkeptikusok szerint több mint kétséges, annak ellenére, hogy Jordánia is tervez egy „Szíria barátai” konferenciát, hogy segítsen az előkészületekben. Eközben tovább nő a menekültek és az áldozatok száma, és szaporodnak a bizonyítékok a vegyi fegyverek bevetéséről mindkét oldalon. A török határon is nagy a nyugtalanság a szaporodó súlyos merényletek miatt, a felkelők pedig kerek perec elzárkóznak a tárgyalásoktól.

Alig egy évvel ezelőtt Amerika és Oroszország Genfben már megállapodott egy béketervben Szíria számára, amit azonban a jelek szerint nem sikerült kivitelezni, ugyanis John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter újabb békekonferenciát jelentett be június elejére. Ezt David Cameron brit miniszterelnök és Barack Obama is támogatja, akik elsősorban egy békés, demokratikus átmenetet szeretnének előkészíteni, lehetőleg Basár al-Asszad nélkül. Genf óta a hivatalos adatok szerint 70 ezer, a helyi jogvédők szerint 94 ezer, a legpesszimistább adatok szerint viszont akár 120 ezer halálos áldozata is lehet a harcoknak, és legalább 1,4 millió ember menekült el az országból.
A konferencia sikerét veszélyezteti az a tény, hogy nincs tárgyalópartner, akivel a gyakorlatban is megvalósuló megállapodást lehetne kötni. Amerika és Oroszország a felkelők pártján áll, viszont egyre nyilvánvalóbb, hogy az al-Kaidához is közel álló terrorszervezetek veszik át az irányítást Asszad ellenzékében. Több száz milícia képviselteti magát a felkelők között, köztük olyanok is, amelyek az Egyesült Államok listáján terrorszervezetként szerepelnek.
A felkelők és az Asszad oldalán harcolók egyelőre semmiféle megállapodásra nem hajlandók egymással.
Az Asszadot támogató Irán és a Hezbollah, illetve a felkelőket segítő Szaúd-Arábia és Katar kevés eséllyel fognak akár egymással is egy asztalhoz ülni, nemhogy Amerikával – így, ha létre is jön egy megállapodás, a háttértámogatók egyetértése nélkül nehezen valósulhatnak meg a célkitűzések.
Már a genfi megállapodásból is hiányzott az Asszad elnök sorsára vonatkozó konkrét terv – most sem világos, hogy azonnal le kellene-e mondania, ahogy a felkelők akarják, vagy átmenetileg hatalomban maradhat, amíg a békefolyamat lépései megvalósulnak. Ebben első körben Amerika és Oroszország sem képvisel közös álláspontot, Amerika ugyanis azonnal lemondatná Asszadot, míg Oroszország a hatalomban tartaná őt a megállapodás után is.
Egyelőre a két hatalom, és David Cameron is, aki a múlt héten tárgyalt Vlagyimir Putyinnal Szocsiban, abban ért egyet, hogy az erőszaknak minél előbb véget kell vetni. Egyik nagyhatalom sem nyitott a felkelők fegyverszállítmányokkal való támogatására, mindössze páncélozott járműveket és generátorokat szállítanak a térségbe. Obama hangsúlyozta a Cameron miniszterelnökkel való megbeszélése utáni sajtótájékoztatón, hogy a tárgyalásos megoldás Oroszország érdeke is. A britek időközben a területre érvényes fegyverembargó felülvizsgálatát követelik az Európai Uniótól.
Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök keddi találkozójuk után közösen szólították fel a feleket az azonnali fegyverszünetre, és követelték a tárgyalások megkezdését. Az orosz elnök nyári rezidenciáján, Szocsiban rendezett találkozón arról is szó esett, hogy csak egy gyorsan kivitelezett politikai megoldással lehetne elkerülni a konfliktus továbbgyűrűzését az egész térségre.
A héten találkozóra kerül sor Barack Obama és a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan között is a témában, ugyanis a török határvárosban, Reyhanliban az utóbbi évek egyik legsúlyosabb merényletére került sor a hétvégén (képünkön fent), ami Ankarát akár fegyveres válaszlépésre is késztetheti, ha bizonyítást nyer a gyanújuk, hogy a robbantásért az Asszad oldalán álló fegyveres titkosszolgálat a felelős (lásd keretes írásunkat).

Szektás kannibalizmus

Megdöbbentő videofelvétel jelent meg nemrégiben a YouTube fájlmeg­osztó oldalon, amelyről a világsajtó is beszámolt. A felvételen egy szíriai lázadó látható, amint egy halott katona szívét kivágja, és kiharap belőle egy darabot, majd a következőket mondja: „Istenre esküszöm, hogy megesszük a szíveteket és a májatokat, Asszad, a kutya katonái!” A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet munkatársa, Peter Bouckaert szerint a lázadó tette kimeríti a háborús bűntett kategóriáját, amiért az illető, akit Abu Szakkarként azonosítottak, egészen bizonyosan felelni fog. Abu Szakkar jól ismert lázadó Homs városából, a Független Omar al-Farúk Brigád vezetője. A terrorcsoport a Szabad Szíriai Hadsereg egyik ága, és főleg a síita alaviták ellen indít támadásokat, amely csoporthoz Asszad elnök is tartozik.

Jelenlét

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!