hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vallott az életben maradt terrorista
Az iszlám védelmében

2013. 04. 25.
Az iszlámot akarta védeni a bostoni robbantásos merénylettel Tamerlan Carnajev – ezt állítja róla életben maradt öccse, akit egy rendkívüli hajtóvadászat után sikerült elfogniuk az amerikai hatóságoknak. Dzsohár Carnajev szerint a támadás értelmi szerzője is 26 éves bátyja volt, és nem voltak tettestársaik. A 19 éves fiút tömeges emberveszteséget okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg a kórházban, amiért akár  halálbüntetést is kaphat.

Múlt csütörtökön tette közzé az FBI a támadás helyszínén készített felvételeket a két gyanúsítottról. Ezt követőn indult hajsza a csecsen származású testvérpár kézre kerítésére, akik először a Massachusettsi Műszaki Egyetem környékén bukkantak fel. A rendőrök tűzharcba keveredtek a fiúkkal, melynek során az idősebb Carnajev életét vesztette, öccse viszont elmenekült. Boston Watertown nevű elővárosa ezután szinte háborús övezetté vált: a hajtóvadászat miatt leállították a tömegközlekedést, nem nyitottak ki a hivatalok, az iskolák és az üzletek, a helyi lakosokat pedig arra szólították fel, hogy maradjanak otthon. A hatóságok házról házra járva keresték a szökevényt. Végül egy férfi családi háza hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bukkant az életben maradt merénylő nyomára. A rendőröknek egy tűzpárbaj után sikerült végre elfogniuk Dzsohár Carnajevet. Boston fellélegezhetett, a testvérpárnál talált fegyver- és robbanóanyag-készletből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy további támadásra készültek.

Dzsohárt kórházban ápolják, az FBI hivatalos tájékoztatása szerint lőtt sérülést szenvedett a fején, a nyakán, két lábán, és az egyik kezén. Bár beszélni még nem tud, írásban és fejmozdulatokkal már válaszol a hatóságok kérdéseire. Annyit már beismert, hogy ő volt az egyik, aki a robbanószerkezetet elhelyezte a maratonfutás célvonalánál. Állítása szerint a dzsihádista indítékokból elkövetett merényletet a bátyja tervelte ki. Úgy vélték, hogy az iszlám támadás alatt áll – a fiatalabb Carnajev szerint konkrétan az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborúja indította őket a terrorcselekmény elkövetésére. Dzsohár azt is állította, hogy testvérével együtt önállóan cselekedtek, és nem külföldi terrorszervezetek irányítása alatt hajtották végre a támadást.    

A menekülésben közben lelőtt Tamerlan jó ideje egyáltalán nem rejtette véka alá szélsőséges nézeteit, rendszeresen töltött fel dzsihádista videókat a YouTube videómegosztóra. De rendszeresen kikelt magából a Bostoni Iszlám Társasághoz tartozó cambridge-i mecsetben is, ha a prédikációkban például olyan hangzott el, hogy a muszlimok ugyanúgy megünnepelhetik az amerikai függetlenség vagy a hálaadás napját, mint Mohamed próféta születésnapját. Januárban ki is parancsolták a mecsetből, miután dühkitörésével félbeszakította a prédikátort, amiért az párhuzamot vont a próféta és Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos között.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!