Kereső toggle

Vallott az életben maradt terrorista

Az iszlám védelmében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az iszlámot akarta védeni a bostoni robbantásos merénylettel Tamerlan Carnajev – ezt állítja róla életben maradt öccse, akit egy rendkívüli hajtóvadászat után sikerült elfogniuk az amerikai hatóságoknak. Dzsohár Carnajev szerint a támadás értelmi szerzője is 26 éves bátyja volt, és nem voltak tettestársaik. A 19 éves fiút tömeges emberveszteséget okozó fegyverek bevetésére irányuló, halált és anyagi kárt okozó összeesküvéssel vádolták meg a kórházban, amiért akár  halálbüntetést is kaphat.

Múlt csütörtökön tette közzé az FBI a támadás helyszínén készített felvételeket a két gyanúsítottról. Ezt követőn indult hajsza a csecsen származású testvérpár kézre kerítésére, akik először a Massachusettsi Műszaki Egyetem környékén bukkantak fel. A rendőrök tűzharcba keveredtek a fiúkkal, melynek során az idősebb Carnajev életét vesztette, öccse viszont elmenekült. Boston Watertown nevű elővárosa ezután szinte háborús övezetté vált: a hajtóvadászat miatt leállították a tömegközlekedést, nem nyitottak ki a hivatalok, az iskolák és az üzletek, a helyi lakosokat pedig arra szólították fel, hogy maradjanak otthon. A hatóságok házról házra járva keresték a szökevényt. Végül egy férfi családi háza hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bukkant az életben maradt merénylő nyomára. A rendőröknek egy tűzpárbaj után sikerült végre elfogniuk Dzsohár Carnajevet. Boston fellélegezhetett, a testvérpárnál talált fegyver- és robbanóanyag-készletből ugyanis arra lehetett következtetni, hogy további támadásra készültek.

Dzsohárt kórházban ápolják, az FBI hivatalos tájékoztatása szerint lőtt sérülést szenvedett a fején, a nyakán, két lábán, és az egyik kezén. Bár beszélni még nem tud, írásban és fejmozdulatokkal már válaszol a hatóságok kérdéseire. Annyit már beismert, hogy ő volt az egyik, aki a robbanószerkezetet elhelyezte a maratonfutás célvonalánál. Állítása szerint a dzsihádista indítékokból elkövetett merényletet a bátyja tervelte ki. Úgy vélték, hogy az iszlám támadás alatt áll – a fiatalabb Carnajev szerint konkrétan az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborúja indította őket a terrorcselekmény elkövetésére. Dzsohár azt is állította, hogy testvérével együtt önállóan cselekedtek, és nem külföldi terrorszervezetek irányítása alatt hajtották végre a támadást.    

A menekülésben közben lelőtt Tamerlan jó ideje egyáltalán nem rejtette véka alá szélsőséges nézeteit, rendszeresen töltött fel dzsihádista videókat a YouTube videómegosztóra. De rendszeresen kikelt magából a Bostoni Iszlám Társasághoz tartozó cambridge-i mecsetben is, ha a prédikációkban például olyan hangzott el, hogy a muszlimok ugyanúgy megünnepelhetik az amerikai függetlenség vagy a hálaadás napját, mint Mohamed próféta születésnapját. Januárban ki is parancsolták a mecsetből, miután dühkitörésével félbeszakította a prédikátort, amiért az párhuzamot vont a próféta és Martin Luther King amerikai polgárjogi harcos között.

Tamerlan radikalizálódására az orosz hatóságok is felhívták az amerikaiak figyelmét. A nyomozók ugyan felkeresték a családot, és közölték, hogy megfigyelik a fiút, de egy idő után, úgy tűnik, nem foglalkoztak velük. Tamerlan tavaly januárban fél évre Oroszországba utazott. Ez idő alatt nagyrészt Dagesztánban volt, de állítólag két napot töltött Csecsenföldön is. Egyesek szerint az, hogy az amerikai hatóságok nem tulajdonítottak ennek különösebb figyelmet, azt bizonyíthatja, hogy az idősebb testvért beszervezte az amerikai és a szaúdi hírszerzés. A titkosszolgálatoktól azt a feladatot kaphatta, hogy szivárogjon be a szaúdi pénzintézetek által támogatott vahabita dzsihádista hálózatokba, amelyek egyre jobban terjednek a Kaukázusban. Tamerlan azonban végül megbízói ellen fordult. A kettős ügynöki feltételezést támaszthatja alá az is, hogy Dzsohár bekerült egy amerikai elitegyetemre és 2500 dolláros ösztöndíjat kapott, anélkül, hogy meg kellett volna felelnie a kemény felvételi követelményeknek. Az Izvesztyija című orosz lap értesülései szerint ugyanakkor az idősebb Carnajev fivér, Tamerlan a grúz és az amerikai titkosszolgálatok által szervezett kiképzésen vett részt. A Washington Postnak nyilatkozó titkosszolgálati forrás szerint a testvérek önmagukat radikalizálták, és nem álltak kapcsolatban külföldi terrorszervezettel.

A merénylet egyébként hírszerzési források szerint kellemetlenül érintette a szaúdiakat is, akik attól tartottak, hogy reflektorfénybe kerül befolyásuk a Kaukázusban.

A kaukázusi térségben ugyanis több vahabita mecset és iskola épült szaúdi forrásokból és a rijádi kormány támogatásával, azzal a céllal, hogy terjesszék az Arab-félszigeten fekvő királyság államvallását. Emiatt múlt szerdán Washingtonba utazott a szaúdi külügyminiszter, és Barack Obama elnökkel, valamint Tom Donilon nemzetbiztonsági tanácsadóval egyeztetett személyesen a merénylet szaúdi vonatkozásának kezeléséről. Ezzel egyidőben Szaúd-Arábiában a média háromnapos kampányt indított, amelynek során vallási és politikai vezetők hangsúlyozták, hogy az eredeti szaúdi vahabizmus nem támogatja a terrorizmus és az öngyilkos dzsihád semmilyen formáját, és hogy államvallásuknak semmi köze a Bostonban történtekhez.

A maratonfutáson elkövetett merénylet kapcsán a bostoni rendőrség újraindította a nyomozást egy régebbi hármas gyilkossági ügyben is, amelyhez az idősebb Carnajev fiúnak köze lehetett. 2011-ben Tamerlan legjobb barátját, Brendan Messt két másik férfival együtt otthonában meggyilkolták. A három, állítólag zsidó származású áldozat torkát elvágták. A hatóságok akkor úgy tartották, hogy a bűncselekmény kábítószerhez köthető, mert a férfiak holttestét marihuánával borították be, és a helyszínen nagy összegű pénzt találtak, amit a gyilkos nem vitt magával. Az ügy azóta is megoldatlan maradt, de ismerősök furcsállták, hogy Tamerlan el sem ment legjobb barátja temetésére, akivel egy városrészben lakott és egy edzőterembe járt.

Áldozatok

Három ember vesztette életét a bostoni kettős robbantásban, az elkövetők pedig menekülés közben egy rendőrtiszttel is végeztek. A maratonfutáson történt terrortámadás legfiatalabb áldozata egy 8 éves kisfiú volt, aki két testvérével és szüleivel közeli ismerőseiknek szurkolt. A közzétett felvételek tanúsága szerint a család a célegyenesnél várta a befutókat, a robbanószerkezet közvetlen közelében, ahol a fiatalabb merénylő, Dzsohár Carnajev is ácsorgott egy darabig. A detonációban meghalt Martin Smith hat éves húga súlyosan megsérült: elvesztette egyik lábát, édesanyja pedig fejsérüléseket szenvedett, ami miatt agyműtétet hajtottak végre rajta. Martin Smith-t volt iskolájában szeretettel teli, kedves és figyelmes fiúnak ismerték. A második áldozat a 29 éves Krystle Campbell volt, aki futó barátjának szurkolt a maratonon. Szintén életét vesztette egy 23 éves kínai lány, aki statisztikát tanult a Boston Egyetemen. Lu Ling-ce is a célegyenesnél kísérte figyelemmel a versenyt. A 26 éves Sean Collier rendőrtisztet riasztották a Massachusettsi Műszaki Egyetem környékére, ahol a Carnajev fivérek kiraboltak egy vegyesboltot, valószínűleg azért, mert nem volt pénzük a szökéshez. A testvérpár agyonlőtte a rendőrt, aki így a merénylők negyedik áldozata lett.

Olvasson tovább: