hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kijátszotta a náci kártyát Zeman
A fejlődés mindig  a baloldalon történik

2013. 02. 07.
Mintegy tízszázalékos fölénnyel nyert Milos Zeman korábbi szociáldemokrata pártelnök mérsékelt jobboldali riválisával szemben a hét végén Cseh­or­szágban lezajlott választásokon. Egyes elemzők szerint azonban az első közvetlen elnökválasztást nem ő nyerte meg, hanem Karel Schwarzenberg veszítette el. A „Hercegként” emlegetett arisztokrata származású politikus, aki a jelenlegi külügyminiszter, a Benes-dekrétumokról alkotott véleménye miatt kényszerült defenzívába, és ebből a helyzetből már nem tudott fordítani a választás eredményén.

Csehország jelenlegi jobb-közép kormányáról megfogalmazott véleménynyilvánításként is felfoghatjuk a hét végén lezárult kétfordulós elnökválasztás végeredményét. Maga Zeman a rögtönzött sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy Csehország baloldali fordulatot vett-e, egy Masaryk idézettel felelt: „a fejlődés mindig a baloldalon történik”. A sajátos stílusú, csípős humorú politikus kifejezetten ellenséges a napilapok munkatársaival szemben: a Mladá Fronta DNES-t (Csehország második legnagyobb példányszámú napilapját) például bulvársajtónak nevezte, amiért a politikai napilap főszerkesztője publicisztikájában nyíltan letette voksát Schwarzenberg mellett.
Martin Ehl, a Hospodárské Noviny külpolitikai rovatának vezetője szerint Zeman felsorakozott Orbán, Fico és Kaczynski mellé, hiszen erős, populizmusba hajló karizmatikus vezető, és bár szerepe szimbolikusabb, mint az említett politikusoké, felhívja rá a figyelmet, hogy Zeman erőteljes nyilatkozatai, amelyek Csehországban nem keltenek különösebb figyelmet, külföldön elfogadhatatlanok lehetnek. 2002-ben például a szudétanémeteket Hitler ötödik hadtestének és hazaárulónak nevezte, aminek következtében Gerhard Schröder akkori kancellár le is mondta csehországi látogatását. Ugyanakkor Tomas Nemecek, a Lidové Noviny külpolitikai rovatvezetője kérdésünkre elmondta: az elnök összehasonlítása hazánk, illetve a környező országok miniszterelnökeivel félrevezető lehet, hiszen a törvényhozó hatalom nem az ő kezében összpontosul: meg tudja nehezíteni a törvényhozás munkáját, de az ország első számú vezetője továbbra is a miniszterelnök. Az idős politikus számára megválasztása kitűnő lehetőség a visszatérésre, és politikai pályája megkoronázása, de szerepe inkább reprezentatív. Sem az alkotmány megváltoztatására, sem a kabinet személyi összetételére nincs hatással, így az ország dolgait közvetlenül alakító szerepe sincs.
Az EU-hoz való viszonyával kapcsolatosan elemzők arra számítanak, hogy erősen igyekszik majd érvényesíteni nemzeti érdekeit. A volt szociáldemokrata pártvezető egyébként kitűnően beszél oroszul, és erősen keleti beállítottságú: elmondása szerint szeretné helyreállítani a kommunizmus időszakában fennálló erős kereskedelmi kapcsolatokat, emellett elődjével szemben kevésbé euroszkeptikus.
Václav Klaus jelenlegi kormányfő egyébként a kampányban nyíltan a baloldali jelölt mellett foglalt állást, saját kormánya jelenlegi külügyminiszterével szemben. Schwarzenberg egy teljesen más Csehország képviselője: az osztrák felmenőkkel bíró, arisztokrata származású politikus a kommunizmus idején nemhogy politikai szerepet nem vállalt, de még az országban sem tartózkodott. A jelenlegi államfőnek éppen ez volt az egyik érve Zeman mellett, szerinte ugyanis Schwarzenberg nem is „igazi cseh”.
A Benes-dekrétumok kérdése időről időre kampánytémává válik a cseh választásokon, és a társadalom hasonlóan megosztott a magyarhoz: mind a náci mind pedig a komcsi kártyával lehet szavazatokat szerezni: Zeman pontosan azzal riogatta a társadalmat, hogy Schwarzenberg, aki egy tévévitában bírálta a Benes-dekrétumokat, valójában a hitleri megszállás elvi támogatója. Zeman megválasztása után – mivel az elnök személye a nemzet egységének is szimbóluma – arra tett ígéretet, hogy tízmillió cseh elnöke lesz.
A cseh köztársasági elnök jogkörébe tartozik a jegybank monetáris tanácsa tagjainak közvetlen kijelölése. A megszorítás politikájával szemben – amelyet a jelenlegi cseh kormány képvisel – Zeman a lazítás híve, ezért növekedést pártoló tagokat kíván delegálni a testületbe. Ebből következően befolyással bír a gazdaságpolitika alakulására: az elnök a magyar gazdasági tündérmesét tartja példának. Kampánya része volt, hogy a nyugdíjrendszer második pillérének számító magánnyugdíjpénztárakat államosítani kell, továbbá az állami beruházásokat növelni. Tekintettel arra, hogy a jelenlegi kormány, amely mellesleg kisebbségben kormányoz, ezzel ellentétes politikát folytat, a márciustól hivatalba lépő új elnök már utalt az előrehozott választások lehetőségére, amely valószínűleg a CSSD, azaz a szociáldemokrata párt győzelmét eredményezné.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!