hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Segély az orosz oligarcháknak?

2012. 11. 15.
Hamarosan az Európai Unió segélyalapjához fordulhat Ciprus – Németország Szövetségi Hírszerző Szolgálatának (BND) értesülései szerint azonban ez a segély leginkább orosz oligarchák zsebébe vándorolna. Az oroszok ugyanis 26 milliárd dollárt juttattak el illegális formában a ciprusi bankokba.

A BND értesülései szerint az oroszok illegális bevételeiket helyezték el a szigeten, méghozzá Ciprus éves GDP-jét meghaladó mértékben. Ezeket a betéteket is garantálni fogják, ha az EU támogatást nyújt a ciprusi bankoknak. A BND azzal is megvádolta az országot, hogy pénzmosásra nyújt lehetőséget.
Hivatalosan Ciprus is beszállt a pénzmosás elleni harcba, elfogadták a szükséges jogszabályokat, és felállították a megfelelő hatóságokat is. A rendelkezések gyakorlatba ültetésével azonban akad egy kis probléma: a szabályokat egészen egyszerűen nem tartják be.
A pénzmosásra azért van lehetőség, mert a ciprusi hatóságok a gazdag oroszok számára túl könnyűvé tették az állampolgárság megszerzését. A BND jelentése szerint 80 oligarcha számára sikerült így az egész EU területére megszerezni a belépési jogot.
A német ellenzék, a Szociáldemokrata Párt (SPD) csak akkor hajlandó elfogadni egy Ciprusnak nyújtott segélycsomagot, ha bizonyos feltételeknek ők is eleget tesznek. „Nem használhatjuk arra a német adófizetők pénzét, hogy biztosítsuk az illegális orosz pénzbetéteket a ciprusi bankokban” – nyilatkozta a Spiegelnek Carsten Schneider SPD-s politikus.
A ciprusi kormány 1970-ben döntött úgy, hogy az országot adóparadicsommá változtatja. A fellendülés azonban csak 20 évvel később következett be, a Szovjetunió összeomlásával. Mára 40 ezer bejegyzett vállalkozás működik a szigeten, és a befektetőket senki nem kérdezte meg, honnan szerezték a pénzüket. Amikor az ország a kilencvenes évek végén felvételét kérte az Európai Unióba, központi bankja rendbe hozta a hazai pénzügyi szektort, lehetővé téve 2004-es csatlakozásukat. Mivel az ország könnyűvé teszi az euróhoz való hozzájutást, ez még vonzóbbá tette a befektetők számára. A csúcson a pénzügyi szolgáltatásokra elszámolt összeg adta az ország gazdasági teljesítményének 70 százalékát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!