Kereső toggle

Obama hosszabbíthat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Fehér Házért folytatott kemény küzdelemből végül Barack Obama került ki győztesen. Az elnök győzött a csatatérállamokban, ám a következő négy évben nem lesz könnyű dolga, mert a képviselőházban maradt a republikánus többség. Ennek ellenére dinamikus beszédében máris a munkáról beszélt, sőt szavazóit is figyelmeztette: a demokráciában a voksok leadásával nem ér véget az állampolgárok feladata.

„Szívünkben tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok számára a legjobb még csak most jön” – hangoztatta az elnök győzelmi beszédében. A kezdeti felmérések szerint azonban a siker mögött már korántsem az a lelkes szavazótábor áll, amely négy évvel ezelőtt besegítette a Fehér Házba. A szavazók már nem a „washingtoni kultúra változását” követelték – ez volt Obama egyik kulcsszlogenje 2008-ban –, sokkal inkább úgy tűnt, már azzal is megelégednek, ha egyáltalán működik a rendszer.

A hosszú és ádáz kampány végül olyan sok szavazót vonzott az urnákhoz, hogy több államban – például Virginiában és Floridában – a voksolóknak órákig kellett sorban állniuk, hogy leadhassák szavazatukat. Obama kampánygépezete pedig még az utolsó órákban is ontotta az SMS-eket: „Még mindig szavazhatsz.” A vihar sújtotta New Yorkban és New Jerseyben is sokan szavaztak, a körülmények ellenére is. Voltak, akik fáklyafénynél voksoltak, mivel a szervezők igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy mindenki eleget tehessen állampolgári kötelességének.

Obama elnök nyert a legnagyobb izgalmat jelentő ingaállamokban: „vitte” Coloradót, Iowát, Ohiót, New Hampshire-t, Virginiát és Wisconsint, de előnyre tett szert Floridában is. Obama nyert Michiganben, Romney szülőhelyén és Minnesotában is, ahol a republikánusok tetemes összeget költöttek a kampányra. Az elemzők szerint Obama ohiói győzelme nagyrészt annak köszönhető, hogy a válság miatt gyengélkedő autóiparnak állami „mentőövet” dobott. Tíz ohiói szavazóból hat fontosnak tartotta ezt az intézkedést.

A kezdeti felmérések szerint Obama szavazóbázisában igen fontos szerepet játszottak a spanyol ajkú bevándorlók. Országos szinten minden tizedik szavazó közülük kerül ki, és most nagyobb arányban voksoltak Obamára, mint négy évvel ezelőtt, sőt több államban is – például Coloradóban és Floridában – befolyásolták a végeredményt. A mérsékelt republikánusok szerint Romneynak nem tett jót, hogy korábban keményebb hangnemet ütött meg az illegális bevándorlókkal szemben.

Meleghullám

Az elnökválasztás mellett néhány államban a szavazók most a marihuánahasználatról, a melegházasságokról és az abortuszok állami finanszírozásáról is dönthettek. Az eredmények szerint Amerika minden eddiginél liberálisabb irányba tolódik. A választáskor három államban hagyták jóvá a melegházasságokat. Maine-ben, ahol 2009-ben még népszavazás utasította el a javaslatot, most a többség az egyneműek frigye mellett voksolt. Washington és Maryland államokban, ahol az állami törvényhozás már jóváhagyta a melegházasságokat, most az állampolgárok is megadták a zöld jelzést. A melegházasságokat szövetségi szinten nem ismerik el, de jogilag már engedélyezettek Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, New York és Vermont államokban, valamint a fővárosban, Washingtonban. Alkotmányosan 31 államban tiltják az ilyen frigyeket. Mindeközben Colorado és Washington államokban megszavazták a marihuána „kikapcsolódási célú” használatát. Gyógyászati célból már több államban is engedélyezett volt az alkalmazása.
Floridában ugyanakkor a voksolók nem szavazták meg az abortuszok állami finanszírozásának vagy biztosítási fedezettségének betiltását.

Bár úgy tűnik, Obama veszített szavazókat például a feketék és a zsidók köréből, a spanyol ajkúak és az ázsiaiak között viszont növelte népszerűségét, és igen jelentős a támogatottsága a fiatalok körében is. Megtartotta a női szavazók „kegyeit”, de négy évvel ezelőtthöz képest még jobban kellett küzdenie a fehér férfiak voksaiért. A nők egyébként fontos szerepet játszottak a mostani választáson: minden eddiginél többen, tizenkilencen jutottak be a szenátusba – köztük Wisconsin államból az első nyíltan leszbikus politikus, akit Obama korábban a támogatásáról biztosított –, New Hampshire pedig Amerika történetében először csak női küldötteket delegált.

A felmérések szerint a szavazók számára a fő kérdés a gazdaság volt: a megkérdezettek háromnegyede állította ugyanis, hogy a gazdasági helyzet „nem jó” vagy „rossz”. Bár többen vélték úgy, hogy Romney alkalmasabb lenne a gazdaság kezelésére, érdekes módon mégis Obama kapott hosszabbítást, a magas munkanélküliség ellenére is.

Noha a hírműsorok már jó ideje Obama győzelmét vetítették előre, Romney még kivárt a vereség elismerésével. Segédei ugrásra készen álltak arra az esetre, ha valahová el kellene repülni az eredmények vitatása céljából. Amikor azonban világossá vált, hogy vitának helye nincs, Romney végül beadta a derekát és gratulált Obamának, aki győzelmi beszédében nagyvonalúan méltatta ellenfelét: „Lehet, hogy keményen küzdöttünk egymással, de csak azért, mert mindketten ennyire mélyen szeretjük ezt az országot, és ennyire törődünk a jövőjével. A Romney család úgy döntött, hogy a köz szolgálatával ad vissza Amerikának abból, amit kapott. Ez olyan örökség, amelyet mi tisztelünk és ünneplünk ma este.”

Az újraválasztás ünneplésére nem jut sok idő: az elnökre nehéz feladatok várnak. „Azért választottak meg, hogy az Önök munkájára koncentráljunk, és ne a magunkéra. Az elkövetkező hetekben, hónapokban várom, hogy együtt dolgozhassak mindkét párt vezetőivel azokon a feladatokon, amelyeket csak együtt tudunk megoldani: a deficit csökkentésén, az adótörvény reformján, a bevándorlási rendszer javításán és a külföldi olajtól való függőség felszámolásán.”

Márpedig az eredmények alapján az elnöknek nem lesz könnyű dolga: a korábbihoz hasonló kongresszusi felállással kell majd szembesülnie. A szenátus demokrata, a képviselőház pedig republikánus többséggel folytatja működését. Utóbbiak már jelezték: nem lesznek kíméletesebbek, mint az előző négy évben. John Boehner republikánus képviselőházi elnök szerint „két éven át a képviselőházi többségünk jelentette a fő védvonalat az amerikai nép számára egy olyan kormánnyal szemben, amely túl sokat költ, túl sok adót vet ki, és túl sok kölcsönt vesz fel, ha nem ellenőrizzük”.

Obama ugyanakkor úgy érzi, a fejlemények a sokat vitatott egészségügyi reform helyességét igazolják. Bár az úgynevezett „Obamacare” heves tiltakozásokat váltott ki és alacsony tetszési mutatókat eredményezett az elnök számára, a most megkérdezetteknek közel a fele nyilatkozta azt, hogy a reformot véghez kell vinni, vagy tovább kell bővíteni.

Mindeközben a másik jelölt búcsúzkodott híveitől. „Mindent beleadtunk ebbe a kampányba – hangoztatta Romney a támogatói előtt. – Bárcsak be tudtam volna váltani az Önök reményét, hogy más irányba vezessem ezt az országot. De a nemzet más vezetőt választott. Így a feleségemmel csatlakozunk Önökhöz, hogy szorgosan imádkozzunk érte és ezért a nagyszerű nemzetért.”

Romney egyelőre nem tért ki a republikánusok előtt álló új kihívásokra. A Fehér Házba való bejutásra tett második próbálkozása minden bizonnyal az utolsó is volt egyben, alelnökjelöltje, Paul D. Ryan előtt viszont új perspektíva nyílt meg, és a párt egyik vezéralakjaként folytathatja pályafutását.

Olvasson tovább: