hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Obama hosszabbíthat

2012. 11. 08.
A Fehér Házért folytatott kemény küzdelemből végül Barack Obama került ki győztesen. Az elnök győzött a csatatérállamokban, ám a következő négy évben nem lesz könnyű dolga, mert a képviselőházban maradt a republikánus többség. Ennek ellenére dinamikus beszédében máris a munkáról beszélt, sőt szavazóit is figyelmeztette: a demokráciában a voksok leadásával nem ér véget az állampolgárok feladata.

„Szívünkben tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok számára a legjobb még csak most jön” – hangoztatta az elnök győzelmi beszédében. A kezdeti felmérések szerint azonban a siker mögött már korántsem az a lelkes szavazótábor áll, amely négy évvel ezelőtt besegítette a Fehér Házba. A szavazók már nem a „washingtoni kultúra változását” követelték – ez volt Obama egyik kulcsszlogenje 2008-ban –, sokkal inkább úgy tűnt, már azzal is megelégednek, ha egyáltalán működik a rendszer.

A hosszú és ádáz kampány végül olyan sok szavazót vonzott az urnákhoz, hogy több államban – például Virginiában és Floridában – a voksolóknak órákig kellett sorban állniuk, hogy leadhassák szavazatukat. Obama kampánygépezete pedig még az utolsó órákban is ontotta az SMS-eket: „Még mindig szavazhatsz.” A vihar sújtotta New Yorkban és New Jerseyben is sokan szavaztak, a körülmények ellenére is. Voltak, akik fáklyafénynél voksoltak, mivel a szervezők igyekeztek mindent megtenni annak érdekében, hogy mindenki eleget tehessen állampolgári kötelességének.

Obama elnök nyert a legnagyobb izgalmat jelentő ingaállamokban: „vitte” Coloradót, Iowát, Ohiót, New Hampshire-t, Virginiát és Wisconsint, de előnyre tett szert Floridában is. Obama nyert Michiganben, Romney szülőhelyén és Minnesotában is, ahol a republikánusok tetemes összeget költöttek a kampányra. Az elemzők szerint Obama ohiói győzelme nagyrészt annak köszönhető, hogy a válság miatt gyengélkedő autóiparnak állami „mentőövet” dobott. Tíz ohiói szavazóból hat fontosnak tartotta ezt az intézkedést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!