hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Különös szülinapi ajándékok Putyinnak
Nyugdíjaskorban

2012. 10. 19.
Hegycsúcsot neveznének el rajongói Putyinról 60. születésnapja alkalmából. Az ellenzék eközben arra hívja fel a figyelmet, hogy ideje nyugalomba vonulnia, hiszen átlépte az Oroszországban a férfiakra érvényes nyugdíjkorhatárt. A rendőrség több városban is tüntetőket vitt el a tiltakozó akciókról.

Saját bevallása szerint nem sokat foglalkozik az ajándékokkal Vlagyimir Putyin. „Őszintén szólva nem is mindig nézem meg, és gyakran továbbadom őket megőrzésre, mert egyszerűen nincs időm ilyesmire” – jegyezte meg az elnök az ajándékok kapcsán. Ez bizony nem túl tapintatos beismerés egy olyan vezető részéről, akit nemcsak ország-, de világszerte is ünnepelnek a születésnapján. A két és félmilliárd dollár értékű arab telivért, amit a jordán király próbált rátukmálni, Putyin visszautasította, Orbán Viktor különleges borkollekciója viszont egészen a Konstantin palota pincészetéig jutott. Alekszandr Miller, a Gazprom vezérigazgatója az Északi áramlat új vezetékével „lepte meg” az elnököt, amelyet éppen a születésnapján adtak át, így Miller szerint szimbolikus ajándéknak is tekinthető. A vezeték a tranzitországok megkerülésével, a Balti-tenger mélyén halad, és megduplázhatja a Németországnak exportált földgáz mennyiségét, amennyiben a két országnak az árban is sikerül megegyeznie.
Annak ellenére, hogy az államfő szűk családi és baráti körben tartotta születésnapját, az ország hangos volt az ünnepléstől és a tüntetésektől. Moszkvában a Putyin-párti ifjúsági szervezetek sportfesztivált szerveztek az elnök tiszteletére.
A „Hozd ki magadból a legtöbbet Putyinért!” jelige alatt futó rendezvényen több mint 500 ifjú vett részt. Ellenzéki csoportok ezzel párhuzamosan az ugyanezen a napon meggyilkolt Anna Politkovszkaja újságírónőre emlékeztek, illetve „Búcsúztassuk el a nyugdíjas nagypapát!” szlogennel rendeztek utcai performanszokat.
Ez utóbbi fricska nemcsak az elnök korára, hanem rejtélyes családi életére is utal. Vlagyimir Putyin ugyanis a demokratikus országok vezetőivel szemben hét lakat alatt őrzi családját. Két felnőtt lánya van: Mása és Kátya, akik feltételezhetően álnév alatt élnek, és régi gyerekkori képeken kívül semmi sem áll a sajtó rendelkezésére róluk. Néhány éve felröppent a hír, hogy egyiküknek gyermeke született, ezt azonban az elnök szóvivői nem erősítették meg. Több éve már a hitves, Ljudmila is látványosan eltűnt Vlagyimir mellől, amit azzal magyaráznak, hogy Oroszországban az elnök feleségének nem kell „first lady”-ként reprezentálnia, és egyáltalán nem furcsa, ha elzárkózik a nyilvánosság elől. Putyin azonban már a tradicionális húsvéti istentiszteleten is felesége nélkül jelent meg, ami felkavarta a médiát. Tavasszal még az a hír is szárnyra kelt, hogy az 56 éves Ljudmila gyermeket vár, ez azonban jókora kacsának bizonyult – habár elnöki részről az ellenkezőjét sem erősítették meg.
A Gazprom tévéje a jubileum alkalmából egy „emberközelinek” szánt portréfilmet vetített Putyinról, az államfő azonban ebben is egyedül szerepelt, a nézőknek be kellett érniük Putyin reggelijével és a már jól ismert házi kedvencekkel: Konyi kutyával és Vagyik lovacskával. Szakértők szerint Putyin teljes mértékben a szovjet nyilvánosság modelljét követi, csak az szivároghat ki róla, amit ő is jónak lát.
Orosz politikai elemzők arra számítottak, hogy születésnapja alkalmából miniszterelnökét is lecseréli az államfő, ugyanis egyre több jel utal arra, hogy megromlott a viszonya Medvegyevvel. Igor Bunyin politológus szerint a miniszterelnök azért utazott külföldre anélkül, hogy kijelölte volna helyettesét, hogy utoljára még megpróbálja demonstrálni saját pótolhatatlanságát. Medvegyev túl nagy önállóságra törekszik pozíciójában, ami ahhoz vezetett, hogy Putyin megelégelte a négy és fél éve tartó tandemokráciát. A miniszterelnökségre leginkább esélyesnek Igor Suvalovot, a jelenlegi helyettest tartják. A jubileumi ünnepségen Suvalov köszöntötte Putyint a kormány nevében – Medvegyev ide még csak meghívót sem kapott. A szakértők úgy vélik, még az ősszel sor kerülhet a távozására, és karrierje az Eurázsiai Unió igazgatásában folytatódhat majd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!