Kereső toggle

Döntő három fordulóban

Kizökkenti-e Romney Obamát?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Októberben három meccset vív egymással Barack Obama és Mitt Romney. Bár Amerika esetében a futballhasonlatok sántíthatnak, az elnökjelölti viták valóban egy teljes mérkőzésnyi ideig – egyenként 90 percig – tartanak. A főszereplők párviadala mellett a „tartalékcsapatok” is megmérkőznek: jövő héten Joe Biden és Paul Ryan, a republikánus alelnökjelölt is vitába száll egymással. Mire ez a lapszám az olvasók kezébe jut, már túl is vagyunk az első kampányvitán, amelyet az ATV jóvoltából most először Magyarországon is követhettek a nézők.

A legendás első, 1960-as Nixon–Kennedy-féle televíziós vita óta újra és újra felmerül a kérdés, hogy az ilyen párviadalok megfordíthatják-e egy választás sorsát. A politológusok szerint még a kitűnő vitateljesítmény sem feltétlenül váltható át szavazatokra: John Kerry 2004-ben lehengerelte George Busht a televíziós vitákban, majd simán veszített a hivatalban lévő elnökkel szemben. A látványos bakik sem biztos, hogy végzetesek: 1984-ben Ronald Reagan a vita zárszavában elvesztette a fonalat, hogy miről is kezdett beszélni. Valahogy kivágta magát, de a kínos incidens látszólag esélyt adott demokrata kihívójának, Walter Mondale-nek. A fordulat azonban itt is elmaradt, Reagan az amerikai választási történelem legnagyobb arányú győzelmét aratva az elektori szavazatok 97,6 százalékát szerezte meg.

Mindez nem jó hír Mitt Romney számára, aki egyértelmű hátrányból vág neki a kampány utolsó szakaszának. A republikánus jelölt a különböző országos felmérésekben 1-4 százalékponttal áll Obama mögött, és ami még rosszabb: vesztésre áll szinte minden „csatatérállamban”. Pedig ez utóbbiak többségét hoznia kellene ahhoz, hogy november 6-án esélye legyen a győzelemre. Az elnökjelölti vitákat az Egyesült Államokban legalább 60 millió választó kíséri figyelemmel, így Romney utolsó nagy esélye az lehet, ha egyértelműen legyőzi Obamát a vitákban – bár mint láttuk, még ez sem garancia a fordulatra.

Elemzők szerint Romney saját magát lőtte lábon, amikor a sajtóhoz kiszivárgott titkos kampánybeszédében kijelentette, hogy a választók 47 százaléka úgysem szavazna rá, mert ők nem fizetnek adót, és állami segélyekből élnek. Úgy tűnik, ez a megállapítás önbeteljesítő jóslattá vált, mert Obama támogatottsága azóta egyszer sem süllyedt 47 százalék alá. Őket tehát elvesztette a republikánus jelölt, akinek a maradék 2-3 százaléknyi bizonytalan szavazóból kellene összehoznia valahogy a többséget, miközben a választókra ható szubjektív tényezők – fellépés, stílus, szerethetőség – inkább Obamának kedveznek, aki hivatalban lévő elnökként a médiában is előnyt élvez.

A sporthasonlatnál maradva, ezért az elnöknek elég döntetlenre játszani a viták során. Ha Obama nem hibázik nagyot, és tartja az eredményt, egy váratlan külső válságot leszámítva nehezen képzelhető el, hogy bármi is komoly fordulatot hozhatna a kampány utolsó hónapjában. Romney-nak tehát támadnia kell, és stábja igyekszik is erre felkészíteni, elsősorban a gazdasági kérdésekben. Ezt tartják ugyanis Obama gyenge pontjának, aki négy éve a változás jelszavával győzött, de az amerikaiak többsége – a nagyarányú állami ráfordítások ellenére – rosszabbul él, mint 2008-ban. Az elnök szerint ugyan elindultak a kedvező folyamatok, de még négy évre szükség lenne, hogy az eredmények beérjenek. Ha kihívójának sikerül bebizonyítania, hogy Obama az első számú felelős az elhúzódó gazdasági válságért, fogást találhat ellenfelén. Ráadásul az elnök otthonosabban érzi magát, amikor egyedül kell inspiratív beszédeket tartania, mint amikor tényekről kell szemtől szembe vitáznia.

Nem véletlen, hogy Obama stábjával együtt az első vita előtt felfüggesztette kampánykörútját, és három napra félrevonult egy nevadai szállodába. Itt nemcsak végigelemezték Romney lehetséges támadási témáit, hanem valós szituációkban is modellezték a vitákat. Mitt Romney szerepére John Kerryt kérték fel, akinek vitakészsége mellett személyes tapasztalata is van az ilyen éles szituációkról.

Az elemzők többsége úgy véli, hogy Romney jobb vitázó, mint Obama, ráadásul az előválasztási kampány során 23 vitából 19-et megnyert ellenfeleivel szemben. Csakhogy most nem az emlékezetkieséssel küzdő Rick Perry, a csapodár Herman Cain vagy a volt feleségeit megalázó Newt Gingrich a mérce. Romney-nak ezúttal úgy kell megpróbálnia kizökkentenie Obamát, hogy közben javítja saját elfogadottságát a középen álló bizonytalanok között. Egy republikánus stratéga szerint „a kardigán alá rejtett késsel” kell kiállnia a pódiumra. Mire lapszámunk az olvasókhoz kerül, már tudni fogjuk, hogy a volt massachusettsi kormányzónak az első menetben sikerült-e ez a taktika, és tudott-e javítani az esélyein.

(Az elnökjelöltek és alelnök-jelöltek további vitáit az ATV közvetíti.)

Olvasson tovább: