Kereső toggle

Kitartásra bátorítja Merkelt Kohl

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Éppen idén harminc éve, hogy a német újraegyesítés atyja, Helmut Kohl kancellár lett. Most minden róla szól, bár ő már nem nagyon tud hozzászólni az eseményekhez. Egy súlyos otthoni baleset az egykor megfélemlítő megjelenésű államférfiből törékeny öregembert csinált, aki viszont még mindig kifejezi, hogy támogatja Merkel törekvéseit Európa egységének megteremtésére.

Ritkán fordul elő ma már, hogy kimozduljon otthonából, ám a múlt héten tíz év után először tiszteletét tette a Bundestagban egy konzervatív pártrendezvényen, ahol állva tapsolva ünnepelték a képviselők. Barátai és ismerősei szerint harmincnégy évvel fiatalabb második felesége kihasználja elesett állapotát, hogy sem beszélni, sem járni nem tud egy 2008-ban bekövetkezett elesés után, amelynek során súlyos agysérülést szenvedett. Már arról is szólt a fáma, hogy mivel Maike Kohl-Richter nem enged nővéreket sem a házba, ezért a német újraegyesítés szimbolikus alakja magányos, és barátai attól tartanak, hogy ez az állapot lassan az élettel vívott küzdelem feladásához vezethet.
A kritikusok szerint nem lehet tudni, hogy Kohl felesége hogyan használja majd fel azt a hatalmat, hogy együtt élhet a német történelem szimbolikus alakjával, és valószínűleg ő lesz az, aki utolsó szavait is hallani fogja. Többen utalnak arra, hogy akár az is megtörténhet, ami a korábbi szociáldemokrata kancellár, Willy Brandt esetében, aki élete végén házasodott össze Brigitte Seebacher történésszel. Brandt halála után felesége magánbeszélgetéseikre való utalásokkal igyekezett átformálni a volt kancellár gondolatainak, illetve politikájának értelmezését, és ezekkel az utalásokkal lehetetlen volt vitatkozni még akkor is, ha sokan úgy gondolták, hogy Seebacher tévesen értelmezi a vitás kérdéseket.
Helmut Kohl nem része a mindennapi beszédtémáknak Németországban, most azonban újra fókuszba került, ugyanis éppen harminc éve, 1982. október 1-jén választották kancellárrá. A jubileum apropóján a volt kancellár elhagyhatta múltjának dokumentumaival telezsúfolt oggersheimi házát, hogy találkozzon azokkal, akik ma csinálják a politikát Németországban és Európában.
Kohl megragadta a lehetőséget, hogy bátorítsa a jobbközép párt tagjait: ne adják fel, hanem ragaszkodjanak a látáshoz az egységes európai fizetőeszközről. „Meg kell őriznünk Európát, és tovább kell erősítenünk. A konzervatívoknak küzdeniük kell Európáért.” Mindezek mellett arra kérte a képviselőket, hogy legyenek türelmesebbek Görögországgal, és igyekezzenek segíteni, hogy az eurózóna tagja maradhasson.
Angela Merkel szeptember 28-án szólalt fel a Kohl tiszteletére rendezett ünnepi rendezvényen a Német Történelmi Múzeumban. A német kancellár mellett George W. Bush korábbi amerikai elnök, John Major korábbi angol miniszterelnök és Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő videoüzeneteit is lejátszották, akik mind a volt kancellárt méltatták. Juncker szerint Kohl nélkül ma nem létezne az euró. Merkel beszédében elmondta: az európaiak „boldogságuk nagy részét” Kohlnak köszönhetik, és az euró nemcsak közös fizetőeszköz, de „gazdaságilag, politikailag és szimbolikusan” az európai egységet testesíti meg. Kohl kancellár is felszólalt röviden. Megköszönte a szónokoknak a megindító szavakat, és kifejezte, hogy „tovább szeretnénk dolgozni Európa egyesítésén. Engedjék, hogy kihasználjuk az időt.”
Angela Merkel egy másik beszédével váltott ki igazán nagy nemzetközi visszhangot a rendezvény napján, amikor az iszlám iránti tolerancia szükségességét hangsúlyozta. A 80 milliós Németországban 4 millió muzulmán él, és Merkel szerint német honfitársainak azért is toleránsabbnak kellene lenniük feléjük, mivel az iszlám Németország szerves része. A kancellár úgy véli, hogy az embereknek különbséget kellene tenniük a fundamentalista szélsőségesek és a vallás között, az iszlám és az iszlamizmus között, amelyek különböző fogalmak. A német muzulmánok szerinte nem azonosultak a közelmúltbeli zavargásokkal, amelyeknek során Szudánban egy német nagykövetségre is behatoltak fundamentalista tüntetők. Merkel az után váltott erre a mérsékelt látásmódra, hogy két évvel ezelőtt a bevándorlók kérdése körül kirobbant vitában azt nyilatkozta: a német multikulturális nézőpont teljes mértékben csődöt mondott.

Olvasson tovább: