Kereső toggle

Függetlenül - Katalónia tovább küzd az önállóságért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rendíthetetlenül küzd a függetlenségért a katalóniai autonóm kormányzat elnöke, Artur Mas, aki novemberben népszavazáson döntene a kérdésről. Törekvéseit azonban sem a spanyol központi kormány, sem az Európai Unió nem támogatja.

A katalán régió függetlenedése az országban kialakult gazdasági válság kapcsán került ismét előtérbe. Spanyolországban rendkívül magas, 24 százalék fölötti a munkanélküliség, emellett a szigorú megszorító intézkedések különösen az egészségügyi szektort sújtják. Az elmúlt napokban a fiatalok heves tüntetésekkel reagáltak a kormány lépéseire. Ezek a problémák nem kerülték el a gazdaságilag leginkább fejlett Katalóniát sem. Artur Mas igazságtalannak tartja, hogy a régió – jelentős adósságai ellenére – 15 millió euróval támogatja a központi költségvetést, miközben az újraelosztásnál sokkal kevesebbet kapnak vissza. Ennek érdekében szeretne kárpótlást kapni a kormánytól.
A függetlenedés kérdésében Artur Mas a november 25-ei regionális választásokat követően népszavazást tartana Katalóniában. Ez azonban ütközne az alkotmánnyal, amely szerint referendumra csak országos szinten kerülhet sor. Mas a héten azon igyekezett, hogy a katalánokat fölbátorítsa a – törvénytelen – szavazásra. A spanyol államnak pedig azt üzente: „Nem lehet a nép hangját megfélemlítéssel elcsitítani” – számol be az El Mundo. Amennyiben Katalóniának sikerülne kiharcolnia függetlenségét, újra kellene kérvényeznie fölvételét az Európai Unióba. Ez esetben a régió az utolsók közé kerülne a csatlakozásra várók sorában.

Olvasson tovább: