Kereső toggle

Versenyben

Tilos a lecke az oviban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kínában is egyre nagyobb a diákokra nehezedő versenykényszer: míg valaha az egyetemi felvételi miatt aggódtak a szülők, ma már nem is az iskola, hanem az óvoda kiválasztása számít elsődleges stratégiai döntésnek. Ha ugyanis a gyerek nem jut be egy jó oviba, akkor nem jut be a legjobb általános iskolába, és innen kezdve fölfelé mindenhol kényszerpályára kerülhet – vélik az aggódó szülők.

Az iskoláztatást körülvevő szinte hisztérikus atmoszférának is köszönhető, hogy magas áron indított bizarr tanfolyamokért hatalmas összegeket képesek kifizetni a hiszékeny szülők. Százezer jüanjába, azaz három és fél millió forintjába került a becsvágyó kínai szülőknek az a sanghaji tanfolyam, amelynek szervezői nem kis dolgokat ígértek: a gyerekek képesek lesznek 20 másodperc alatt elolvasni egy könyvet, a pókerkártyákat tapintás útján különböztetik meg, sőt a legtehetségesebbek fejében már a tesztfeladatok kiosztásakor megjelennek a kérdésekre adandó válaszok.

Az Oriental Morning Post álcázott riportere a sanghaji tanfolyam egyik oktatójától megtudta: náluk a diákok megtanulják felfogni a különböző hullámokat, amelyek mindenből kiáradnak, többek között az írott szövegből is. Ezeket a hullámokat az agyuk úgymond képként rögzíti, és képesek olvasni azt már azelőtt, hogy látnák a szöveget. A szülők a tizedik nap után fogtak gyanút, amikor rájöttek: a gyerekek egyelőre legfeljebb a csalásban lettek jobbak.

Lehet persze hiszékenységgel vádolni a kínai szülőket, de a hasonló bizarr tanfolyamok indítását valós igényre alapozzák a szemfüles cégek. Kínában ugyanis olyan erős a diákokra nehezedő versenykényszer, hogy családjaik minden áldozatot meghoznak a gyerekek magasabb színvonalú oktatásáért. A cég mögött álló társaság ellen a rendőrség jelenleg nyomozást folytat.

Egy becsapott édesanya elmondta: lánya – mint minden más diák, tehetséges és kevésbé tehetséges egyaránt – hatéves korától vesz különórákat matematikából és angolból, hogy majd a legjobb egyetemekre nyerjen felvételt. Ugyanakkor hozzátette, hogy korábban kiegyensúlyozott kislányán a stressz jelei kezdenek mutatkozni. „De hát mit tegyünk? A gyerekeknek harcolniuk kell, hogy a legjobb iskolákba kerüljenek be. És ez a harc hasonló az igazi csatához – vérrel és traumákkal jár” – vallja az anyuka.

A Pew Global Attitudes kutatási eredménye szerint a kínaiak 68 százaléka érzi úgy, hogy a szülők túl nagy nyomást gyakorolnak a gyerekeikre, míg az Egyesült Államokban épp fordítva: a szülők 64 százaléka túl alacsony elvárásokkal van gyermeke felé. Úgy tűnik, a gyerekek ezzel egyetértenek: egy keleti tartományban végzett felmérés szerint a kínai diákok harmada heti rendszerességgel panaszkodott fejfájásra és hasi fájdalmakra. A folyamatos teljesítménykényszer és a büntetéstől való félelem a gyerekeknél pszichoszomatikus tüneteket vált ki, ezért már központilag próbálnak fellépni a diákokra nehezedő nyomás csökkentése érdekében: megtiltották az óvodákban a leckefeladást.

Olvasson tovább: