hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sokba kerül Tony Blair
Európa elnöke lenne a nyugdíjas miniszterelnök

2012. 09. 08.
Évi négyszázezer fontjába kerül a brit adófizetőknek Tony Blair volt minisz­terelnök, aki öt évvel lemondását követően miniszterelnöki nyugdíjat és több más juttatást is igénybe vesz. A volt minisz­terelnök szemei előtt azonban nem a nyugodt nyugdíjas évek, hanem Európa elnöki széke lebeg.

Tony Blair, aki 1997 és 2007 között volt hatalomban, leköszönése óta évi 70 ezer fontos miniszterelnöki nyugdíjat kap, további 115 ezer fontot pedig közfeladatai elvégzésének a biztosítására. Újabb 250 ezer fontba kerül Tony Blair folyamatos védelmének az ellátása, bár az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy ezt a számlát feleslegesen állják az adófizetők (lásd lenti írásunkat). A Daily Mail cikke szerint a Tony Blairt követő két miniszterelnök, Gordon Brown, illetve David Cameron lemondott a miniszterelnöki nyugdíjról, és azt nem kívánják a jövőben sem igénybe venni, mivel azt túl nagyvonalúnak tartották a gazdasági válság közepette.

A gazdasági válság kitörését követően Gordon Brown évi 197 ezerről 150 ezerre csökkentette saját miniszterelnöki fizetését, ebben követte őt David Cameron, aki 150 ezerről 142 500 fontra nyeste vissza a miniszterelnöki fizetés éves összegét. 

Tony Blair tanácsadóként igen jól keres, politikai tanácsadásból és beszédekből csak az elmúlt évben mintegy 20 millió fontos bevételre tett szert. Mindeközben cége, a Tony Blair Associates is több milliós évi bevételt könyvelhet el. Ennek fényében érthető, hogy sokan kritizálták amiatt, hogy nem mondott le az állami juttatásokról. A kritikákat Tony Blair azzal hárította el, hogy „ha a pénzcsinálás érdekelne, akkor sokkal többet keresnék”. A volt brit miniszterelnököt valószínűleg továbbra is egy dolog érdekli igazán, ez pedig a politika. Egy a BBC Radio 4 számára adott interjúban Blair arra célzott, hogy az Európai Unió elnöki pozíciójára vágyakozik. „Valahol messze-messze az úton megtörténhet”, válaszolta arra a kérdésre, hogy lenne-e az EU elnöke, ha megválasztanák. „Legutoljára, amikor az EU-elnökség kérdése felvetődött, elfogadtam volna, ha felajánlják. Jelen pillanatban nem gondolkozom azon, hogy visszatérjek a politikába, az európai politikába.” 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!