Kereső toggle

Sokba kerül Tony Blair

Európa elnöke lenne a nyugdíjas miniszterelnök

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Évi négyszázezer fontjába kerül a brit adófizetőknek Tony Blair volt miniszterelnök, aki öt évvel lemondását követően miniszterelnöki nyugdíjat és több más juttatást is igénybe vesz. A volt miniszterelnök szemei előtt azonban nem a nyugodt nyugdíjas évek, hanem Európa elnöki széke lebeg.

Tony Blair, aki 1997 és 2007 között volt hatalomban, leköszönése óta évi 70 ezer fontos miniszterelnöki nyugdíjat kap, további 115 ezer fontot pedig közfeladatai elvégzésének a biztosítására. Újabb 250 ezer fontba kerül Tony Blair folyamatos védelmének az ellátása, bár az elmúlt napokban úgy tűnt, hogy ezt a számlát feleslegesen állják az adófizetők (lásd lenti írásunkat). A Daily Mail cikke szerint a Tony Blairt követő két miniszterelnök, Gordon Brown, illetve David Cameron lemondott a miniszterelnöki nyugdíjról, és azt nem kívánják a jövőben sem igénybe venni, mivel azt túl nagyvonalúnak tartották a gazdasági válság közepette.

A gazdasági válság kitörését követően Gordon Brown évi 197 ezerről 150 ezerre csökkentette saját miniszterelnöki fizetését, ebben követte őt David Cameron, aki 150 ezerről 142 500 fontra nyeste vissza a miniszterelnöki fizetés éves összegét. 

Tony Blair tanácsadóként igen jól keres, politikai tanácsadásból és beszédekből csak az elmúlt évben mintegy 20 millió fontos bevételre tett szert. Mindeközben cége, a Tony Blair Associates is több milliós évi bevételt könyvelhet el. Ennek fényében érthető, hogy sokan kritizálták amiatt, hogy nem mondott le az állami juttatásokról. A kritikákat Tony Blair azzal hárította el, hogy „ha a pénzcsinálás érdekelne, akkor sokkal többet keresnék”. A volt brit miniszterelnököt valószínűleg továbbra is egy dolog érdekli igazán, ez pedig a politika. Egy a BBC Radio 4 számára adott interjúban Blair arra célzott, hogy az Európai Unió elnöki pozíciójára vágyakozik. „Valahol messze-messze az úton megtörténhet”, válaszolta arra a kérdésre, hogy lenne-e az EU elnöke, ha megválasztanák. „Legutoljára, amikor az EU-elnökség kérdése felvetődött, elfogadtam volna, ha felajánlják. Jelen pillanatban nem gondolkozom azon, hogy visszatérjek a politikába, az európai politikába.” 

Egy politikus szentté avatása

Komoly kritika érte a Tony Blair testőrségét ellátó állig felfegyverzett rendőröket az elmúlt hetekben azt követően, hogy a BBC egyik műsorának készítője anélkül jutott be a volt miniszterelnök házába, hogy az utcán sétáló rendőr bármit kérdezett volna tőle. A Revolution will be televised (A forradalmat televízión közvetítjük) című humoros közéleti műsor riportere egy Tony Blairt szentként ábrázoló színes üveglappal kopogott be a politikus házába.  Ezt megelőzően a „Tony Blair Szentté Avatásáért Alapítvány” feliratú inget viselő riporter a járókelőktől gyűjtött aláírást, hogy ezzel támogassák a miniszterelnök szentté avatásáért folytatott kampányt. A gyanútlan járókelőknek kifejtette, hogy Blair számos csodát tett: elhozta a demokráciát a Közel-Keletre, és egy ujjcsettintéssel egy vacsorából 100 ezer fontot csinál. A riporter aláírásgyűjtést követően hóna alatt egy a templomok színes üvegeit utánzó félkör alakú üveggel bekopogott a volt miniszterelnökhöz, ahol hasonlóan gyanútlanul fogadták. Az ajtót kinyitó személytől (a felvételen nem látszik, hogy ki volt az) rögtön kapott egy létrát, aminek segítségével az ajtó fölötti ablakkerethez próbálta a színes üveget. A művelet jó néhány percet vett igénybe, mindeközben a ház előtt posztoló rendőr nem fogott gyanút. A riporter szívélyes szavak kíséretében visszaadta a kölcsönzött létrát. Ezt követően jöttek közelebb a rendőrök, akiknek kifejtette, hogy az alapítvány azt szeretné elérni a Vatikánnál, hogy Tony Blairt szentté avassák, majd megkérte a rendőröket, engedjék meg, hogy térden állva imádkozhasson az ajtó előtt – amihez a rendőrök készségesen hozzájárultak.
Joe Wade, a műsor egyik készítője szerint őket is meglepte, hogy milyen könnyedén bejutottak Blair otthonába anélkül, hogy a biztonsági őrök kérdőre vonták volna őket. „Azt hiszem, Blairnek lesz néhány keresetlen szava az embereihez, lehet, hogy néhányat menesztenek is majd” – vélekedett Wade.

Olvasson tovább: