Kereső toggle

Saját népét irtja a diktátor

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokkolták a világot a szíriai Hulában történt tömegmészárlás fotói, amelyeken megcsonkított kisgyermekek holttestei láthatók. Múlt pénteken különösen kegyetlen módszerekkel gyilkoltak le száznál is több férfit, nőt és gyermeket, közülük 49 volt tíz éven aluli.

Az Asszad-rezsim népirtása miatti nemzetközi felháborodás nyomatékosítására kedden egy tucat ország, köztük az Egyesült Államok kiutasította szír diplomatáit. Az Egyesült Államok kifejezte: „Ezek a cselekedetek egy illegitim rezsim gonoszságának bizonyítékai, amely a békés politikai tiltakozásra kimondhatatlan és embertelen brutalitással válaszol."

Az ENSZ megfigyelői egyértelműen a szír rezsimet teszik felelőssé a történtekért. Az emberek kis része halt meg a pénteki tizenkét órás nehéztüzérségi tűzben és ágyúzásban, a többséget a kormánypárti Sabiha fegyveresek házról házra járva gyilkolták le szisztematikusan, egész családokat irtva ki.

A szír kormány tagadja, hogy csapatai állnának a mészárlás mögött, terroristákra hárítják a felelősséget, de a vérengzések azóta is tartanak - egyedül kedden hetvenkét ember életét követelték országszerte. Mégis Hulában szembetűnő az igazság: a városban csakis a felkelők által uralt negyedben vannak emberek. A kormány által ellenőrzött részek kihaltak, mindenütt holttestek hevernek. A lakosság menekül saját kormányának hadserege elől, csak a felkelőknél érzik magukat biztonságban. Rettegnek attól, hogy a válogatás nélküli mészárlás megismétlődik, és külső segítségért kiáltanak.

Kofi Annan az ENSZ és az Arab Liga képviseletében hétfőn találkozott Basar al-Asszad elnökkel, akinek tolmácsolta a nemzetközi közösség megbotránkozását, és felszólította, hogy működjön együtt a béketervvel, és rendeljen el tűzszünetet - ugyanakkor kifejezte nagyrabecsülését is, hogy a kormány kész kivizsgálni a mészárlás körülményeit.

Kofi Annan hathetes tűzszüneti egyezménye április 12-e óta volt érvényben egy hat pontból álló béketerv részeként. A fő szír felkelő-koalíció, a Szabad Szír Hadsereg szerint Hula után világos, hogy nem lehet a béketervet kivitelezni. Szerintük Asszad elnök csak az erőszak nyelvén ért, és sürgetik a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon be a konfliktusba, és hajtson végre támadást a rezsim fegyveres erejével szemben. A Szíria-barát országok: az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Szaúd-Arábia azonban mindeddig kizárták egy ilyen akció lehetőségét, mivel félő, hogy belesodródnának a már-már polgárháborús helyzetbe.

Az al-Kaida és a hozzájuk kapcsolódó dzsihádista csoportok növekvő szerepe Szíriában szintén a beavatkozás ellen szól. Amerikai tisztviselők attól is tartanak, hogy a szíriai ellenzéknek nyújtott anyagi segítség végül azok kezében köt ki, akik azt később a Nyugat ellen tudnák felhasználni. Törökország és az arab államok azonban jobb híján hozzákezdtek a felkelők komolyabb felfegyverzéséhez.

Leginkább pedig mindenki Oroszországtól tart, amely noha az ENSZ-ben aláírta az elítélő nyilatkozatot, mégis olyan kijelentést tett, hogy a pénteki mészárlásért, amely a rezsimellenes felkelés immár tizenöt hónapjának eddigi legvéresebb eseménye volt, mindkét fél felelős. Ha Oroszország, amelytől a helyzet lecsillapítását várják, nem hagy fel a damaszkuszi fegyver- és segélyszállítmányokkal, a NATO nem fogja megkockáztatni a beavatkozást, különösen, mivel Irán és Kína szintén Asszad pártján állnak.

Olvasson tovább: