Kereső toggle

Baráti szavak

Putyin a Golgotán imádkozott

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több jel is azt mutatja, hogy Oroszország az Egyesült Államok dominanciájának megdöntésére törekszik a Közel-Keleten. Politikai elemzők világszerte érdeklődéssel figyelték az orosz elnök körútját a térségben, ám a tárgyalások nagy része zárt ajtók mögött zajlott. A legfontosabb kérdés, vajon Oroszországnak és Izraelnek sikerül-e továbblépni a gazdasági és kulturális kapcsolatoknál és összebékíthető álláspontot találni a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban.

A hét elején Vlagyimir Putyin villámlátogatást tett a Közel-Keleten Izraelt, a Palesztin Autonóm Területet és Jordániát érintve. Izraeli látogatása során Putyin Simon Peresz köztársasági elnökkel, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, valamint Avigdor Lieberman külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat, amelyekre Izraelben nagy várakozással tekintettek.

Lieberman egy korábbi interjúban nem rejtette véka alá, hogy részükről a fő téma mindenképpen Oroszország Szíriával és Iránnal kapcsolatos politikája lesz. Az izraeli-orosz kapcsolatok szorosabbra fűzésének ugyanis komoly akadálya, hogy Moszkva támogatja a véres Asszad-rezsimet, és az iráni atomprogrammal kapcsolatban is rendre más véleménynek ad hangot, mint a nemzetközi közösség és Izrael, azt hangoztatva, hogy időt kell adni a nemzetközi konfliktus rendezésére.

Izrael ezzel szemben úgy véli,  a további időhúzás beláthatatlan katasztrófákhoz vezethet. Így mind a miniszterelnök, mind a köztársasági elnök egyenesen Putyinnak szegezte ezzel kapcsolatos aggodalmait, miszerint - Netanjahu fogalmazásában - „az iráni nukleáris program halálos fenyegetést jelent legfőképpen Izrael, de a régió és a világ számára is". Netanjahu a megbeszélések után elmondta: Oroszország és Izrael három lehetséges megoldást lát a konfliktusra. Vagy teljesen le kell állítani az országba áramló uránexportot, vagy kivonni az országból a már beszállított uránt is, vagy pedig megsemmisíteni a kumi föld alatti atomlétesítményeket.

Putyin számára az izraeli út mindenképpen hasznos volt: látogatása kezdetén Netanjában a felszabadító Vörös Hadsereg emlékművét avatta fel Simon Peresz elnökkel együtt, ahol kölcsönösen meleg szavakkal méltatták egymást: Izrael elismerte a Szovjetunió döntő szerepét a nácizmus megdöntésében, Putyin pedig kijelentette: „Nem engedhetjük meg, és nem is fogjuk soha megengedni, hogy egy napon említsék a hóhérokat és áldozataikat." A szent helyek meglátogatása után azt is megjegyezte, hogy Jeruzsálem zsidó múltját kőbe vésve láthatják az emberek. Oroszország hagyományos arabbarát politikáját ismerve rendkívüli szavak ezek, a Nyugaton demokráciadeficit miatt bírált Putyinnak pedig minden bizonnyal igen jól jön a Közel-Kelet egyetlen demokráciájának támogatása. A baráti szavak megpecsételéseként az orosz elnök Moszkvába invitálta Pereszt egy holokausztmúzeum megnyitására.

Figyelemre méltó, hogy míg Putyin második szentföldi útján a Golgota hegyén térdelve imádkozott, Obama elnöksége alatt még egyszer sem látogatta meg Izraelt. Az orosz elnök ráadásul a palesztinokkal is jó kapcsolatot ápol: Izrael után a Palesztin Autonóm Területre látogatott, ahol kijelentette: Oroszországnak a független palesztin állammal nincs semmi problémája, hiszen már 25 éve elismerte azt. A körút során a térség vezető politikusai elismerték Oroszország jelentős szerepét a Közel-Keleten, Putyin pedig „felszólította" az izraeli és palesztin feleket a béketárgyalások folytatására.

Olvasson tovább: