hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megosztó politika
Nem hülye az erdélyi választó

2012. 06. 15.
Gyzött a magyarok versenyében az RMDSZ, de összességében teret vesztettek az erdélyi magyarok a romániai önkormányzati választásokon. Az anyaországból irányított megosztó kampány elriasztotta az embereket az urnáktól.

Az RMDSZ ugyan fölényesen nyerte a magyar-magyar versenyt, de a vegyes és szórvány magyar környezetben ez a verseny a közösséget jelentős hátrányba hozta. Ezeken a területeken a magyarok kevesebben mentek el szavazni, ami tanácsosi és alpolgármesteri székekbe került. Ennek egyetlen oka van: az anyaországból irányított, a magyarok megosztásán alapuló agresszív kampány elriasztotta az embereket az urnáktól. A választások legnagyobb nyertese a szociáldemokrata, jelenleg is kormányzó USL, amely a szavazatok közel ötven százalékát szerezte meg, míg a Demokrata-Liberális Párt, a PDL a szavazatok csupán tizenöt százalékát tudta bezsebelni.
„Azok, akik azt mondják, hogy az új erdélyi pártokat azért hozzák létre sejtburjánzáshoz hasonlóan, hogy a részvételt növeljék, és hatszázezer szavazatot visszahozzanak a magyar oldalon, nos, azok óriásit tévedtek” –  mondta Kelemen Hunor a választások eredményét értékelő első sajtótájékoztatóján. „Nem hoztak semmiféle eredményt, esetleg annyit értek el, hogy néhány helyen mandátumot veszített az RMDSZ, a magyar közösség, anélkül, hogy a magyar versenypártok bármit is nyertek volna. Ezt hozta a Magyar Polgári Párt és Tőkés pártjának, az EMNP-nek az önkormányzati választásokon való részvétele: rosszat, kárt okoztak” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke a sajtótájékoztatón.
A 2008-as eredményeket túlszárnyalva több mint 200 polgármestere és több mint 2000 önkormányzati tanácsosa lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek Erdély-szerte. A szövetség visszaszerzett több kistelepülési polgármesteri címet, amelyeket eddig a Szász Jenő vezette MPP birtokolt, de a megosztó politika miatt Szatmárnémetiben az alpolgármesteri pozíció veszett el.
Az MPP választási finise nem indult túl jó előjelekkel: Veress Loránd, a Magyar Polgári Párt nagybaconi önkormányzati jelöltlistájának vezetője egy szerencsétlen baleset folytán halálosan megsebesült. Veress a lakásában vendégül látta a baróti rendőrség két rendőrét, akik közül az egyik jó barátja volt. Az este folyamán a vendéglátó elkérte az egyik rendőr pisztolyát, amely figyelmetlensége miatt elsült a kezében, és halálos fejsérülést okozott.
A rossz ómen beigazolta a szakértői várakozásokat, az MPP még négy évvel ezelőtti önmagát is felülmúlta, de a magyar miniszterelnök által favorizált Tőkés püspök vezette EMNP is csak az MPP-vel tudott versenyezni a szavazatokon, mivel a két pártnak közel azonos a szavazóbázisa. Pedig mindkét fél komoly anyaországi támogatást kapott, olyan politikai nagyágyúkat sorakoztatva fel a kampányban, mint Kövér László vagy Németh Zsolt, de beszállt a kampányba még Deutsch Tamás is. Tarlós főpolgármester székelyudvarhelyi látogatása során testvérvárosi szándéknyilatkozatot vitt, de azt nem a város RMDSZ-es polgármesterének, Bunta Leventének adta át, hanem az egykori és reménybeli jelölt, Szász Jenő kezeibe adta.
A „kicsik” versenyét végül mindkét fél megnyerte a maga számításai szerint, de az MPP elnöke úgy véli az erdélyi magyar jobboldal csak összefogással állíthatott volna sikeresen nemzeti alternatívát az RMDSZ-szel szemben. A részvételüket sommásan értékelő Szász úgy látja, bár elégtétel nekik, hogy rávertek az Erdélyi Magyar Néppártra, amely így gyakorlatilag a végén kullog az erdélyi szervezetek sorában, de név nélkül emlegette azoknak a felelősségét, akik megosztották a jobboldalt.
Az RMDSZ egyik vezető politikusa lapunknak elmondta: az eredményből világos, hogy nincs szükség két-három pártocskára Erdélyben, és végre Orbán és társai beláthatnák: tusványosi hangulatra nem lehet pártot alapítani, mert az erdélyi magyarok, választók nem hülyék. Egységes, erős, megkerülhetetlen érdekvédelmi szövetség kell, amely ha kell, ellenzékben, ha kell, kormányon is képviseli a magyar érdekeket, de nem etnikai, hanem társadalmi alapon. A magyar kormány és holdudvara nem érti az erdélyi emberek gondolkodását, vidéki bugris rokonként kezeli őket. Végtelenül szomorú, hogy az erdélyi magyarsággal is pont ugyanazt igyekeznek tenni, mint a hazaival vagy éppen a Felvidékivel, de ez a fajta gondolkodás itt nem jön divatba, mivel az erdélyiek megtanulták a leckét: csak egymásra számíthatnak a bajban.
Erről a politikáról megkerülhetetlen véleményt mondtak az erdélyiek, amikor az urnához fáradtak. Az egyik legnagyobb fricskát éppen a szép reményeket dédelgető Szász Jenő kapta: Székelyudvarhelyen ismét polgármesternek választották a Nyírő temetés szabotőrének kikiáltott Bunta Leventét, Kövér kebelbarátja, Szász Jenő helyett.
Ennek az eredménynek a 2014-es magyarországi választásokra is van üzenete, hiszen a határon túliak szavazatára nagyban apelláló kampány főpróbája kudarcot vallott – mondta lapunknak az RMDSZ politikusa.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!