Megosztó politika

Cikk nyomtatása
Továbbítás emailben

Nem hülye az erdélyi választó

Gyzött a magyarok versenyében az RMDSZ, de összességében teret vesztettek az erdélyi magyarok a romániai önkormányzati választásokon. Az anyaországból irányított megosztó kampány elriasztotta az embereket az urnáktól.

Az RMDSZ ugyan fölényesen nyerte a magyar-magyar versenyt, de a vegyes és szórvány magyar környezetben ez a verseny a közösséget jelentős hátrányba hozta. Ezeken a területeken a magyarok kevesebben mentek el szavazni, ami tanácsosi és alpolgármesteri székekbe került. Ennek egyetlen oka van: az anyaországból irányított, a magyarok megosztásán alapuló agresszív kampány elriasztotta az embereket az urnáktól. A választások legnagyobb nyertese a szociáldemokrata, jelenleg is kormányzó USL, amely a szavazatok közel ötven százalékát szerezte meg, míg a Demokrata-Liberális Párt, a PDL a szavazatok csupán tizenöt százalékát tudta bezsebelni.
„Azok, akik azt mondják, hogy az új erdélyi pártokat azért hozzák létre sejtburjánzáshoz hasonlóan, hogy a részvételt növeljék, és hatszázezer szavazatot visszahozzanak a magyar oldalon, nos, azok óriásit tévedtek” –  mondta Kelemen Hunor a választások eredményét értékelő első sajtótájékoztatóján. „Nem hoztak semmiféle eredményt, esetleg annyit értek el, hogy néhány helyen mandátumot veszített az RMDSZ, a magyar közösség, anélkül, hogy a magyar versenypártok bármit is nyertek volna. Ezt hozta a Magyar Polgári Párt és Tőkés pártjának, az EMNP-nek az önkormányzati választásokon való részvétele: rosszat, kárt okoztak” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke a sajtótájékoztatón.


A 2008-as eredményeket túlszárnyalva több mint 200 polgármestere és több mint 2000 önkormányzati tanácsosa lesz a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek Erdély-szerte. A szövetség visszaszerzett több kistelepülési polgármesteri címet, amelyeket eddig a Szász Jenő vezette MPP birtokolt, de a megosztó politika miatt Szatmárnémetiben az alpolgármesteri pozíció veszett el.
Az MPP választási finise nem indult túl jó előjelekkel: Veress Loránd, a Magyar Polgári Párt nagybaconi önkormányzati jelöltlistájának vezetője egy szerencsétlen baleset folytán halálosan megsebesült. Veress a lakásában vendégül látta a baróti rendőrség két rendőrét, akik közül az egyik jó barátja volt. Az este folyamán a vendéglátó elkérte az egyik rendőr pisztolyát, amely figyelmetlensége miatt elsült a kezében, és halálos fejsérülést okozott.
A rossz ómen beigazolta a szakértői várakozásokat, az MPP még négy évvel ezelőtti önmagát is felülmúlta, de a magyar miniszterelnök által favorizált Tőkés püspök vezette EMNP is csak az MPP-vel tudott versenyezni a szavazatokon, mivel a két pártnak közel azonos a szavazóbázisa. Pedig mindkét fél komoly anyaországi támogatást kapott, olyan politikai nagyágyúkat sorakoztatva fel a kampányban, mint Kövér László vagy Németh Zsolt, de beszállt a kampányba még Deutsch Tamás is. Tarlós főpolgármester székelyudvarhelyi látogatása során testvérvárosi szándéknyilatkozatot vitt, de azt nem a város RMDSZ-es polgármesterének, Bunta Leventének adta át, hanem az egykori és reménybeli jelölt, Szász Jenő kezeibe adta.
A „kicsik” versenyét végül mindkét fél megnyerte a maga számításai szerint, de az MPP elnöke úgy véli az erdélyi magyar jobboldal csak összefogással állíthatott volna sikeresen nemzeti alternatívát az RMDSZ-szel szemben. A részvételüket sommásan értékelő Szász úgy látja, bár elégtétel nekik, hogy rávertek az Erdélyi Magyar Néppártra, amely így gyakorlatilag a végén kullog az erdélyi szervezetek sorában, de név nélkül emlegette azoknak a felelősségét, akik megosztották a jobboldalt.
Az RMDSZ egyik vezető politikusa lapunknak elmondta: az eredményből világos, hogy nincs szükség két-három pártocskára Erdélyben, és végre Orbán és társai beláthatnák: tusványosi hangulatra nem lehet pártot alapítani, mert az erdélyi magyarok, választók nem hülyék. Egységes, erős, megkerülhetetlen érdekvédelmi szövetség kell, amely ha kell, ellenzékben, ha kell, kormányon is képviseli a magyar érdekeket, de nem etnikai, hanem társadalmi alapon. A magyar kormány és holdudvara nem érti az erdélyi emberek gondolkodását, vidéki bugris rokonként kezeli őket. Végtelenül szomorú, hogy az erdélyi magyarsággal is pont ugyanazt igyekeznek tenni, mint a hazaival vagy éppen a Felvidékivel, de ez a fajta gondolkodás itt nem jön divatba, mivel az erdélyiek megtanulták a leckét: csak egymásra számíthatnak a bajban.
Erről a politikáról megkerülhetetlen véleményt mondtak az erdélyiek, amikor az urnához fáradtak. Az egyik legnagyobb fricskát éppen a szép reményeket dédelgető Szász Jenő kapta: Székelyudvarhelyen ismét polgármesternek választották a Nyírő temetés szabotőrének kikiáltott Bunta Leventét, Kövér kebelbarátja, Szász Jenő helyett.
Ennek az eredménynek a 2014-es magyarországi választásokra is van üzenete, hiszen a határon túliak szavazatára nagyban apelláló kampány főpróbája kudarcot vallott – mondta lapunknak az RMDSZ politikusa.

Olvasson tovább:

Formálódik az új Közel-Kelet

Lapzártánkkor még tartanak Svájcban a tárgyalások az iráni atomprogramról, annak ellenére, hogy az előzetes menetrend szerint március 31-éig meg kellett volna születnie a politikai megegyezésnek a nagyhatalmak (az ENSZ BT öt tagja, valamint Németország) és Teherán között.

Öngyilkossági hajlammal is kezelték a másodpilótát

A Lufthansa sajtóközleményben jelentette be, hogy tudott a 4U9525-ös Germanwings-járat utasait a biztos halálba küldő Andreas Lubitz másodpilóta depressziójáról – egy ideig nem is nyilvánították repülésre alkalmasnak a pilótát.
Az amerikai elnöknek szembe kell néznie azzal, hogy Netanjahu politikai értelemben túlélheti õt.

Obama „bosszút hirdetett” az új izraeli kormány ellen?

Arra lehetett számítani, hogy Barack Obama nem fogadja lelkesen Benjamin Netanjahu újraválasztását, ám az amerikai elnök ingerült reakciói mögött stratégiai cél is húzódhat - állítja az Israel Today című online híroldal.

Feliratkozás hírlevélre

 
Név: *
Email: *
Feliratkozással elfogadja a Hetek adatvédelmi elveit