Kereső toggle

Romney Obama nyomában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Utolérte Mitt Romney támogatottsága Barack Obamáét a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, mivel az amerikaiak inkább elhiszik Romney-nak, hogy képes javítani az életkörülményeiken. Az Obamával szembeni elégedetlenséget jelezheti az is, hogy nem olyan ütemben folynak be kampányszámlájára az összegek, ahogy arra számítottak.

A hivatalban lévő elnök, Barack Obama és a republikánusok valószínűleg hivatalos jelöltje, Mitt Romney egyaránt 46-46 százalékos támogatottságot élvez a The New York Times és a CBS News által közösen elvégeztetett közvélemény-kutatás szerint.
A felmérés szerint az amerikaiak csaknem kétharmadának vannak aggályai a lakóingatlanával összefüggő kiadások miatt, és a megkérdezettek egyötöde jelezte, hogy az ingatlanja kevesebbet ér, mint amennyi a törlesztendő jelzáloghitel. Az emberek egyharmadának megélhetési gondokat okoz az üzemanyagárak emelkedése, és tízből négy szülő nyilatkozott úgy, hogy nem tudja megfizetni a felsőoktatásnak azt a szintjét, amelyet eredetileg elképzelt a gyermeke számára. Mitt Romney gazdasági múltja miatt a felmérés részvevőinek 55 százaléka azt feltételezi, hogy Romney helyes gazdasági döntéseket hozna, míg Obamáról csak 51 százalék gondolja így.
Ugyanakkor a szavazók többsége szerint az amerikai felsőosztály nem veszi ki a részét eléggé az adózásból, és sok választó szerint Mitt Romney sokkal jobban törődik a gazdagok problémáival, míg többen úgy vélik, Obama többet törődik az átlagemberrel. Romneyval kapcsolatban több mint 60 százalék gondolja azt, hogy nem a saját véleményét mondja, hanem amit a választók hallani szeretnének, míg Obamáról csak a választók 51 százaléka gondolkodik így.
Obama nagyot profitált a republikánus előválasztás elhúzódásából, és ezáltal hatalmas előnyhöz jutott a kampányösszegek területén. Míg a korábbi massachusettsi kormányzó pártbeli ellenfeleire összpontosította kampánypénzeinek jelentős részét, és mindössze 10 millió dollárral rendelkezett március végén, addig Obama 104 millió dollárt pumpált kampánygépezetébe. A kocka azonban fordulni látszik: a republikánus párt támogatói időközben hatalmas összegeket halmoztak fel, szintén több mint 100 millió dollár értékben, amelyből hamarosan elindíthatják Obama-ellenes kampányukat.
Mindeközben jelentősen csökkenek az Obama részére folyósított támogatások összegei a négy évvel korábbi adományokhoz képest. A demokraták így attól tartanak, hogy a republikánus adományozók megszorongatják őket a következő hónapokban. A nagyobb támogatók kiesésével Obama kénytelen a kis összegű támogatásokra támaszkodni.
Míg négy évvel ezelőtt Obama 235 millió dollárnyi támogatást szerzett az első negyedévben, idén majdnem 20 százalékkal kevesebbet, 196 milliót. Ezt azonban ellensúlyozza a demokrata nemzeti bizottság adománygyűjtő programja, amely már 150 millió dollárnál tart. Obama több mint 100 adománygyűjtő eseményen vett részt tavaly tavasz óta, ami sokkal több, mint amennyin George W. Bush jelent meg 2004-es teljes újraválasztási kampánya során, mégis sokkal lassabb ütemben folynak be a támogatások, mint négy évvel ezelőtt – ez egyfajta kiábrándultság jele lehet.

Olvasson tovább: