Kereső toggle

Öt karika és a hacker

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 2012-es olimpiai játékok elleni cybertámadások kivédésére készülnek a szervezők. A jelentős hackerakciók valószínűségének latolgatásában ugyan megoszlanak a szakértői vélemények, de abban egyetértés van, hogy a megfelelő online védelem elengedhetetlen.

Az olimpiával kapcsolatos online védelemért felelős Atos Origin nevű cég 450 fős stábjából egy külön csoport gondoskodik a rendszer hackerektől való megóvásáról. Az olimpiák történetében rekordmennyiségűnek számító adatért felelnek majd, ami az előrejelzések szerint 30 százalékkal lesz több, mint amennyivel a négy évvel ezelőtti pekingi olimpián kellett a szervezőknek megbirkózniuk. Ezek között lesznek a versenyzők pontszámait és a tabellákon elfoglalt helyeiket, továbbá az érmet jelentő pozíciókban lévők neveit tartalmazó adatok. Az információkat tároló rendszerbe való bármilyen illetéktelen behatolás vagy csupán a behatolás gyanúja is meglehetősen kínos következményekkel járhat.
Graham Cluley, a Sophos internetes biztonságtechnikai cég tanácsadója szerint főleg az olimpia honlapjára telepíthető kártevők okozhatnak gondot. Egy ilyen támadás a milliós nagyságrendű látogatottság mellett jelentős fenyegetést jelentene. Az adott vírussal fertőzött  több ezer számítógép távoli irányításával el lehetne érni a weboldal túlterhelését, amivel sokakat akadályozhatnának meg abban, hogy a játékokat élőben kísérhessék figyelemmel. Cluley külön felhívta a figyelmet a versenyzők és a nézők személyes adatainak kiszolgáltatottságára.
Más szakértők azonban nem osztják ezt a pesszimista véleményt. Az olimpiák eddigi történetében ugyanis még nem történt olyan sikeres támadás, amely befolyásolta volna a játékok sikeres lebonyolítását. 2008 áprilisában Pekingben a technikai menedzser bejelentette: 200 millió hálózati riasztásra számítanak.
Az olimpia kezdete után nem sokkal felröppent a hír, miszerint meghackelték a játékok weboldalát, és a főcímeket mind narancssárgára színezték, ezzel jelezve a Tibetben történt események elleni tiltakozást. Valójában azonban a címsorok kékek maradtak, csak a linkek lettek narancssárgák. Négy évvel korábban Athénban a támadástól tartó szervezők úgy döntöttek, hogy lekapcsolják az internetet a számítógépes rendszerükről.
Bár nincs tudomásuk konkrét támadási tervekről az olimpiai játékokat illetően, a londoni szervezők fontmilliók ráfordításával igyekeznek mindent megtenni a játékok „cybervédelmére”.

Online háború

A befektetett milliók ellenére kétséges, hogy az olimpia idején a brit biztonsági szervek képesek leküzdeni a cyber-terroristák tevékenységéből fakadó fenyegetéseket, miután hackerek sikeresen behatoltak a Scotland Yard antiterrorista  részlegének telefonos hálózatába, és közzétettek egy, a személyzet körében elhangzott beszélgetést. A támadást követő nyomozás eredményeképpen két tizenéves fiatalt vettek őrizetbe.
A TeaMpoisoN nevű hackercsoport, melynek nyolc tagja állítólag soha nem találkozott még egymással, azzal dicsekedett a The Independent című lapnak, hogy miután egy 700 hívást tömörítő „telefon-bombával” lebénították az antiterrorista segélyvonalat, könnyen feltörték a Scotland Yard rendszerét, és lehallgatták, amint az egyik tisztviselő tájékoztatja a támadásról kollégáját.
A helyzet már csak azért is aggasztó, mert a cybertámadások elhárítása terén jóval előbbre járó Egyesült Államokban is történt már hasonló eset. Ott az utóbbi időben hírhedtté vált Anonymus nevű hackercsoport tört be az FBI egy konferenciahívásába, és a tárgyalást elérhetővé tette a világhálón.
Nagy-Britannia eddig hanyagul kezelte a cyberbiztonság kérdését, ennek következtében az online védelem területén más nemzetek másolására kárhoztatta magát ahelyett, hogy egyéni stratégiát dolgozott volna ki rendszereinek védelmére - ami meglehetősen sérülékennyé teszi e téren.

Olvasson tovább: