Kereső toggle

Időzavar

Meghiúsult Abu Katada kitoloncolása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Tudja-e Ön, milyen nap van ma?” – tették fel a kérdést a brit belügyminiszternek az angol parlamentben, miután az elmúlt héten meghiúsult az Abu Katada kitoloncolására tett kísérlet. Az Oszama bin Laden jobbkezének is nevezett radikális muszlim prédikátortól nem könnyen szabadul Anglia.

Vajon az angol kormány számolta el magát, amikor azt hitték, lejárt a fellebbezés határideje, vagy Strasbourgból érkezett a tipp, hogy az még benyújtható, egyelőre nem tudni, annyi azonban biztos, hogy Katada (képünkön) egy ideig még élvezni fogja az angol vendégszeretetet. Ügyvédei ugyanis a letartóztatást követően sietősen lépve fellebbezést nyújtottak be a kitoloncoló ítélet ellen. Belügyminisztériumi források azzal vádolják Strasbourgot, hogy Katada ügyvédeit magánúton figyelmeztették: még kihasználhatják az utolsó órákat.
A fellebbezés enyhén szólva is meglepte Theresa May belügyminisztert, aki úgy tudta, a határidő már egy nappal korábban lejárt. Az angol parlamentben bohózatba illő helyzet alakult ki, amikor ellenzéki képviselők egymás után 14 változatban tették fel Maynek ugyanazt a kérdést : vajon tudott-e arról, hogy a fellebbezés határideje nem volt egyértelmű?
Határidő ide vagy oda, brit konzervatív képviselők partizánmódszerrel történő beavatkozásról beszélnek, amellyel az Emberi Jogok Európai Bírósága akadályozhatta meg egy veszélyes terrorista kitoloncolását.
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a kialakulóban lévő jogi vita összességében akár másfél évvel is késleltetheti Katada kitoloncolását, akit 1998-ban Jordániában – távollétében – életfogytiglanra ítéltek terrorizmusért. Hosszas bűnlajstromán szerepel 2001-es letartóztatása is, amikor éppen a strasbourgi karácsonyi vásár ellen tervezett merénylet kitervelésében való bűnrészességgel vádolták. A rendőrség ekkor 170 ezer angol font készpénzt talált nála, ennek egy része külön borítékban volt a következő felirattal: „A csecsen mudzsahedinek részére.”
Amennyiben Nagy-Britanniának nem sikerül megszabadulnia az 1993 óta ott élő Abu Katadától, félő, hogy példája nyomán további 14 terrorista kitoloncolása is lehetetlenné válik. Eközben több terrorszervezet is bejelentette, hogy Katada kitoloncolása esetén támadásokat indít angliai célpontok ellen.

Olvasson tovább: