Kereső toggle

A gyanú árnyéka

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A lengyelek 18 százaléka hiszi, hogy repülgép-szerencsétlenségben meghalt elnökük merénylet áldozata lett – derül ki egy friss felmérésbl. A gondolatot elssorban a volt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök táplálja, aki az ügyben nemzetközi vizsgálatot is sürget.

Két évvel a szmolenszki repülőgép-szerencsétlenség után sem sokat csökkent az ügy körüli feszültség Lengyelországban – kedden, a tragédia második évfordulóján emlékeztek meg Lech Kaczynski egykori elnökről és a vele együtt meghalt 95 áldozatról.
Az elmúlt két évben egyre sokasodtak a jelentések az oroszországi Szmolenszk közelében történt baleset okairól – pilótahiba, kedvezőtlen időjárási körülmények, az irányítótorony hibája és még sorolhatnánk, mi mindennel magyarázták a balesetet. Ami tény, hogy a Tupoljev 154-es gép leszállás közben a földbe csapódott, fedélzetén 96 személlyel, köztük Lech Kaczynski lengyel elnökkel és feleségével, valamint lengyel katonai, egyházi és állami vezetőkkel. A gép összes utasa és teljes személyzete életét vesztette.
Lengyelországban továbbra is élénk érdeklődés kíséri a témát, különösen amióta az elhunyt elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök az EP március végi közmeghallgatásán nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben, annak a gyanújának adva hangot, hogy az elnök és kísérete merénylet áldozata lett.
A Jog és Igazságosság párt elnöke többek között kifogásolta, hogy lengyel szakértők nem vizsgálták meg sem a repülőgép roncsait, sem az áldozatokat. A roncs a mai napig az orosz hatóságok kezében van.
A keddi megemlékezésen Jaroslaw Kaczynski megismételte azt a gyanúját, hogy a repülőgép lezuhanása nem a véletlen műve, és valakiknek bűnhődnie kell miatta. Gyanakvását fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy a lengyel külügyminiszter szinte azonnal tudta, hogy a fedélzeten nem maradtak túlélők, illetve néhány perccel később azt is tudta, hogy pilótahiba történt. Kaczynski szerint a szerencsétlenséget előre kitervelt propagandakampány vette körül.
A Gazeta Wyborcza lapunknak nyilatkozó munkatársa, Lukas Lipinski véleménye szerint Kaczynski gyanakvása merőben alaptalan, és leginkább saját politikai jövője építését szolgálja – a volt miniszterelnök, aki a jobboldali Jog és Igazságosság párt élén ma is a legnagyobb ellenzéki erőnek számít Lengyelországban, visszatérését tervezi a 2015-ös választásokon. Lipinski szerint Kaczynski igyekszik mítoszt teremteni néhai ikertestvére körül, mellyel megalapozhatja saját politikai jövőjét.
Arra a kérdésre, vajon mi lehet az oka annak, hogy egy, a napokban készült felmérés szerint a lengyelek 18 százaléka elhiszi, hogy Lech Kaczynski merénylet áldozata lett, Lipinski úgy válaszolt: a lengyelek a mai napig gyanakvóak az oroszokkal szemben, így könnyen elképzelhetőnek tartanak minden olyan teóriát, amelyben Oroszország hasonló szerepet játszik – ugyanakkor nyitottak a „mítoszgyártásra” is, mellyel Jaroslaw Kaczynski igyekszik az egykori elnök áldozat voltát erősíteni.

Olvasson tovább: